Ако можете да промените нещо в България, какво би било то

Ако имате власт да промените нещо в България – какво би било то? Отговорете сега тук или като коментар в блога, намиращ се тук

7 мнения за “Ако можете да промените нещо в България, какво би било то

 • Reply A_boneva1 28.11.2008 at 17:10

  Първо бих предприела драконовски мерки срещу замърсяващите околната среда – от пушача, хвърлящ фаса си на улицата, през бабите по селата, хвърлящи битовите си отпадъци в реките, до едрите промишлени екопрестъпници! После бих забранила партиите на етнически принцип, после ще погна прокурори и съдии и т.н…..

 • Reply veracooper 28.11.2008 at 6:57

  Свежо: След десетте Божи заповеди и поканата за бягство от страната, ми остана горчиво в устата ми. Едни такива постове, които трябва да прочетеш много внимателно, за да разбереш, че ето от такива съвети се ражда нищото. Нищо конкретно и съзидателно.

 • Reply tub 27.11.2008 at 16:51

  Свежо: И кой ще осъществи всичко това, Господ?
  Търсиш митичен евреин (Мойсей) да се противопостави на това в което евреите на днешния ден превръщат света!?
  Нереално и неприемливо даже за мечта!
  Гледай реално на нещата:
  Държавите не се разпадат от нямане, а от имане.Ние нямаме нужда от „варвари“ за да ни завладеят, ние сме ВАРВАРИТЕ, както и на времето.Ние ще завладеем този свят и ще му наложим нашия анти-начин на живот,а не той, своя рационален. Така че колкото по зле, толкова по добре!
  Аз съм от тия дето работим в чужбина,от висококвалифицираните! От тук се вижда всичко много по-ясно.Повярвяй! И шанса да се окаляш в свинщините в държавата ни е по-малък!
  Моя съвет: Ако ставате за нещо-бегом бързо на вън,тея дето останат ще се самоунищожат от своята неспособност и лакомия!
  След време терена ще бъде относително чист, за да посеем нещо от това което сме съхранили навън! Това е!

 • Reply mima 27.11.2008 at 16:54

  Да бъде спрян „съмнителният“ внос на китайски стоки, защото колкото и да са нискокачествени, тези техни цени са нереални – като се има предвид, че ако реално се плаща всичко – материал,труд, транспортни разходи,мита и др., цените на тези стоки биха били много по-високи. С този „съмнителен“ внос, от който явно се облагодетелстват някои хора, държавата ни осигурява работа на китайския народ, а българските граждани,особено работещите в областта на леката промишленост остават без работа и без доходи.А останали без работа те също тръгват да си пазаруват най-необходимите неща от евтините китайски магазини. Извода е ясен – държавата ни мисли повече за доброто благосъстояние на китайския,а не на българския народ.

 • Reply indignacio 27.11.2008 at 14:24

  Свежо: Първо, бих искала да подчертая, че в ерата на световното село илюзията за всемогъществото на информационната мрежа създава изкуствен оптимизъм в геополитически аспект в света на младите – все по- виртуален, така че никой млад реално не живее в и с България. По-старите поколения са прогнили и нямаме български МОИСЕЙ, КОЙТО ДА НИ ВОДИ 40 ГОДИНИ, ДОКАТО ИЗМРАТ ИДОЛОПОКЛОННИЦИТЕ, СЪЗДАВАЩИ НОВИТЕ ИДОЛИ – НАПРИМЕР… МРЕЖАТА.
  Второ, бих искала да се промени законодателството така, че да се премахнат монополите и картелните споразумения , за да се създадат условия за истинска конкуренция.
  Трето, бих искала да се сезират международни органи за натиск срещу укриване на данъци от големите монополисти и да има осъдени прокурори и съдии за корупция и лобиране в полза на политически кръгове с обръчи от фирми.
  Трето, да се намали убийственият ДДС, както и осигуровките, тъй като и без друго пенсионната възраст вече е 65 години, а до 70 доживяват все по-малко хора.
  Четвърто, да се забранят реално етническите партии, тъй като пречат на демокрацията (българите делят гласовете си на много партии по социални подбуди, а турците –уж по етнически – се обединяват, но целите на лидерите им им са индивидуалистични, разбирай – егоистични – да си оправят собствения живот и собствените деца).
  Пето – да се създадат акредитирани колежи за бърза подготовка за реалния сектор на икономиката, защото вече и за държавата и за родителите е лукс академичното образование, което изисква години и десетилетия, а държавата няма средства за научна дейност и трябва да се примирим, че ще купуваме ноу-хау и че ще сме страна на услугите и ” шир-потреба” на Европа.
  Шесто да се прави ежегодна статистика за потребността от кадри и тези колежи да правят курсове за преквалификация на безработни”с приоритетно практическа подготовка по заявка и след тестове от работодателите с осигурен стаж от 3 месеца.
  Във всеки по-голям град да има центрове за преквалификация според инфраструктурата
  – като държавна поръчка, а не да се очаква от професионалните гимназии да пишат проекти, за да си осигурят съществуване при очевидна реална потребност от тях.
  Седмо, държавните бюра по труда да засилят дейността си за комуникация с европейски трудови борси. Да се преквалифицират безплатно безработни учители, тъй като очевидно има недостиг от учители по някои предмети, но изхвърлените от системата не са приети в други сектори, особено след учителската стачка, и платената преквалификация им е недостъпна, а е и твърде скъпа. Но при социална и икономически отговорна държавна политика е възможна.
  Осмо, да се въведат солидни глоби на работодателите, които очевидно осигуряват на минимална заплата при явно съмвестяване на няколко длъжности или при квалифициран труд, полаган на низша длъжност.
  Да се въведат ефективни присъди за укриване на данъци и конфискация на имущество с недоказан произход.
  Но пак опираме до корупцията, за което Европейските институции ни наказват, а страда само редовия “гражданин”, без да има реално гражданско общество.
  Извод: културата ни е ориенталска, прикрита зад либералска и демократска фразеология.
  Медиите ни са слуги на олигархията и мафията, защото колко кадърни журналисти ще оцелеят физически с тези ниски хонорари и денонощен труд, както и четене, продължило десетки години не само в относително конкретната юридическа материя.
  Малцината грамотни и културни в страната или ще измрат, или ще заминат окончателно, или ще загубят българската си идентичност дори в България, защото ще са персонал на чужди компании и то офшорни.
  Апокалипсис сега и може би – завинаги…, а май и в света – до десет години!!!

 • Reply aneliya 27.11.2008 at 15:01

  Първо, бих искала да обърна внимание на автора – „Бого“ – да поснижи емоциите и да редактира написаното, преди да го публикува – особено като тема за дебат. Например: “ Ако можете да промените нещо в България ,
  какво би било то?“ вместо: „Ако можете за
  да промените нещо в България какво би било то “
  Второ, бих искала да се промени законодателството така, че да се
  премахнат монополите и картелните споразумения , за да се създадат условия за истинска конкуренция.
  Трето, бих искала да се сезират
  международни органи за натиск срещу укриване на данъци от големите
  монополисти и да има осъдени прокурори и съдии за корупция и лобиране в полза на политически кръгове с обръчи от фирми.
  Трето, да се намали убийственият ДДС, както
  и осигуровките, тъй като и без друго пенсионната възраст вече е 65 години, а до
  70 доживяват все по-малко хора.
  Четвърто, да се забранят реално етническите партии, тъй като пречат на демокрацията (българите делят гласовете си на много
  партии по социални подбуди, а турците -уж
  по етнически – се обединяват, но целите на лидерите им им са индивидуалистични, разбирай – егоистични – да си оправят собствения живот и собствените деца).
  Пето – да се създадат акредитирани колежи
  за бърза подготовка за реалния сектор на икономиката, защото вече и за държавата и
  за родителите е лукс академичното образование, което изисква години и десетилетия, а държавата няма средства за научна дейност и трябва да се примирим, че ще купуваме ноу-хау и че ще сме страна на услугите и “ шир-потреба“ на Европа.
  Шесто да се прави ежегодна статистика за потрабността от кадри и тези колежи да правят курсове за преквалификация на безработни“с приоритетно практическа подготовко по заявка и след тестове от работодателите с осигурен стаж от 3 месеца.
  Във всеки по-голям град да има центрове за преквалификация според инфраструктурата
  – като държавна поръчка, а не да се очаква
  от професионалните гимназии да пишат проекти, за да си осигурят съществуване при очевидна реална потребност от тях
  Седмо, държавните бюра по труда да засилят дейността си за комуникация с европейски трудови борси. Да се преквалифицират безплатно безработни учители, тъй като очевидно има недостиг от учители по някои предмети, но изхвърлените от системата не са приети в други сектори, особено след учителската стачка, и платената преквалификация им е недостъпна, а е и твърде скъпа, но при социална и икономически отговорна държавна политика е възможна.
  Осмо, да се въведат солидни глоби на работодателите, които очевидно осигуряват
  на минимална заплата при явно съмвестяване на няколко длъжности или при квалифициран
  труд, полаган на низша длъжност.
  Да се въведат ефективни присъди за укриване на данъци и конфискация на имущество с недоказан произход.
  Но пак опираме до корупцията, за което Европейските институции ни наказват, а страда само редовия „гражданин“, без да има
  реално гражданско общество.
  Извод: културата ни е ориенталска, прикрита зад либералска и демократска фразеология.
  Медиите ни са слуги на олигархията и
  мафията, защото колко кадърни журналисти ще оцелеят физически с тези ниски хонорари
  и денонощен труд, както и четене, продължило десетки години не само в относително конкретната юридическа
  материя.
  Малцината грамотни и културни в станата
  или ще измрат, или ще заминат окончателно, или ще загубят българската си идентичност дори в България, защото ще са персонал на чужди компании и то офшорни.
  Апокалипсис сега и може би – завинаги…, а
  май и в света – до десет години!!!

 • Reply Д. Петров 27.11.2008 at 14:04

  Аз имам, макар и нищожно малката власт да избирам. Бих гласувал на изборите (надявам се предсрочни) за ДСБ.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.