Програма на правителството за ИТ

Радвам се, че съм сред първите научили за новата ИТ политика на следващото правителство, разбира се, това е само част от нея:

1. Разкриване на нови центрове за проучвания, анализ и внедряване на нови технологии. Тези центрове, трябва да бъдат извън университетите (извън МОН), спонсорирани от държавата и бизнеса и с активно участие на университетите, бизнеса, училищата и Европейски подобни инициативи.

2. Даване на приоритет на бизнеса в сферата на ИТ за сметка на губещи и не работещи отрасли като земеделието. България не е земеделска държава, ИТ индустрията печели в пъти повече от земеделието и селското стопанство и това се оценява.

2.1 Приоритетите се изместват, но не за сметка на другите отрасли, нито за сметка на намаляване на финансирането и субсидиите за тях, за да бъдат конкурентно-способни.

3. Стимулиране на собствени разработки, идеи и технологии за сметка на извършване на услуги и на краткосрочни икономически ползи.

3.1 Държавата подпомага компании, екипи и консорциуми, които правят продукти и инвестират в тях, чрез създаване на национален иновационен фонд „Направено в България“, чийто средства влизат от националния бюджет и от европейки програми, както и от компаниите участнички. Този фонд е различен от вече съществуващия такъв и е насочен само към сферата на ИТ, но работи заедно с ИАНМСП.

3.2 Реформират се сега съществуващите ИТ клъстери, така, че да отговарят на новата политика на Правителството и за намиране на обща рамка за работа с новите центрове за проучвания в т.1

4. Оборудване на Държавната администрация и други държавни органи със софтуер, разработен и поддържан в България, създаден по програмата „Направено в България“ и с помощта на центровете за проучване в точка 1.

5. Преминаване изцяло на електронен формат на фактури, документи и комуникации между отделните ведомства, бизнеса и отделните граждани, с цел по-ясна, бърза и прозрачна работа на тези органи. Прилагането на отворени стандарти за Администрацията вътре и вън от нея се подразбира.

6. Намаляване на данъчната тежест до 3% за първите 5 години от развитието на всеки ИТ бизнес или консорциум, който работи на територията на страната. Поемане на данъчните задължения на всеки ИТ специалист (по кодови таблици) за първите 5 години на кариерата му, ако той:
– участва в център за проучване, внедряване и анализ на нови технологии
– е част от компания или консорциум по програмата „Произведено в България“

7. Държавата стимулира чуждестранните инвестиции и ‘know-how’, навлизащи в страната в сферата на ИТ със серия мерки в зависимост към каква сфера са насочени те. Дали към извършване на услуги – аутсорсинг, маркетинг, управление на проекти и други за чужди компании или за разработка на продукти в България, които имат местно приложение.

Общи
8. Отчисляване от годишните данъчни задължения на работещ член на семейството на сумата за покупката на компютърна техника (по определени спецификации и максимални лимити).

9. Държавата съдейства за осигуряване на широколентов интернет-достъп до по-голяма част от страната.


Има доста промени по частта за информационно общество, за създаване на консултативни съвети по определени проблеми с участието на НПО, експерти и бизнеса към ресорния министър и мерки за прозрачност.

7 мнения за “Програма на правителството за ИТ

 • Reply Калоян К. Цветков 10.12.2008 at 12:04

  За 4) – ами те и сега ползват софтуеър, писан в БГ – всичките му там регистри, и т.н. Това малко недомслено ми се вижда, и не съм сигурен как ще се направи, как ще се спазват правилата за държавни поръчки, КЗК какво ще разреши и т.н.

  За 6) – тази година четох за подобно нещо в Румъния. Звучи хубаво, да не кажа популистко ;) Когато питах Георги Ангелов и Мартин Димитров какво мислят, и двамата ми писаха нещо в този смисъл: че данъците в момента са достатъчно ниски, а това което е в повече са осигуровките.

 • Reply Калоян К. Цветков 10.12.2008 at 11:57

  Наистина 2) е малко крайно, но идеята е правилна. Сега излиза, че здравеопазването и образованието не са приоритети, а тютюн-а е – ако се гледа субсидирането. Определено трябва да има приоритети и да се каже кое е важно и кое е ПО-важно ;)

  Бого, откъде намери тази проектопрограма ?

 • Reply Гонзо 10.12.2008 at 11:48

  И на мен ми направи силно впечатление точка 2. Доста голяма глупост според мен. Аз правя сайтове, но Интернет не ям! Земеделието има нужда от субсидиране точно защото без него не може. Ако дойде момент, в който нашите ИТ постижения не се търсят навън, ще папкаме камъни…

 • Reply Александър Куртев 09.12.2008 at 20:17

  Бого, надявам се разбираш, че без земеделие няма да има какво да ядем.Това относно точка 2.Аз до сега от нета не съм хапвал нищо, така че се надявам да не орежат много земеделието за сметка на компютърните технологии. ;)

  Поздрави,
  Алекс К.

 • Reply Емил 09.12.2008 at 18:47

  И кое е това следващо правителство?
  Досегашните само си купуваха уиндоус на
  „изгодни“ цени… даже и за домашните компютри на чиновниците.

  Това очевидно са само общи приказки а някои от тях чуваме не за първи път…

 • Reply Alex Sverdlov 09.12.2008 at 18:36

  Да живее Българската Администрация! Най-после едно умно решение след десетки години малоумие и безполезно цъкане на пасианси!

 • Reply Илия 09.12.2008 at 18:17

  ГЕРБ?

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.