Още малко за Закона за електронни съобщения и подслушването на Интернет и телефоните

Вчера, 22.01.2009 на заседание на комисията по транспорт и съобщения станахме отново свидетели на това как не трябва да се правят закони в Република България. С началото на заседанието беше внесено предложение на МВР за промяна в закона Закона за електронни съобщения, касаещ т.нар “мерки за подслушване на Интернет” или текстове относно Директива 2006/24/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 година за запазване на данни, създадени или обработени, във връзка с предоставянето на обществено достъпни електронни съобщителни услуги или на обществени съобщителни мрежи.

Този текст беше приет за 1 час на заседание без смислена дискусия, като крайното решение е това да бъде позицията на Комисията, която да бъде представена пред Народното събрание.

Това не може да бъде нормален законодателен процес. Правенето на Закони в Република България трябва да бъде отговорна работа и Законите да се грижат за правата на гражданите, а не обратното – да ги нарушават, както се разбира от приетите текстове.

Ние от „Електронна граница“ настояваме за следните промени в приетия документ с цел гарантиране на правата на гражданите:

1. Да се добави като текст, че в наредбата, която следва да се изготви всички действия ще се прилагат чрез подходящи мерки и в съгласие с принципите за пропорционалност, ефективност и разубедителност, което е европейско правило и е част от решенията на Върховния административен съд, произнесъл се за против сегашната наредба 40, регулираща тази материя. Тези промени няма да затрудняват развитието на информационното общество, защото ще са в съответствие с Директива 2000/31/EC и няма да нарушават основните права на гражданите, включително правото на неприкосновеност.

2. Искаме също в документа да има ГАРАНЦИИ, че ограните на реда не могат да налагат каквито и да е ограничения върху основните права и свободи на крайните потребители без предварително решение от страна на съдебните органи, предимно в съответствие с член 11 от Хартата на основните права на Европейския съюз относно свободата на изразяване на мнение и свободата на информация, освен ако обществената сигурност е застрашена.

3. Настояваме срокът за задържане на данните да бъде намален от 24 на 6 месеца.

4. Искаме гарантирана възможност всеки един български или чуждестранен гражданин, за който има събрани данни да има право на достъп до тях по определен ред и безплатно, по всяко време през срока на действие на активното задържане на данни.

5. Искаме заложени компенсации при злоупотреба със задържаните трафични данни.

6. Не на последно място искаме задържането на данни да започва да става след съдебна заповед, а не на общо основание за всички граждани използващи телекомуникационни услуги.

7. Приложението на тези мерки да става само за разследване и преследване на „тежки престъпления“.

Kaто цяло считаме, че самата материя не е обмислена добре и Директива 2006/24/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006, не е съобразена с правата на жителите на Европа и грубо влиза в тяхната зона на неприкосновеност с измисленото оправдание за борба с тероризма и престъпленията.

Изразявайки несъгласие с начина на вземане на решения от Комисията и грубото погазване на правата на всички български граждани имащи досег до телекомуникационни и съобщителни услуги, ние се включваме в следващия национален протест и приканваме всички граждани, които използват такива услуги да се присъеденят и заедно да изразим мнението си, че правенето на закони не е „работа на ишлеме“ а сериозна и отговорна работа с мисъл към хората.

Не забравяйте да гледате и видеото за това как трафичните данни могат да се комбинират, така, че да се проследи какво сте правили последните години.

13 мнения за “Още малко за Закона за електронни съобщения и подслушването на Интернет и телефоните

 • Reply Диди Денев 31.01.2009 at 18:18

  Най-безопасното (за управляващите го) общество е това в което управляваните нямат граждански права. Там липсата на инакомислещи (често наричани през вековете с термини като: хайдути, партизани, терористи и др.) е гарантирано. Само Демократурата е нещото което ги устройва!

 • Reply Климент 27.01.2009 at 17:29

  Не върви на българските „политици“ ,като модерни високо образовани хора, да продължават да вярват на измислици като тероризъм. Винаги ще има престъпност, винаги ще има лоши хора, но това не означава никога да не сме истински свободни и да нямаме пълните права на които трябва да разчита едно демократично общество.

 • Reply Александър 26.01.2009 at 14:13

  дави кажа несъм учуден никак даже,време е дасе даде гласност на нещата,които се правят от доста време.Имам малко познати които саси патили от такива неща.А дали ще приемат или не тези неща е без значение:тесисе ползват със и без разрешение. А пък и аз си познавам колата от програмата гугъл тъй4е и нас ни гледад онлайн.

 • Reply A.C.A.B. 24.01.2009 at 18:25

  @Йорданка Богдева, то и настоящето ти наподобява доста. Бъдещето е друга работа.
  Него аз го виждам малко като Специален Доклад, Съдията Дред и Чарли Джейд накуп. Без фантастичната част. Демек частния полицай на еди-коя си управляваща корпорация ще те осъжда директно на улицата за престъпление, което според него евентуално би извършил.

  Да се *** в пророка, дали съм станал „оперативно интересен“, да ми е честито.
  Уеуе мауе, сега ще довтасат да ми изтрият порното, та чак ще си утрепам котарака от яд.

 • Reply Йоланта Йовчева 24.01.2009 at 17:01

  Казвам се Йоланта Йовчева ,напълно поддържам вашия апел,защото вече лично сме потърпевши със съпруга ми от набързо приет недомислен закон ,какъвто е закона „Петканов“ .Против сме ,аз и моето семейство,да се приемат набързо закони ,гласувани с чужди карти и четирима души кворум,недомислени и без предпазни клаузи!

 • Reply Лъчезар Томов 24.01.2009 at 10:26

  Контролът върху интернет няма да помогне особено в борбата с терористите, които ще се адаптират към опитите (сякаш няма криптирани връзки), най – много ще помогне в борбата с опозицията!

 • Reply Йорданка Богдева 23.01.2009 at 22:42

  Моето мнение е, че у нас засега няма непосредствена опасност, поради една проста причина: „царят е гол“, а „липсата на административен капацитет“ е обяснение за гласуването. Крещящият извод от това е, че умни, способни, интелигентни хора понасят подобна гавра и обида по силата на някакъв странен консенсус…
  А иначе – си е направо страшно! Нима бъдещето на децата и на внуците ни ще наподобава Гатака, например?

 • Reply Екатерина 23.01.2009 at 22:19

  Това, че нещо е минало на комисия, още не е толкова страшно, но разбира се трябва да се вземат мерки. Трябва да се намерят защитници сред депутатите от опозицията. Да се иска среща с шефа на комисията и с шефа на парламента, защото от него зависи дали ще вкара закона в зала. Също така идеята с имейлите е добра. Обикновено едно и също съобщение /от името на съответна организация, може да се използва и текстът по-горе/ трябва да атакува много пъти имейлите на държавната администрация. Но общо взето тая работа само по интернет не може да се върши. Трябват си вътрешни хора.

 • Reply Зелен Бетон 23.01.2009 at 17:19

  Струва ми се, че трябва да се добави и нещо доста категорично относно превенцията на злоупотреби.

  Имам предвид, че заради опазването от терористични актове винаги ще има натиск за тотален контрол върху Интернет: натиск, който в определени ситуации може да се окаже успешен. Не съм далеч дори от допускането, че някой идиот може като нищо да гръмне някоя бомба (недай боже), за да повлияе на общественото мнение в полза на следенето на Мрежата. От екземпляри, маниакално вкопчени във властта, очаквам всичко.

  Нещо повече: мисля, че именно сега е опасният период. Защото за голяма част от българите: 1) демократичните им права са все още някаква фикция, която те са склонни да пожертват; и 2) разпространението на Интернет е все още достатъчно слабо, за да ги засяга особено тази проблематика. След няколко години нещата ще са доста по-различни.

  Не съм юрист и нямам представа какви са в момента санкциите за неупълномощено или злонамерено използване на такива данни, но според мен това трябва да се смята за особено тежко престъпление. Основания има: такова използване на информация представлява грубо нарушаване на демократичните права – ерго, е престъпление срещу основополагащите принципи на обществено устройство; значи – срещу устоите на държавата.

  При всички положения санкциите трябва да бъдат такива, че на никого и през ум да не му мине да злоупотребява. И колкото по-рано започне да се настоява за втвърдяване на санкциите, толкова по-добре.

  Най-малкото: ако се стигне до какъвто и да е компромис с гореизброените искания (с които съм напълно съгласен), това трябва задължително да бъде компенсирано с осезаемо утежняване на предвидените в закона санкции.

  А ако междувременно се появи казус с доказана злоупотреба от такъв тип, той трябва – под обществен натиск – да се превърне в знаков съдебен процес и да завърши с максималната възможна присъда. За назидание.

 • Reply Кирилова 23.01.2009 at 16:03

  Като граждани имаме право да присъстваме на пленарни заседани след дадена заявка. Имаме право и на изслушване от депутатите, съгласно Правилника за работата им. Можем да внасяме и писмени материали по установения ред. Време е активно, настойчиво и разумно да ползваме правата си. Просто да действаме. Поздрави на всички блогери!

 • Reply Ivaylo Ivanov 23.01.2009 at 15:32

  Отново ще предложа протеста да не е пред парламента ами да посетим сайта на МВР или на правителството няколко милиона пъти. Когато сайта забие ще се заинтересуват и медиите и надиажам се след това и депутатите

 • Reply Селин 23.01.2009 at 14:49

  Браво, Бого!
  Ще се видим на протеста. ;)

 • Reply KOL_ZA_POLITICITE 23.01.2009 at 14:30

  Свежо: Бавно и методично ни мачкат с цел да не надигнем глави!
  Морто мнение е ,че трябва да има промяна или да се имигрира,като по-вероятно е да се случи второто,колкото и да ме е яд!
  В България 90% от гражданите от 19 години живеят,като хора(не точно хора вече!) от 3-я свят!
  Да не ви казвам статистиката,какво сочи и колко умове са напуснали Родината за по-добър живот,как се е свила интелигенцията и до каде се шири простотията(която лесно се управлява!) по-зле сме от тъпите Американци в много отрасли,но скоро щр ги надминем и по идиотизъм!
  Това са част от целите заложени в дългосрочни програми за запазване и разширяване на властта на политиците „стадо овце се контролира по-лесно от интелигентни хора с идеали цели вяра мотивация самоуважение и т.н.!).
  Така се е стигало до революций в миналото ,но тигава контрола е бил по труден а днес е много по-организиран и целенасочен,както и пълното медиино затъмнение е част от играта и симулаций за бомбени заплахи и други манипулативни средства!!!

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.