Отложиха гласуването на промените в ЗЕС за другата седмица

Отложиха гласуването на подслушването на Интернет за другата седмица, защото не остана време за обсъжданията.

За безконтролното подслушване са само БСП и ДПС
Другите са против, включително и НДСВ.

Разликата е 1 глас за някой от предложенията в полза на БСП/ДПС.

Ето и изказването на Николай Камов, с когото работим още от началото на кампанията:

Продължаваме със:
ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ.

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Ще Ви моля, господин Димитров, във Вашето предложение след „тежки престъпления” да се добави „и престъпленията по Глава 9а”. Това е Вашето предложение за гласуването утре.

Има думата за изказване господин Камов.

НИКОЛАЙ КАМОВ (независим):

Преди всичко бих искал да кажа, че поддържам току-що уточнените две предложения за редакция и особено за отпадане на текста „Законът за МВР” в ал. 4.
Няма да се позовавам на решението на Върховния административен съд и на дискусиите в комисията.
За съжаление, не успях да участвам в тях. Ще се позова на доста авторитетно обществено мнение. По това време през миналата година имаше представителен граждански форум, модератор на който беше омбудсманът на Републиката г-н Гиньо Ганев. С г-н Минчо Спасов и с други колеги народни представители ние участвахме в този форум.

Преди това аз зададох въпрос на бившия министър на вътрешните работи г-н Румен Петков няколко дни, след като беше обнародвана Наредба № 40. Получих пространен отговор и уверение колко наредбата се грижи за това Директива № 24 на Европейския съюз да бъде транспонирана в българското законодателство. Но Върховният административен съд отмени чл. 5 – най-спорният текст от тази наредба.

И аз питам, уважаеми господа, ако тази зала е суверен и решава по своя съвест и убеждение въпросите, колко още обществена енергия ще трябва да похарчим в името на полицейщината? Колко още това Народно събрание ще слуша хора, които искат да се възползват от директиви, приети от Европейския съюз, апропо, в мотивите на които пише достатъчно ясно, че нещата се правят в името на борбата срещу тероризма? Колко още енергия ще трябва да похарчим заради това? За кой ли път в събранието, когато са изгонили една нецивилизована разпоредба от подзаконов нормативен акт, ще вкарваме тези текстове през широките врати на парламента като закон? Защото за това става дума.

И ако на някого не му е ясно, ще кажа, че ако остане това, което искат да запазят хората, внушаващи го с наредбата и със сегашните текстове на закона, всеки служител на МВР, който има достъп до масивите, а по наредбата нямаше никакъв регламент кой има право на това, ще може да контролира електронната кореспонденция на всеки потребител. Това е истината. Това ли искаме да постигнем? Това ли е суверенната воля на Народното събрание? Или чрез нас отново, както често ни използват като машина за гласуване, се прокарва полицейщина? Назовавам го с истинското му име.

Мисля, че текстът, макар и в едно изречение, синтезира много съществени проблеми на нашето състояние. И аз се надявам, че повечето народни представители утре при гласуването няма да позволят това да се случи.

ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Благодаря ви.

Благодаря също на Мартин Димитров, Минчо Спасов и Нено Димов за активната позиция по този въпрос.

One thought on “Отложиха гласуването на промените в ЗЕС за другата седмица

  • Reply Боян 13.02.2009 at 17:27

    С Минчо Спасов се познавам от университета, където ми бе преподавател по социология (асистент). Изглеждаше свестен човек, разказваше ни много (а той е видял доста) и ни отваряше очите за разни неща от света :) Трябва да призная че се представяше само като Минчо, че даже и на едно парти дойде за малко. Изключително сериозен човек. Разбрах в същност неговата фамилия едва като го видях в едно интервю по телевизията. Ако има още повечко като Мартин Димитров, Минчо Спасов и Нено Димов мисля че нещата имат шанс да станат.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.