Моите предложения за промяна в правилника на Народното събрание

Тези предложения имат за цел да въведат повече прозрачност в работата на Народното събрание и са базирани на сегашния правилник, който в момента се променя от работна група от всички парламентарни сили.

Изменение на чл 25. ал. 3

Представители на граждански, синдикални, съсловни и браншови организации и граждани по тяхна инициатива, имат право да присъстват на заседанията на комисиите, да представят свои писмени становища и да вземат участия в разисквания по разглежданите проекти за актове на Народното събрание, отнасящи се до предмета им на дейност, при спазване на режима на достъп до Народното събрание.

Изменение на чл 25. ал 4

Комисиите могат да решат отделни заседания да бъдат закрити, ако това касае въпроси свързани с националната сигурност. Това решение може да се вземе от минимум 2/3 мнозинство от членовете на комисията. Aко въпросите на заседанието касят обсъждания, които биха нарушили гражданските права, представители на граждански, синдикални, съсловни и браншови организации и граждани по тяхна инициатива, имат право да присъстват на заседанията на комисиите.

Член 29, ал 3

Докладите, протоколите и постъпилите становища на постоянните и временни комисии от откритите заседания са публични и достъпни по установения ред, както и чрез Интернет-страницата на Народното събрание. Публикуването им става в срок на 2 часа след заседанието.

Член 38, създава се ал. 6

Откритите заседания на Народното събрание се излъчват пряко по Интернет.

Член 53, създава се ал.7

Протоколите от всяко гласуване се публикуват на Интернет страницата на Народното събрание до 2 часа след края на гласуването в различни формати, поне един от които е отворен.

Нов член

Всички документи публикувани на сайта на Народното събрание, трябва да бъдат обществено достояние.

Информация
Когато дадено произведение е обществено достояние, всеки може да го ползва, променя и разпространява както намери за добре, без да иска разрешение от авторите и без да нарушава техните права.

Как изглежда сега протокол от гласуване, можете да видите в статията тук.

7 мнения за “Моите предложения за промяна в правилника на Народното събрание

 • Reply Бай Стоен 21.01.2010 at 9:33

  Що да не се излъчват? Дали ще е по Интернет или по БНТ1, има ли значение. Един постоянен стрийминг на заседанията ще е доста интересно гледиво. Направо ще може да се направи предаване Господари на парламента.

 • Reply Иван 22.07.2009 at 22:47

  Чл.25 ал.3, не смятам че е добре формулирана. Дефакто това заменя цял закон за лобизъм, а както може би добре знаете лобизмът може да се превърне в доста голям проблем, ако не се балансира много внимателно.

  Разни мафиоти ще почнат да хотят там да се жалват как невръстни хакерчета им крадат песните, и как трябва да се затегнат мерките, как трябва да се преследват със swat звена, щото нали всички се борим със сомалийските пирати…

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 22.07.2009 at 15:00

  @Puflet – На европарламента се излъчват. Технологията не е скъпа и е лесна за внедряване. А и вече е предложено в правилника и вероятно ще се приеме точно това.

 • Reply Puflet 22.07.2009 at 14:51

  @ kkirilov http://www.parlament.bg или http://www.parliament.bg ?? Някой хитрец се е сетил да регистрира първия домейн :)
  И на мен ми допадат идеите, малко трудно си представям как заседанията се излъчват в нета.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 22.07.2009 at 8:42

  @kirilkirilov: Според мен трябва да са обществена собственост, – public domain

 • Reply krlkirilov 22.07.2009 at 8:40

  Съгласен съм с всички предложения които си представил, и бих предложил и едно от мене. Нека всичко материали в сайта на народното събрание http://www.parlament.bg бъдат под Creative Commons лиценз, Така ще се осигури още по голяма публичност на парламента.

 • Reply krassyo 22.07.2009 at 8:32

  Напълно подкрепям идеята ти, Бого.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.