Да действаме сега, за да спасим неутралитета на Интернет!

От последната минута:
Заседанието е изместено в 19:30 и ще бъде само за членове на ЕП, без комисията.

Продължение:
Първото заседание по Телеком пакета ще се състои тази вечер в 21.30 часа. На него 27 члена на Европейския парламент и 27 представители на Съвета на Европа ще решават съдбата на Интернет в Европа. Те ще преценят дали да преработят или да оставят непокътнати тежките мерки срещу неутралитета на Интернет, гласувани на второ четене от Парламента под натиска на AT&T. Специалните пратеници и представители на шведското председателство засега се противопоставят на идеята. Европейските граждани имат едва няколко часа да настояват пред своите представители в ЕП да защитят напредъка и конкурентоспособността на Европа, както и основните права на гражданите й.

Откриващата среща от Помирителната фаза по Телеком пакета ще събере 27 члена от делегацията на Европейския парламент и 27 представителя на съответните министерства от страните-членки в понеделник, 28-ми септември в 21.30 часа. По време на процеса ще бъде разгледана цялата регулаторна рамка на Интернет в Европа. На първата среща, членовете на комитета ще вземат решения за жизненоважния обхват на преговорите. От тези решения ще зависи съдбата на Интернет-неутралитета в Европа.

Засега специалният пратеник Траутман и министърът, отговарящ за шведското председателство Оса Торстенсон изразиха желанието си да работят само по „поправка 138″, която Съвета иска да премахне.

Поправка 138 гласи, че ограничаването на основни права и свободи като достъп до Интернет трябва да подлежи на предварителна съдебна заповед.

Това би означавало приемане на тежките мерки, които ще позволят на операторите да „убият“ неутралитета на Интернет, за да могат да поемат цялостния контрол върху него.

Чл. 20.1.б и 21.3.б от Директивата за универсални услуги, допускат „условия, ограничаващи достъпа до и/или използването на услуги и приложения“.

В такъв случай, мерките, позволяващи ограничаване на достъпа до Интернет услуги и приложения, гласувани на второ четене под натиска на AT&T ще се превърнат в действащ европейски закон.

„Траутман и Торстенсон се опитват да накарат всички да повярват, че неутралитета на Интернет трябва да се разглежда отделно, след Телеком пакета, но това е просто едно лошо извинение. Те знаят, че Интернет-неутралитетът е вече заложен в Телеком пакета, защото измененията на AT&T позволяват на операторите да го унищожават, за да могат да контролират мрежата. Те трябва да признаят този факт и да направят най-доброто за конкурентоспособността на Европа и фундаменталните права на гражданите й, на всяка цена. Интернет е много по-важен за бъдещето на обществата ни, отколкото ефективността на законодателния процес в ЕС“, заяви Джереми Цимерман, говорител на френската група за защита на гражданските права La Quadrature du Net.

Гражданите на всички страни-членки разполагаме с едва няколко часа, за да се свържам с представителите на делегацията на ЕП в помирителния комитет.
За съжаление в този комитет няма представители на България, поради факта, че сред тях няма подготвени и изявили желание депутати, което е повече от жалко.

Аргументите могат да се намерят в, писмото тук , също и в отвореното писмо, подписано от повече от 70 неправителствени организации от 15 страни-членки (вкл. Интернет общество, CCC, Репортери без граници и по-големите обединения на потребители) в меморандум от 2 страници или пълното досие от 22 страници за неутралитета на Интернет.

Помирителният процес трябва да остави място за ясна законодателна заявка, която да потвърди, че фундаменталните принципи на един недискриминиран Интернет са с по-висок приоритет от краткотрайното удобство на отделни интереси и бизнес модели. Много е важно гражданите, които обичат Интернет да се обединят и да действат заедно точно сега. Трябва да използваме тази уникална възможност да помогнем на европейските законодатели да избегнат непоправима грешка

6 мнения за “Да действаме сега, за да спасим неутралитета на Интернет!

 • Reply цено 30.09.2009 at 16:16

  никой не го боли члена за тва бе

 • Reply Фил 29.09.2009 at 10:13

  Бого, в публикацията „Днес в 2130, ще се решават важни неща за Интернет, може би най-важните“ има връзка към тази публикация с текст „ВИЖ КАКВО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ ОТ ТУК“, само че ми е малко трудно да разбера какво точно можем да направим. Да пишем на представителите на делегацията на ЕП в помирителния комитет? Ако да, моля напиши го по-ясно, та като разпращаме тази публикация хората бързо да се ориентират какво да правят ако имат желание. Нещо от типа на:
  „ВРЕМЕТО Е ОГРАНИЧЕНО! [Ако смятате/вярвате/не искате/искате НЕЩО си] ДО [когато е крайния срок за някаква реакция от гражданите] моля направете [действието/действията, което трябва да направим – пишем, изразим мнение, настояваме, …]. Можете да видите добри аргументи/идеи/текстове [писмо 1], [писмо 2]“

 • Reply Вени Марковски 28.09.2009 at 16:50

  Бого, липсва най-важната информация: кога и къде е това заседание. Ако можеш да ми я пратиш по мейла, ще е супер. А по принцип, ако имаш информация за такива неща, пускай ми ги по-рано, за да можем да се свържеш с евродепутатите – членове на „Интернет общество“

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 28.09.2009 at 16:55

   Вени, мерси. Пратих ти мейл

 • Reply Добри Бoжилов 28.09.2009 at 14:43

  Действай Шопов, подкрепяме те. Ако пращаш нещо от името на България, брой ме и мен вътре. И БИП ако искаш пиши, че е с теб…

 • Reply hlorida 28.09.2009 at 11:29

  При толкова кратък срок, няма да коментирам, просто предлагам, автора да постави най-отпред в поста инфото за реалното действие, което всеки може да направи + ако прецени, някои разяснения за това как точно би било най-удачно да се действа стъпка по стъпка на български език. А може би да сподели и резултат. Просто „защо ?“ в случая може да бъде след „как ?“. Защо, доста хора биха усетили и от едно изричение.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.