Creative Commons Бира

Официално вчера беше пусната първата в света бира под Creative Commons лиценз. Това е така известната първа бира лицензирана под ОПЛ преди време или още наричана бира с отворен код ;))

Надявам се още утре да я опитам, но шоуто, което аз за съжаление изпуснах си е заслужавало, присъствал е и Лоурънс Лесиг и други интересни хора. Любопитното, е че спонсор на тази бира е и IBM – Дания.

Да бирата е датска и започва историята си преди няколко години, когато няколко студента от техническия университет в Копенхаген решават да направят тази бира , базирана на философията на Ричард Столман за свободния софтуер и по-точно на тази сентенция:

„Free software“ is a matter of liberty, not price. To understand the concept, you should think of „free“ as in „free speech“, not as in „free beer“.

Скоба
Ако отворим една голяма скоба, можем да кажем, че неофициално причината да се появи бирата е монопола на ‘Карлсберг’ (който държи много марки, включително и ‘Туборг’), който преди няколко години купува всички пивоварни и започва да прави и продава бира, която е „еднаква на вкус“ (така е).

В отговор на този процес се появяват малки пивоварни, които започват да си правят бира сами, да я продават и да печелят добре от желанието на датчаните да пият свястна и различна бира.

Има много заведения в които можеш да видиш как правят бирата и да пиеш „на корем“ стига да имаш пари за целта защото е доста скъпа. Лично моя фаворит е бира от „дъб“, която се прави в една малка пивоварна сред дъбова гора на около 10 км от Копенхаген ;))

Отново на темата
Нека да се върнем отново на новата бира …
Много опити за създаването и са правени през годините, лично на мене ми е любим този сет, а и те самите са произвеждали малки количества „за собствена употреба“ и за продажба в магазините.

След появата на CC, лиценза на бирата минава директно към него и сега ставаме свидетели на първата масова акция за популяризирането на идеите на свободата във всяка материя за размисъл и за творчество.

Срещи

Надявам се до няколко дена да се видя с екипа създал бирата и да взема 5-6 бутилки за София като се прибирам, мисля че в там има хора, които заслужават по една бутилка ;)
За заинтересуваните, бирата може да се намери само в супермаркетите „ИРМА“, незнам колко струва точно, но предполагам, че ще е в рамките на 30 крони, понеже това обикновенно е цената, която трябва да платите за бира на пивоварна от този род. Това прави около 4 Евро.

За срещите си с тези хора ще разкажа по време на OpenFest, ако ми одобрят лекцията за това как се прави бира ;) (обещавам да е без демонстрации)

Ресурси
Eто и репортажа от телевизията за тази акция от вчера, заедно със интервю. Гледайте го, много е интересен:

Ето и снимка от процеса на варенето на бирата:

Етикета на бирата е следния:

Статия в датски вестник за идеята и резлизацията. Добър PR ;)

/Всички снимки са лицензирани под Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5 License Автор: СуперФлекс/

One thought on “Creative Commons Бира

  • Reply !Bogomil » Blog Archive » Що е то Free Beer 28.09.2006 at 8:05

    […] а и къде ще се случи това, ето от тук.. А за домашно, ето част от историята на бирата, която най в началото се появи п

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.