А сега накъде?

Понякога дискусиите раждат истини, понякога са губене на време. Това ще го довърша един ден, дотогава … да се сглобим .

Вече започнах да получавам мнение, че сме се заели с непосилна задача и че нещата не могат да бъдат променени от хора, който никой не е чувал или никой не знае какво могат да правят. Това само ме стимулира да продължа да работя силно за да се постигнат целите на програмата.

Задачата е достатъчно сериозна и сега е времето „да се преброим“ и да видим колко е сериозно обществото, когато дойде време за работа и за отговорности. Болно ми и е за болното общество, но аз съм оптимист и мисля, че ще има светлина в тунела, който вече от толкова години вървим. Трябва да се поеме отговорност ….

Спирам всичките си други проекти „до победата“ или поне докато разбера, колко е безнадежно положението ;) Идват времена, когато трябва да се направи нещо и това е сега.

Пред прага на ЕС е време да бъдем европейци и да се отървем от лошите черти, които толкова много се харесват на всички. Ние не сме готови за ЕС и скоро няма да бъдем, но поне можем да работим за това да вървим напред и да се чувстваме свободни с действията си и със избора си, който да направим като общество. Ако на много хора не им пука, на мене не ми е безразлично.

Ръката е протегната!

6 мнения за “А сега накъде?

 • Reply Bogomil 05.09.2006 at 8:27

  @turin: Аз съм на линия всеки ден след 18.30. Време за разговори с бира винаги има.

 • Reply turin 04.09.2006 at 22:17

  Кой ви говори за ССС – ССС не съществува вече. Поне от почти година, откакто напуснаха много хора, точно тези, които движеха нещата. Не искам да обвинявам, нито да се оплаквам – просто ви казвам, че ССС няма вече, поне не такова, каквото беше съвсем в началото и каквото можеше да бъде. Стига с ССС.
  @Бого: не зная кога, но може да поговорим при удобен случай някой път.

 • Reply Kiril 04.09.2006 at 9:27

  Незнам дали има понятия който да са толкова близки и толкова различни като тези двете, но тук не става дума за това. За 5 години ССС не направи нищо полезно, а от 1 година не прави нищо. Няма смисъл да се търси подкрепа от тях.

  Киро

 • Reply Sly 04.09.2006 at 0:28

  Здравей, аз също мога да помогна с каквото мога, защото съм много съгласен с първия ти пост и мисля, че даже и сега много малко хора се сещат за тази промяна, а и на всичкото отгоре е малко късничко да я почваме.
  Но все пак по-добре късно, от колкото никога. Нали !?!?
  :)

 • Reply Bogomil 03.09.2006 at 21:08

  Здравей,
  С удоволствие бих те приветствал на борда. Знам, че имаш дар-слово и можеш да дефинираш нещата, така, че да бъдат разбрани, което аз не мога да направя.

  За мене има огромна разлика между свободен софтуер и софтуер с отворен код, макар и видимо да са еднакви.

  С голямо удоволствие бих работил и със ССС, към което вече съм пратил писмо за сътрудничество, макар, че според мене там нещата вече са мъртви и трябва много работа за да се съживят.

  А що се отнася до диска, нещата са малко странни – ти как би превел open source free cd на български?

  Готов съм на дискусии – все пак имаме една цел, нали, но е важно да се върши работа, а не да се губи време в идеологически дискусии. Време което вече нямаме.

  Кога ще пием бира и да говорим?

  Бого

 • Reply turin 03.09.2006 at 20:19

  Аз се двоумя дали да се обадя и включа по някакъв начин в тези ти проекти, от доста време… Има нещо, което малко пречи на мен и предполагам на други като мен в общността на свободния софтуер.
  Не са изчистени текстовете, не са изписани през мислене на понятията и стоят доста разхвърляно.
  Например нужно ли е да даваш две отделни определения на „свободен софтуер“ и „отворен код“? Когато по-общото понятие и това, което всъщност свързва всички, работещи по подобни проекти, е именно „свободният софтуер“?
  Още нещо – прочетох някъде неща като „open source свободно CD“ – това не звучи добре. Не се обиждай, просто не е правилно. Опън сорс ли е или е свободно? Пак казвам – няма нужда да се прокарва тази граница, точно в този случай.
  Разграничението между отворен код и свободен софтуер е нещо, което можем да обсъждаме на конференции и семинари с хора, които така и така вече са запознати с проблематиката и с историята на двете понятия.

  Но на държавните служители да им казваме „вижте сега, има отворен код, има и свободен софтуер, а има и отворен-код-свободно-cd“ не е добре.

  Трябва да се подходи през възможно най-пряката ефективност. Да се говори така, че хората да разбират.

  И още нещо – знаеш, че има хора, които смятат свободния софтуер за по-общата и по-голяма ценност. Има и други хора, които се чувстват добре с „отворения код“ и не държат на ценността на първите.
  Но ако се търси активността и на двете групи, тогава трябва да се подходи през понятията на първата група, през понятията на движението за свободен софтуер. Така няма да има обидени и всички в тази общност ще намерят ценност в участието си.

  Това последното само външно се проявява с използване на „GNU/Linux“ вместо „Linux“ и „свободен софтуер“ вместо „отворен и свободен“ код. Основното е отношението и работата и за ценноситте и на активистите на свободния софтуер.

  Малко дълго стана, но исках да обясня защо не съм много и достатъчно ентусиазиран засега. :)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.