Децентрализирани услуги

От няколко дни тече новината, че във Франция всички доставчици на електронни услуги опериращи там – включително Google и Facebook са длужни да пазят паролите и данните на потребителите в некриптиран вид, за да може да ги предоставят на полицията при поискване по силата на модифицирания закон за задържане на данните.

Това на първи прочит е безумие, но тенденцията в това отношение ме плаши, затова все повече мисля за децентрализирани услуги като Diaspora* например. С помощта на този софтуер можете да си „пуснете“ ваш собствен фейсбук и да споделяте всичко с приятелите си, като цялата информация стои на ваш собствен сървър, дори и на вашия компютър. На полицията ще е много по трудно да ви накара лично вас да пазите каквото и да е било в отворен вид, както и да ви го поиска, ей така, щото някой го кефи да се рови в данните ви.

Според мен точно на време идват двете лекции на Делян и на Ян , който ще разкажат именно за такива децентрализирани услуги, които са бъдещето на Интернет. Ако искате да бъдете част от това полезно събитие – запазете си място още днес. – http://opencamp.talkweb.eu.

Ян ще говори и за Freedombox проекта, който с думи прости, има за цел да произведе свободен хардуер и софтуер, който да е с големината на пакет цигари и да стои включен в контакта и да е част от световна мрежа, която да е децентрализирана. Той ще покаже и полезни примери за подобни проекти, който можете да видите още сега, като цънкете на лекцията му от сайта на OpenCamp.

3 мнения за “Децентрализирани услуги

 • Reply Васил Светославов 20.07.2011 at 12:36

  Firefox ме предупреждава, че http://opencamp.talkweb.eu било опасен сайт. Може би ще е добре да погледнеш какво става… :)

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.07.2011 at 12:38

   Да, но това вече го няма там и е старо

 • Reply Марат 10.04.2011 at 17:05

  Няма друга такава страна като Франция, в която думата демокрация да е толкова обезценена и нереална. За да разберете законодателните безумия във Франция, следва да се върнете малко назад в историята и общественото развитие и да видите, че тази държава ражда единствено дикатори и реално никога не е имала гражданско общество. Все едно какво се пише и говори. Франция има най-фалшифицираната собствена история в Западния свят. Не случайно Бастилията е истинския символ на Франция. Да се сещате за друг толкова мрачен затвор в историята на средните векове някъде в Европа? Вземете за пример това, което се нарича „Велика френска революция“. Какво му е великото на един подобен ужас съставен от хаос, метеж, безмислени убийства, насилие и мародества? Свобода? Равенство? Братство? Този погром е обезмислил всичките тези думи, колкото и французите да проглушават света с тяхата „велика революция“. Ръководителите на метежа – шизофренични диктатори, циклофреници, мародери, масови убийци. Представете си какво общество, с какви обществени ценности, може да възпее това като нещо велико и да поддържа и в момента мита за величие. Представете си каква липса на нормални исторически събития и историческо мислене следва да има в една нация, че да възпее една безумна касапница. Накрая закономерно идва свирепият диктатор Наполеон, също продукт на „свободата, равенството и братството“. Под една или друга форма това състояние се влачи и до момента. А положението след Втората световна война прилича на сталинизъм, ръководен от генерал ДеГол – узурпатор на власт, създател на едни от най-репресивните западни служби, разправял се жестоко с политически противници. Франция е една авторитарна страна и общество, което търпи авторитарност с подобни размери (вкл. и тази на съвременият им „крал-слънце“ Саркози), е идеална почва за много по-ужасяващи закони от този, които Бого описва в блога си.

  До както ще доведе това? Ами до изнасяне на интернет базирани услуги от Франция, до криене, до озлобление срещу властта, до нови технологии, до хабене на труд и време за заобикаляне на поредния велик френски закон, който единствено улеснява крадци на сървъри и взломаджии на услуги. Загубата ще си я плаща цялото им общество. Но как ли можеш да очакваш адекватност от общество, за което исляма е религия на мира, а от летището се чудиш във Франция ли си или в Алжир и Мароко. Това общество няма никаква съпротива срещу диктаторските и недемократични тенденции и закони. А който иска, ще си направи поща извън Франция. Примерно някъде в Тайланд или Сингапур, където просто ще се усмихнат снизходително на писмото на неуважаваната никъде френска полиция. За да разберат франсетата, че Индокитай вече просто не е техен и дори са забравили къде е Франция.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.