Как се прави Интернет кампания за местните избори – Началото

Наближават местните избори. Да, наближават и всеки, който се е замислил да става общински съветник или кмет и иска да използва Интернет като медия е добре да прочете това и да се замисли.

1. Как не се прави?
Повечето от агенциите, които обслужват такива кампании ще ви предложат да определите към какви групи искате да насочите вашето послание, след това ще ви направят шантав банер или друга шантава мърдаща идея и ще ви я продадат за 20 000 лева, като ви посъветват да си направите сайт, за да може, този който кликне на банера да прочете повече за вас. Разбира се, ще комбинират и няколко вида медии, пак към същата група и пак ще ги насочат по същия канал. И готово – вие сте доволни – дали сте много пари и сте „достигнали“ до групата и те, агенциите са доволни – взели са ви кинтите – лъжа за лъжа – много стойностна реклама.

2. Заблудата
Заблудата, която ви се продава и тази в която вие вярвате, защото не познавате тази нова медия, е че хората, особено младите се повлияват от такава реклама и от такова отношение – този костюмиран чичко или лелка, си е сложил шапка и изглежда младежки и хоп – ще гласуваме за него, щото си нямаме друга работа. Я се мани бе чиче (или леле), ще е обикновената реакция, но вие няма как да знаете това, защото сте дали едни пари и не знаете какво мислят за вас тези, към които сте си насочили рекламата – еднопосочната реклама, не води до избиратели – факт, който има хиляди доказателства и в предните избори у нас, че и извън страната.

3. А как трябва да е?
Много, много е трудно да накарате незаинтересованите хора да гласуват за вас. То по принцип е трудно да ги накарате да гласуват или да помислят, че има и такъв начин. Защо ли? Наистина не искам да го коментирам, защото през последните 20 години или по-малко – зависи, кой, колко си спомня – никога е нямало смисъл от вота – „все едни“ и същи идиоти“ , казват си хората и отиват на разходка, вместо пред урните.

Ето как трябва да протече една кампания, за местен парламент. Ще спестя подробностите, разбира се:

  1. Най-доброто време да се почне една такава е днес – идва лято, хората да по-свободни да се занимават с „глупости“ – за вас, може и да е най-важното нещо на света, но за тези, които още не са решили да гласуват, това е губене на време.
  2. Направете си блог, още днес. Опишете вътре, кой сте, за какво се борите, какво искате да постигнете в своя град или район. Направете си го вие. Все още няма щабове, които да вършат „мръсната работа“, и да мислят, че знаят повече от всички останали. Покажете истинското си лице.
  3. Нека първата публикация да бъде – „Какво искате вие да промените в града си?“ – Вижте, аз какви идеи имам – дали пък и вие нямате същите или пък аз не съм разбрал за вашите проблеми? Дали може заедно да ги решим?
  4. Оптимизирайте блога си, направете му добър социален профил и кампания в социалните мрежи.
  5. Направете пресконференция и кажете – аз искам да ви чуя – ето моя блог – пишете какво искате да променим заедно
  6. Разлепете плакати – ей, сега през лятото и после пак – Какъв искате да е вашия кмет/общински представител и пак насочете хората към блога си.
  7. След като получите мненията – седнете, обмислете ги, направете по-ясна програма и разберете какви РЕАЛНИ групи биха ви подкрепили в Интернет – това са тези, който са дали мнение вече.
  8. Заедно с тях направете посланието си. Колкото и да е смешно, хората разбират от политика и искат да участват – дайте им шанс и така превърнете едностранното скъпо послание на рекламните агенции в реална кампания, която може и да ви излезе пак толкова пари, но поне ще е ефективна,
  9. Време за губене няма.

One thought on “Как се прави Интернет кампания за местните избори – Началото

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.