Как се прави Интернет кампания за местните избори – Блогът

Както описах и в най-първата част, блогът е много, много важна част от една кампания в Интернет. Ако се проведе правилно, ще съумеете да постигнете целите си. Блогът може да е нов с две остриета. Не е чужд и факта, че повечето от блоговете на политиците по време на кампаниите се управляват толкова зле, че по-скоро носят обратния ефект, причините за това са няколко:

 • Нямате време за този канал за информация;
 • Избирате рекламна агенция да свърши работата и тя, разбира се я прецаква;
 • Не обръщате внимание на Интернет, но някой ви е посъветвал да го направите;

Така, че още преди да я стартирате, трябва да решите и да се доверите на екип, които МОЖЕ и ЗНАЕ как да води блога ви, по времето, когато вие нямате да имате физическата възможност да го правите, да му отделяте необходимото време (на екипа) и да имате по-голямо доверие в този сегмент на кампанията си, който освен, че може да е най-ефективен, ще е със сигурност и най-евтин.

Какъв да бъде блога?

Блогът ви трябва да бъде искрен – да отразява политическите ви идеи и да бъде достатъчно отворен за посетителите. Той ще е вашето ново лице пред избирателите – човешкото лице.

Блогът със сигурност, трябва да има следните основни раздели:

 • Кой/Коя сте вие;
 • За какво се борите;
 • Как мислите, че хората, които четат в момента блога ви, могат да ви помогнат;
 • Снимки/Видео;
 • Социални мрежи – къде имате профил (за това ще стане дума в следващ материал);
 • Кампании – какво сте правили и защо хората трябва да ви повярват;
 • Активни кампании – накарайте посетителите и избирателите ви да работят за идеите, които ЗАЕДНО изповядвате;
 • Как да се свържат с вас – e-mail, телефон, skype, jabber;
 • И разбира се публикации, публикувани в блога категоризирани в правилни категории и етикети;

Етапи

Има два основни етапа на развитие на блога – преди кампанията и по време на нея.

1

Както споменах и в първата част година и малко преди изборите е много добро време за стартиране на кампания – ще имате време да покажете за какво се борите, да покажете личните си качества и да се постараете да ви харесат. По време на този етап, е повече от добра идея да пишете всичко в блога си сам (сама) или поне да подготвяте текстовете си, както и да отговаряте на коментарите. По време на този етап е добре да наемете специалист или екип, който да се грижи за популяризирането на блога ви, да направи интеграция със социалните мрежи, както и да ви подготви за следващия етап.

2

Този етап ще е времето, когато няма да имате възможност да правите нищо друго, освен срещи с хора и кампании извън мрежата, ако разбира се такава е стратегията. Екипът, който сте подбрали, трябва да може да върши всичко това, което се описва тук, по времето когато вие сте извън мрежата. Важно е много да отделите поне един час, за да видите какво е направено и да можете да дадете мнение или защо не да коригирате/публикувате сами впечатление от срещата, която сте направили същия ден, например.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.