CCS 1.0: Началото

Много е трудно да се намери свестен софтуер за Call Center, който да пасва на всички изисквания на клиента. Ето, че пак неволята ме накара да започна да пиша такъв софтуер, които ще е с Астериск поддръжка и със възможност за създаване на телефонни кампании, ротация на оператори и задаване на работно време на операторите, плюс много добра статистика за разговорите и статуса им.

Проблема е, че имам само 2 дни да го напиша, но това не ми пречи да имам идеи и за разширяване на функционалността му. Разбира се, че ще ползвам РНР, а за повечето неща, ще ползвам вече готовите си компоненти за такъв вид приложения + много мощната машина за шаблони Xtemplate.

Интересно е, че като се подходи от бизнес гледна точка и от програмистка гледна точка се получават най-добрите приложения. Признавам си, че от август миналата година, от както започнах работа като ИТ мениджър на една голама фирма, не бях пипвал РНР, но пък си изградих мислене, което ми е полезно в момента и така приложението ще стане много по-добро.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.