Какво да учим през 2021 г.

Бонбони

Преди няколко дена, участвах в подкаст и говорих по една от любимите си теми – тази за ученето.

Ето какво отговорих на първия въпрос:

1. В началото на годината сме и всеки прави своите планове, които най-често включват и редица курсове, които планираме отдавна. Ситуацията е още по-благоприятна, като се има предвид пандемията и повечето време, което прекарваме у дома. Кои според теб са курсовете, които всеки, работещ в областта на ИТ, трябва да премине? (разбира се трябва да отчетем с какво се занимава – разработка, поддръжка, продажба и т.н.)

Ако погледнем холистично на въпроса, всеки, който се занимава с ИТ трябва да научи нещо, на което до скоро почти никой не обръщаше внимание – а това е поверителността и сигурността.

Как нашия продукт например събира данни на потребители и за какво ги използва. Дали е етично това, което правим с тях. Как ги защитаваме? Какви алгоритми учим с тях и как.

Това е обща тема, без значение дали се занимавате с разработа, с тестване, поддръжка, продажби, мареткинг или с някаква друга дейност. Това не е вече само отговорност на правния ви тим, а лична ваша отговорност. Веднага мога да препоръчам безплатен курс за това, подгтовен от блестящ екип от добровлци и учени – openmined.org

Ако говорим по принцип, въпросът е разбира се как да разберете върху какво да се фокусирате и да изберете от цялото разнообразие достъпно онлайн – – това, което аз правя и препоръчвам, е да намерите човек, който прави същото като вас или човек, който прави това, което вие искате да правите в бъдеще и да го попитате за съвет – много малко хора ще ви откажат.

Устойчивост (Resilience) е също добро умение, което може да проучите и да инвестирате да научите. Според мен е супер полезно във този вечно променящ се свят.

Друг съвет е да погледнете платформите, които предлагат обучения и да видите какво ви е интересно – пробвайте 3-4 теми и си изберете една, която мислите, че ще ви е полезна – Li Learning е чудесна платформа за това, повечето университети предлагат също онлайн форми на обучение.

Къде да го слушате?

Ако искате да инвестирате 14 минути, за да разберете отговора на тези въпроси:

  • Алтернатива ли е самообучението у дома на обученията, които организират компаниите за своите служители?
  • Колко често трябва да обновяваме знанията си?
  • Сертификати срещу университетско обучение – кое дава повече тежест днес?
  • Гарантират ли курсовете необходимите знания или са само част от постоянното самоусъвършенстване?
  • Трябва ли служителите да изискват от своите работодатели да ги включват в обучения и курсове?

… кликнете в любимата си платформа за подкаст, за да го слушате:

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.