Писна ли ви да нямате ICQ?

Това, че от ICQ отказват да отворят сървърите и протокола си им дава монопол, от който всички страдаме. Днес за пореден път няма ICQ и скоро пак няма да има поради проблеми в корпорацията. Какво е решението – използване на алтернативни методи – например Джабер.

Какво е Джабер?
Jabber (джабер) е свободен стандарт, базиран на XML протокол за моментни съобщения и съобщения за състояние. По данни на Jabber Software Foundation основан на джабер софтуер е инсталиран на хиляди сървъри в Интернет и се използва от над десет милиона души по цял свят.

Уникална характеристика на джабер системите са транспортерите, известни също и като шлюзове (gateways), които позволяват на потребителите да осъществяват комуникация с IM мрежи, основани на други протоколи – AIM и ICQ (през протокола OSCAR), MSN Messenger и Windows Messenger (през услугата .NET Messenger Service), SMS, E-mail или IRC. За разлика от многопротоколните клиенти като Trillian или Gaim, Jabber осигурява този достъп на сървърно ниво, през нарочни услуги-шлюзове на отдалечената сървърна машина.

Повече за уникалността на този протокол, можете да прочетете от тук.

Локални решения
Ценното е , че можете да използвате два български сървъра (може и да са повече) и ако единият от тях падне да ползвате другия или някой друг от хилядите по света и да получавате много повече екстри от затворения ICQ протокол.

Какво да направя
Вижте началната страница на сървъра, който аз ползвам. Списъкът с Джабер клиенти се намира тук. А можете и да използвате клиент с който можете да ползвате и Джабер и ICQ, докато мигрирате постоянно на Джабер ;)

Всеки клиент поддържа възможността за създаване на акаунт:

jabber

/примерни настройки/

Моят акаунт е: bogo@jabber.minus273.org.

Gtalk
Aко вече използвате клиента на Google – Gtalk, можете да добавяте и приятели от Джабер сървъри по цял свят, зашото те са свързани. Вместо user@gmail.com добавете Джабер акаунта им.

Призив
Крайно време е да минем на по-добри протоколи и клиентите да определят какво да става с услугата, а НЕ да се съобразяваме с фирми и обещания и най-вече с липса на услуги:

noicq