Странджа остава природен парк

Странджа остава природен парк и строителството на територията на планината ще бъде забранен, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Това стана с окончателното приемане на промените в Закона за защитените територии, които предвиждат заповедите, постановленията и другите административни актове за обявяване на резервати, природни и национални паркове, защитени местности и исторически места, издадени до 30 юни 2007 г., да не подлежат на обжалване. 147 депутати гласуваха “за” тази промяна, двама бяха против, а 15 се въздържаха.

Образуваните съдебни производства срещу такива актове се прекратяват, записаха още депутатите в закона. Не беше прието предложението на депутатите от ДСБ министърът на околната среда и водите със заповед в шестмесечен срок да приведе в съответствие със закона административните актове, свързани с промяна в границите на защитените територии. Депутатите отхвърлиха и друго предложение на ДСБ, в което се настояваше Камчийски пясъци да бъдат обявени за резерват.

Независимата депутатка Елеонора Николова по време на дебатите заяви, че не е приемливо с извънредни поправки в законите Народното събрание да се намесва в работата на администрацията. Тя застъпи и становището, че не е добре да бъде приет текст, с който се забранява обжалването на какъвто и да е административен акт. /БГНЕС/