OpenFest 2007 – станете част от него

OpenFest e ежегодна конференция, посветена на свободния софтуер, свободната култура и свободното споделяне на знания. Създаден като празник на почитателите, създателите, поддръжниците на софтуер с отворен код в България и целящ да популяризира проекти и идеи, днес OpenFest е най-голямото събитие в България, включващо технически лекции, презентации на конкретни продукти, проекти и бизнес-модели, концептуални дискусии за проблематиката, разработването и внедряването на свободния софтуер и софтуера с отворен код, форум за свободно изкуство, интерактивни инсталации, аудио-визуални изложби.


OpenFest се провежда в рамките на три паралелни потока – OpenTech, включващ разнообразни технически лекции и презентации, характерни с високо професионалното звучене и експертна тематика и ниво на сложност, покриващо спектъра от начинаещи до силно напреднали; OpenBiz панел, посветен на приложението на свободния софтуер и софтуера с отворен код в бизнеса; OpenArt, форум за свободното изкуство.

Паралелно с тях се провежда и специализираната конференция BSDcon за потребителите и разработчиците на тези операционните системи.
Мотото на конференциите е „Да споделим свободата!“.

Кога и къде ще се проведе през 2007 година?

В София, празника ще се проведе на 27 и 28 октомври (събота и неделя) във няколко зали във Военен Клуб, където беше и миналата година.
Хубавото на мястото е, централното му местоположение, многообразността на залите и разбира се, наличието на места за пиене на бира, което за участниците в OpenFest е от критическо важно значение.

Какво ново тази година?

За новите неща тепърва ще се разбира. Към момента новината е свързана с OpenBiz конференцията, която тази година ще бъде по-бизнес насочена. Ще може да се влиза само с покана и ще се разглеждат РЕАЛНИ решения за приложение на продукти с отворен код. Ще бъдат показани успешни практики и ще бъде показано на бизнеса как да печели от софтуера с отворен код и от свободния софтуер. Полезно, нали.

Kак можете да участвате?

Ако искате да сте замо зрител, елате в деня на празника в залата на провеждане и водете приятели, но както всяка година така и през тази имаме нужда от вашите лекции за да стане това събитие полезно. Ако искате да сте лектор, моля имайте предвид следните теми:

– OpenTech – технически лекции на тема свободен софтуер и софтуер с отворен код
– OpenBiz – лекции, ориентирани към въпросите на бизнеса със свободен софтуер и софтуер с отворен код. Търсим лектори с РЕАЛЕН опит в въвеждането на такива решения.
– OpenArt – презентации на тема свободна (отворена) култура, свободно съдържание, Creative Commons

Както и досега в рамките на OpenFest ще се проведе и BSDcon – годишната конференция на потребителите на BSD, за която също може да се изпращат заявки за лекции.

Връзки:
Заявка за лектор
История на OpenFest със снимки