Как да защитаваме правата си в цифровия свят

По време на OpenFest, гост ще бъде познатия за мен и може би непознат за много други Ерик Йосефсон. Той е представител за Европа на EFF (Electronic Frontier Foundation), фондацията, която има решаваща роля в опазването и борбата за електронните права

Какво става у нас?
Едва ли знаете и това, но от няколко години група хора, която става по-малка или по-голяма в зависимост от разбирането им се бори за правата на всички. Спомняте ли си какво направихме за да спрем софтуерните патенти? Не нали, макар, че тези които четат моят блог, може би са участвали в тези дейности.

Спомняте ли си другите акции? Бойкота на Труд? А опитите да се въведат отворени стандарти в ДА, а опитите да се информират органите на БДС, за това какво правят с незнанието си? А другите борби?

Не, нали?

Българите…
Мързела и незаинтересоваността на българина, понякога кара хората, които са се заели със тези неща да не искат да се занимават повече. Провокациите по различни сайтове разделят хората и те се занимават с безмислени спорове за едни или други неща, а когато дойде време за релани действия и мислене, те дават „заето“ или ги мързи да направят нещо с което да помогнат за каузата в която вярват или вярата им е толкова малка, че остават само с мисленето че я имат.

Цифровите ни права засягат цялото ни общество, но то още не го осъзнава, защото е свикнало да бъде ограничавано и тъпкано, още от 500 години търско робство, а след това от комунизма и мутро-демокрацията. Сигурен бях до преди няколко месеца, че нямаме гражданско общество, но с радост забелязвам, че има проблясъци на такова, но и те отиват към загасване потопени в блатото на мързела, безхаберието и егоизма, най-вече егоизма.

Какво ще стане
Ерик има много голям опит в кампании за защита на интересите на цялото общество, започвайки от FFII, благодарение на които софтуерните патенти не влязоха в Европа и сега като част от EFF има роля в борбата за IPRED2. EFF имаше нужда от евро-офис, за да може да бъде близо до парламента и за да може да комуникира с всички доброволци от целия континент, когато има нужда от общи действия. Знаем колко трудно беше досега да се говори с такива организации, знаем всички, за това, че на страни като България, не се обръщаше много внимание, но Ерик ще промени това, за да може да бъдем заедно в борбата за правата си.

Лекцията му ще обхване такива теми, като организиране на кампании, как да си говорим с евро-представителите ни, така, че да ни разберат, как да се борим за правата си и други. Той би искал да стане дискусия, за да може всички неща с които може да помогне да бъдат изказани.

Още докато си говорихме с него, той ме попита дали хората, които са подкрепили Мишел, че бъдат по време на празника, а аз му отговорих, че хората, които посещават феста са именно хората, които обичат свободата и мразят когато се нарушава свободата на словото и ще бъдат там за да го слушат и да говорят с него.

Даже и НСБОП може да дойдат да научат нещо, аз ги каня. Дори и те като граждани заслужават да знаят, че има права в цифровия свят и един ден, ще се наложи да се възползват от тях и въпреки имената си и униформите си няма да успеят, защото вече ще е късно.

Кой е всъщност Ерик?


Ерик, заедно със представители на ЕП по време на протест.

Както писах по-горе той е европейския представител на EFF, преди това е бил в FFII, благодарение на която софтуерните патенти не влязоха в Европа. Той се опитва да работи от близо с евро-институциите и да събира в едно тях, програмистите, хакерите и хората със свободно мислене, за да можем всички заедно да лобираме и да се борим за правата си. Освен всичко това, той свири на бас-китара и обича „политическите песни“.


Повече за EFF- Eвропа, можете да научите тук.

Ако желаете интервю с Ерик, можете да ми пишете, за да го уредим.
Aко искате той да изнесе лекция на друго място (университети, групи и т.н), моля пишете ми. или се свържете с мен по друг начин.

А ако искате да го чуете и видите и говорите с него, елате на OpenFest.

Още:
История на OpenFest със снимки