Как държавата става заложник на една компания

Отдавна исках да напиша този материал, който все отлагах поради някаква причина. Днес, обаче попаднах на тази новина, която е в основата на твърдението ми, че използвайки операционна система, която нито знаеш какво прави, нито знаеш как го прави, даваш управлението на държавата и всички структури за сигурност на една компания, а именно Майкрософт.

Microsoft се извиняват за това, че извършиха насила ъпдейтване на своите операционни системи Windows Vista и XP, без знанието на потребителя.„, се чете във комюнике публикувано от компанията днес.

Примерченце
Какво се случва всъщност? Ето един пример:

Вие сте фирма, която се занимава със продажба на услуги и тъкмо сте в момент на важно откритие, което ще превърне услугите ви в много търсени. Чудесно! Разбира се, че използвате компютри, няма да ви казвам, че вие използвате Уиндоус, защото това ще бъде отговора као ви попитам.

Какво ще стане, ако в момента, в който излезете на пазара, виждате, че вече има такава услуга и то точно с вашите параметри? Кой може да знае информацията от компютъра ви? На каква снова се доверявате на нещо, което сте си купили и идея си нямате какво прави ?

Примерче 2
Вие сте поделение на Министерството на отбраната. Да речем на подчинение на РУ на ГЩ – от онези с черните костюми и очилата. Няма да ви питам каква операционна система използвате. Какво би станали, ако цялата ви инфраструктура в един момент спира да работи?

Примерче 3
Вие сте НСБОП – да пак онези с черните неща. Е, какво би станало, ако цялата ви база данни спре да работи?


Защо?

От години е ясно, че операционната система на Майкрософт е като черна кутия. На нея сте поставили всичко, което познавате, но всъщност не знаете какво има в нея и как точно работи. Ако в един чудесен момент, тя започне сама да си променя възможностите, както се случва в момента, позовавайки се на горната новина, какво се получава?

Какво би станало, ако всички документи, които пишете мистериозно изчезнат, поради факта, че тази черна кутия, започне да ги унищожава, а според лиценза й, производителя не носи отговорност, а и да носи какво толкова, като цялата ни държавна администрация работи с нея.

Продай нещо на някого и го дръж като заложник – чудесна тактика. Имайки предвид че 80% от държавните структури са с Windows, какво би станало, ако той спре да работи, поради това, че сам се е сдобил с нова версия на определен файл?

Доверили сте се на нещо, което незнаете как работи и незнаете от какво е съставено. Имате една черна кутия и върху нея градите всичко. А тя в един момент ше експлодира. 5 милиона потребителя ползващи Skype, вече усетиха какво значи, да разчиташ на черната кутия и на възможността й да се обновява. Чудесно ! Браво ! Ураааа ! А ако държавата да спре да работи, ама наистина сре да работи. Да нямаме държавна адмнистрация, полиция, армия, електричество?

Държавата плаща с години милиони левове, само за да е зависима от частни интереси? Докога няма да имаме сигурността, че живеем в държава, която поне малко мисли за сигурността си и то сама.