5 гости за петия поред OpenFest

Ето, че остава само 1 месец до началото на OpenFest 2007.

Какво е OpenFest?
OpenFest e ежегодна конференция, посветена на свободния софтуер, свободната култура и свободното споделяне на знания. Създаден като празник на почитателите, създателите, поддръжниците на софтуер с отворен код в България и целящ да популяризира проекти и идеи, днес OpenFest е най-голямото събитие в България, включващо технически лекции, презентации на конкретни продукти, проекти и бизнес-модели, концептуални дискусии за проблематиката, разработването и внедряването на свободния софтуер и софтуера с отворен код, форум за свободно изкуство, интерактивни инсталации, аудио-визуални изложби.

OpenFest се провежда в рамките на три паралелни потока – OpenTech, включващ разнообразни технически лекции и презентации, характерни с високо професионалното звучене и експертна тематика и ниво на сложност, покриващо спектъра от начинаещи до силно напреднали; OpenBiz панел, посветен на приложението на свободния софтуер и софтуера с отворен код в бизнеса; OpenArt, форум за свободното изкуство.

Паралелно с тях се провежда и специализираната конференция BSDcon за потребителите и разработчиците на тези операционните системи. Мотото на конференциите е „Да споделим свободата!“.
Oще за феста >>

История

OpenFest 0
По време на първия OpenFest, състоял се на 14 септември 2003 за първи път България стана домакин на международен free/open source форум. Мероприятия на OpenFest 2003 се проведоха в българските градове София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Чепеларе, северноамериканският град Ocean City и канадският град Шербрук (Квебек) със своята конференция Festival Linux.
1 2

2004
През 2004 година OpenFest се проведе отново в няколко града на България, а в столицата София проявата продължи два последователни дни в две препълнени зали на специализирания конгресен център на Inter Expo Center. За първи път през 2004 годишната BSDcon-конференция на почитателите на операционните системи *BSD се проведе в рамките на OpenFest. Програмата на конференцията включваше лекции с концептуална и техническа насоченост, както и презентации на комерсиални продукти, стъпили на софтуер с отворен код. Събитието в София беше посетено от над 1000 регистрирани посетители и неизвестен брой нерегистрирани. Всички презентации с видео и звук бяха излъчвани на живо през Интернет.


/снимки: Горица Белогушева/

2005
През 2005 OpenFest се отличаваше с най-големия брой регионални прояви, състояли се в градовете Добрич, Русе, Пазарджик, Велико Търново, Пловдив, Сливен. Отново голямото централно двудневно събитие се проведе в столицата в конгресните зали на InterExpo център. Освен станалата традиционна BSDcon конференция, която привлече огромен интерес, паралелно течаха бизнес-поток и OpenArt ателие-workshop, което включваше многобройни инсталации на свободни творби, свободна музика, дискусии, фотографска изложба. Щандовете на спонсорите добавиха към фестивала и елементи на експо-изложение. Презентациите с видео и звук отново бяха излъчвани по Интернет.


/снимки: Христо Еринин/

2006
През 2006г. характерни за четвъртото издание на OpenFest година бяха високото професионалното звучене и експертна тематика на лекционния поток и съпътстващите мероприятия. Конференцията отново се проведе в рамките на три паралелни потока: OpenTech, OpenBiz и OpenArt. За трети пореден път в рамките на OpenFest се стоя специализираната техническа конференция на потребителите и разработчиците на *BSD операционните системи. В стремежа си да издигне равнището на техническата експертиза на българските специалисти, OpenTech потокът беше съсредоточен върху по-задълбочените и по-детайлни технически разработки в сферата на свободния софтуер и софтуера с отворен код. За първи път тази година на OpenFest се проведоха технически работни сесии (workshops), представляващи кратки презентации, последвани от продължителни сесии за въпроси и отговори и практическа работа. Те бяха предназначени както за IT експерти, така и за неспециалисти и потребители, които желаят да направят своите първи крачки в работата със свободен софтуер и софтуер с отворен код.


/снимки: Мария Малцева/

2007
Както и предната година, събитието, ще се състои на целия втори етаж на военния клуб. Тъй като това е юбилейно издание, всеки посетител, ще има възможността да се наслади на 5 чуждестранни лектора. Ето и тяхното кратко предсатвяне:

Georg C. F. Greve

В момента той е президент на Фондацията за Свободен Софтуер в Европа(FSFE). Някой от неговите отговорности са координирането и планирането за FSFE, както и работата с политици и управници с цел развитие на свободния софтуер.

Jonas Öberg

Е вицепрезидент на Фондацията за Свободен Софтуер в Европа(FSFE). Едно от основните му занимания е работата по проекта Science, Education and Learning in Freedom (SELF).

Giuseppe Maxia

QA developer и ще говори за MySQL Proxy. Това за което говори и Андрей по време на WebTech във Варна. Джузепе е добре познат на феновете на MySQL.

Domas Mituzas.

В момента той работи за MySQL AB и Wikipedia. Той ще изнесе много интересна лекция свързана с Wikipedia на следната тема: Building Wikipedia: a very cheap story.

Ерик Йосефсон

Той ще говори за това как да се борим за правата си в един цифров свят.Tой е европейския представител на EFF, преди това е бил в FFII, благодарение на която софтуерните патенти не влязоха в Европа. Той се опитва да работи от близо с евро-институциите и да събира в едно тях, програмистите, хакерите и хората със свободно мислене, за да можем всички заедно да лобираме и да се борим за правата си. Освен всичко това, той свири на бас-китара и обича “политическите песни”.

Елате да споделим свободата

More info in English