МДААР се издъни

Според служител на МДААР една от причините за избор само на Майкрософт за доставчик на софтуер е, цитирам:

Българската администрация не може да си позволи да работи с нелицензиран софтуер, тъй като това е незаконно и непрофесионално
.

Останалите „мотиви“ , можете да намерите тук.

12 мнения за “МДААР се издъни

 • Reply Георги Д. 06.11.2007 at 11:53

  И такива плиткоумници управляват България? За никъде сме!

 • Reply Svetlio Blyahoff 06.11.2007 at 11:19

  Аз спятам, че повечеко хора трябва да започнат да пишат лични мейли на тази госпожа по въпроса с отворените операционни системи и офис пакети!
  Те като не смятат за необходимо да прочетат малко повече и да се образоват в тази сфера (нещо, което им е в задълженията), явно ние ще трябва принудително да ги обарзоваме, като им изпращаме мейли с помощна информация.
  А колкото до това за алтернативните лицензи в лицето на Mac, това е смехотворно!! Ако сега даваме сума Х за лицензи, то с Mac ще даваме най-малко 2Х, ако не и 3Х.

  Да живее българското правителство и образование!!

  Поздрави,
  Светльо Бляхов.

 • Reply Bogomil 06.11.2007 at 11:14

  В доста институции използват DOS :) Например в Пожарната за обмен на данни и в Армията (с почти същата цел)

 • Reply Калоян К. Цветков 06.11.2007 at 11:13

  @iffi: Това е егати простотията – оказва се че се наливат пари за Windows лицензи, за да може да работят старите и грозни „досовски“ програми ???

 • Reply iffi 06.11.2007 at 11:07

  Бях изумена, когато това лято открих, че в БДЖ също са с ДОС

 • Reply Bogomil 06.11.2007 at 11:06

  @ Калоян: Работим по въпроса – събираме данните.

 • Reply Калоян К. Цветков 06.11.2007 at 11:02

  @Bogomil: знаеш ли някъде да има статистика къде по света кои администрации и фирми за предпочели използването на решения с отворен код ? Аз се сещам за отделни случаи, прочетени в новините, като например общината в Чикаго (или някой друг голям град беше), Японския парламент, Френския парламент, както и онова за дистрибутива на руските военни ;) Дали има някой който да следи „open-source осмозата“ в световен мащаб ?

 • Reply Калоян К. Цветков 06.11.2007 at 10:58

  @peter: Все едно сме в каменната ера, нали ;) Command-Line програма… Кой знай кога е писана ;) Все пак, представи си че трябва програма да се обнови – с едно web-базирано решение няма да има нужда от update|upgrade – всичко е пред теб ;) А сега с тази „досовска“ програма ще има да летят едни дискети и компакт дискове напред и назад, или ако поне малко са се модернизирали, ще си я смъкнат от интернет. Отделно, че уеб-базираните неща са достъпни отвсякъде – различни устройства, различни платформи, различни браузъри… Ама защо го обеснявам, след като съм сигурен, че на всеки който е в час, му е ясно това и може сам да си направи извода. Даже не всеки който е в час, ами всеки който е ползвал интернет ;) Защото уеб-базираните приложения няма да са нещо по-различно от Abv.bg, Gmail, Yahoo, Hotmail и т.н. – принципът е един и същ ;)

 • Reply peter 06.11.2007 at 10:43

  Чак не мога да се осъзная, не вярвам че са чак толкова не информирани и некомпетентни. Нямам думи.

  @Калоян К. Цветков: Майка ми работи в „бюро по труда“ или както се казва в момента. Виждал точно за какво си използват pc-тата. Даже и за пишещи машини ги използват рядко. Основната им дейност да цъкат с табулацията по една досовска програма, за да опишат, че са интервюирали съответния безработен или да му променят нещо в профила. Има моменти когато въвеждат и някакви заявки, които не съм наясно точно какво представляват. Програмата им се вързва по мрежата и понякога се чака доста минути само, за да променят една цифра или име някъде. Ако нещата се изнесат на web, защото те така или иначе се вързват към някаква централна база, на хората ще им се спестят много нерви и време. Да не говорим, че ще се чувстват и по-добре докато гледат в web brawser-a , не в онази грознотия.

 • Reply Калоян К. Цветков 06.11.2007 at 10:10

  Всичко е егати порното. Имаме „електронно правителство“ което е офлайн … каква полза имам от електронно правителство, ако само ще ми предоставя разни формуляри, които да смъкна и да разпечатам, след като пак трябва да се гмурна в блатото на бюрокрацията и да се редя по опашки да си подавам декларациите. Второ, какви толко специални нужди имат администрацията от специализиран софтуеър ? По-голямата част ползват компютрите за пишещи машини, и нищо повече от един офис пакет не им трябва. Дават разни компютри с Windows 2003 примерно, които не са и кирилизирани и т.н. (това съм го виждал), докато един Open Office би бил много „по-приятелски“ настроен ;) Даже и да имат нужда от специализиран софтуеър, всичко може да се изнесе web-базирано, така че машините на които се ползват да са просто „thin clients“ без някакви специфични изисквания. Някой знае ли точно каква работа се върши на компютрите в различните администрации ? Ако наистина съм прав, че компютрите се ползват само за пишещи машини, то тгава защо периода за адаптация да е толкова дълъг – от 3 до 5 години ?

 • Reply Bogomil 06.11.2007 at 9:57

  Mac Donalds :))))

 • Reply Калоян К. Цветков 06.11.2007 at 9:47

  Хехе, това е ебаси вица ;) Като онова че заради отворения код, всички документи писани на Open Office трябва да се споделят публично ;) И тази кака `Милена Виденова` не ми се види нещо много в час ;) Интересно ми е кога са пробвали да ползват „MAC“ (както тя го е написала).

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.