Пишете на омбудсмана

Аз като гражданин не искам да дам от моя джоб 1140 лева за Windows. Считам, че държавата в лицето на МДААР и на Никoлай Василев се опитва да ме излъже и по закона за Омбудсмана, аз имам прави на Жалба, Вие също.

Чл. 19. (1) Омбудсманът:
1. приема и разглежда жалби и сигнали за нарушения на права и свободи от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги;
2. прави проверки по постъпилите жалби и сигнали;
3. отговаря писмено на лицето, което го е сезирало, в едномесечен срок; ако случаят изисква по-обстойна проверка, този срок е три месеца;

Можете да подадете жалба по електронен път от тук. или:

– Лично, в неговата приемна в гр. София, ул. “Г. С. Раковски” № 155;
– По пощата на адрес София 1000, ул. “Г. С. Раковски” № 155;
– По телефона на номер 02/8106 955 или 02/9809 510;
– По факса на номер 02/8106 963;
– По електронната поща на адрес: priemna@ombudsman.bg

Ако не ви харесва да ви лъжат, действайте по някакъв начин. Пишете в блога си, пишете до пресата, оплаквайте се, жалвайте се, съдете. А, ако искате да ви лъжат … вие си знаете.

10 мнения за “Пишете на омбудсмана

 • Reply antivirus 10.12.2008 at 16:46

  Добра статия. Като обикновен потребител едва ли някоя ще се намери да се бръкне с тези пари за тази операционна система, но фирмите нямат друг избор освен да го направят заедно с офис пакета.

 • Reply papi 14.12.2007 at 11:34

  И аз пуснах:
  Г-н Омбудсман на Р България,
  mоля ви да проверите цялата процедура за обявяване и провеждане на обществена поръчка за закупуване на софтуер на Microsoft за нуждите на администрациата до 2011 г!
  Не е ли странно след като сме вече почти една година в ЕС и голяма част от Европа минава на продукти с отворен код само нашата държава да избира и да се обвързва с един производител на софтуер? Странно е също как ЕС глобява Мicrosoft за повече от 500 млн евро, а България налива в същата компания повече от 35 млн евро!

  Учудвам се как може да се обяви от нашата администрация Обществена поръчка за конкретни продукти (в случая операционна система (ОС) Windows на Microsoft и офис пакет MS Office)? Не е ли редно да се обяви поръчка за доставка и поддръжка на операционна система и офис пакет на компютърните системи в нашата администрация. И ако продуктите на Microsoft са икономически по-изгодни и по-сигурни, тогава МДААР да се спре на тези продукти. Резултата от приключването на конкурса и за неспециалисти показва, че продуктите на Мicrosoft не са икономически по-изгодни. Сметката е проста – за 60 000 лиценза ние данъкоплатците ще платим повече от 68 млн. лева, което прави от над 1 100 (хиляда и сто) лева на лиценз. За мен това е умопомрачителна сума за ОС и офис пакет на една настолна машина. Всеки може да провери това като отиде при който и да е доставчик на продуктите на Microsoft и си купи от него тези два продукта на цена в пъти по-малка от тази на спечелелия обществената поръчка. В общественото пространство се говори за корупция, но….
  Ще дам един пример: SUSE Linux Enterprise Desktop 10 – за 3 (три) годишен лиценз се плаща 116 евро или 226 лева като в това се включва и безплатна поддръжка за целия период. Kъм това ще прибавим и безплатния офис пакет OpenOffice, който за разлика от платения MS Office поддържа електронно подписване на документи, от което МДААР има голяма нужда. Искам да поддчертая, че Linux дистрибуциите са безплатни, но аз само образно дадох един пример, за платена такава, защото има включена поддръжка в тази цена!
  За надеждността на Windows срямо Linux дистрибуциите, няма какво да споменавам. Всеки знае коя ОС се заразява и разпространява вируси. Нима никой управляващ не го е грижа за сигурността на данните в администрацията. Или след като се инсталират продуктите на Microsoft на компютрите на МДААР, ще се появи следваща Обществена поръчка за доставка на антивирусен софтуер. Вече има такива случаи и за пример ще дам Комисията за защита на потребителите (КЗП). Те вече направиха Обществена поръчка за инсталиране на антивирусен софтуер на техните компютри. Така допълнително се оскъпява цялото поддържане на всеки един компютър от администрацията. А това са пари на данъкоплатците – мои, Ваши и на всеки един от нас в България!!!

 • Reply minimala 14.12.2007 at 10:48

  Явно някой има интерес от една икономически слаба България, така че на никой не му пука че чрез чуждестранни инвестиции и франчайзинг на нас ще ни плащат заплати, били те и големи, а големите пари ще отиват в родината на фирмата инвеститор. Това трябва да е ясно на всеки що-годе здравомислещ човек. Държавата ни бива изнасяна и разпродавана, икономиката ни ВЕЧЕ е собственост на чужденци, в това няма нищо незаконно, но трудно бих могъл да кажа че няма нищо лошо. Докато на власт са такива измислени герои като Царя, социалистите и други, които не разбират от икономика, така ще е. И Бат Бойко ако стане премиер няма да е по-добре. Той служи на същите интереси, вижте как управлява общината. Вземете се в ръце и гласувайте за старите демократи, дано и те придобият акъл да се обединят до следващите избори. Иначе ще „пълним гушите“ на останалия свят а ние ще си останем бедна държавица с внесен икономически растеж.

 • Reply zeridon 13.12.2007 at 0:20

  Пуснах … малко бях злобен, с изтъкване на закона и лек намек че знам за какво иде реч.

  Благодаря за споменатите членове. Помогнаха за формирането на изказа.

 • Reply Mishef 12.12.2007 at 22:19

  Искам да кажа, че реално не се правят усилия за задържане на подготвени изучени работоспособни кадри. Държавата ни губи реални пари. По криви сметки обучението на 1 ИТ студент струва (~10-20 хиляди лева), а потенциала ~100 хиляди лева . Когато този студент замине да работи примерно в Германия, той носи на швабите ~110-120 хиляди лева, които може многократно да бъдат умножени и усвоени от „държавата приемник“ на нашия талант. Дефакто ние не осъзнаваме колко губем от цялата работа и как поробваме наследниците ни на мизерия и умраза в собствената ни родина, а същевременно „пълним гушите“ на останалия свят :)

 • Reply bogomil 12.12.2007 at 16:54

  Чудесно мнение. Аз го споделям също.

 • Reply Лина Йорданова 12.12.2007 at 16:33

  Извинете не за грешките. Но ще признаете, че някои са сполучливи :)

 • Reply Лина Йорданова 12.12.2007 at 16:31

  Ето моята жалба:
  Като преподавател по информатика и информационни технологии от 27 години се измъчвам от факта, че най-добрите ми ученици и студенти се реализират в чужбина, а не в родината ни. Напоследък започнах да разбирам, че причината не е моята добра подготовка. Основният виновник за това е самата тя, държавата България, чиито администрация не си дава сметка по никакъв повод за последиците от това, което взема като управленско решение. Аз възпитавам и уча моите ученици на алгоритмично мислене, на технологично мислене, на куп умения да организират данни и иниформация, но никой не мисли как да ги задържи в страната ни. Как да им даде възможност да развиват дейност, за която са подготвени. Една от възможностите виждам в толерирането на навлизането на свободния софтуер и отвереният код решения в ИТ фирмите. А последната сделка на МДААР показва, че държавата България може да дава купища пари за затворени и негъвкави системи, вместо да ги използва за заплащане на разработката на чисто български ИТ решения. И така да създаде работа, за която младите хора са достойни. Държавниците, които не мислят за бъдещето на народа си, за неговите млади хора, нямат право на решения. Моля, проверете сделката им.
  От друга страна, една такава сделка е съмнителна на фона на финансовите проблеми на стрната. И още поради начина, по който се организира. С предварително обявена фирма производител. Не е зададено описание на функцията на софтуерните продукти като функция, а само като манифактура. Например, когато в нашия университет правим търгове за закупуване на кампютри нямаме право да посочим директрно, че искаме IBM лаптоп, а посочваме само неговите параметри. Не трябваше ли да постъпят и те по този начин? Без да споменават манифактурата – Майкрософт.
  Конкретна жалба:
  а се провери сделката на МДААР по закупуване на софтуер на MS за администрацията от 11.12.2207 г. за периода до 20011 год :))

 • Reply bogomil 12.12.2007 at 14:07

  Свободен текст е.

 • Reply zeridon 12.12.2007 at 13:45

  А как да се формулира писъмцето до там. Аз съм за да се включим но официалният ми език е под всякаква критика. Обикновенно избивам на простотия.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.