Агенция по вписванията

От няколко дни съществува агенцията по вписванията, за която се тръби все повече и повече, ден след ден. Ето колко изчерпателна информация има в раздела за регистрация на фирма. Браво. Я да видим какво пише в тези документи ….

brra_problems.png

/цъкнете на картинката/

Ех, явно всичко става перфектно он-лайн. Браво вписвачи, браво!

Ето и продължението на историята:

1. Колко зле е написан сайта на агенцията – „Кой си остави краката“

2. `ми хайде да г ипитаме какво става

3. Мълчанието на агнетата

От всичко това става ясно, че не сме готови за е-правителство и че сме дали хиляди левове за сайт, който не работи.

21 мнения за “Агенция по вписванията

 • Reply Калоян К. Цветков 25.03.2008 at 16:35

  @Михаил Коджабашев: Какво е изтрито? И каква Виена?
  Да не би Aksimet-а да го хванал някои коментари, и сега те да стоят в опашката със спама, а не на сайта ? И човека сега си мисли че е цензуриран, а пък то просто Akismet-а на моменти действа малко по-рестриктивно ;) Мен на няколко пъти на блога на Ники Горчилов ми се задържаха коментарите.

 • Reply Бойко 24.03.2008 at 18:57

  Софтуера на агенцията наистина е написан отвратително. От 12 години съм в ИТ сектора, направо нямам думи.. Бъгове и недомислици навсякъде, наистина с упорство и безкрайно търпение може да се впише фирмата по електронен начин.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 17.03.2008 at 15:04

  @Михаил Коджабашев: Какво е изтрито? И каква Виена?

 • Reply Михаил Коджабашев 17.03.2008 at 15:01

  Като гледам коментарите само в компютрите им е проблема и липсата на перфектен уеб сайт. Някой направи ли си труда да сметне колко са хората, заети в агенцията и да сравни броя им с хората от съдилищата, които до момента вършеха същата работа. Пък може би и да понапишете нещо за сроковете, производителността и тъй нататък.
  Споделих болежки с цел да улесня хората, но виждам че добросъвестно са поизтрити. Не съм употребявал нецензурни изрази там, което ме води на други изводи особено като виждам спретнатия вид на този блог – 20 коментара я има я не.
  Бого, пращам най-сърдечни поздрави на Виена и красивите и площади, а най-вече на легално емигриралата диаспора там.
  Пък като цензурирате, драсвайте и по едно писъмце да знаем причините :-))

 • Reply Петър Георгиев 23.02.2008 at 18:29

  За георги Ангелов
  Драги ми Гошко,
  аз съм обикновен потребител – не от ония дето са взимали участие в разработката на софтуера и всичко останало и като такъв искам, когато отворя съответния прозоре, към който ме препращат да мога да го чета на български, а не да ми излизат маймунски знаци.
  Тая страница трябва да е за простаци, които знаят само от къде се пуска РС-то, а не за компютърни гении.

 • Reply Гито 07.02.2008 at 2:23

  Пък и хората са взели пари за тоя техен труд,тъй че не се хранят само от похвалите ни,че да се чувстваме задължени да ги боготворим.

 • Reply Гито 07.02.2008 at 2:18

  Ясно е че всеки ще намери с какво да го отвори,но длъжни ли сме като Държавата не ни е длъжна?!?

 • Reply Гито 07.02.2008 at 2:14

  Майк Рам = Мишо Коча предполагам.
  Големи защитници на Държавната БЪЛГАРИЯ имало,пък ги е срам да си напишат БЪЛГАРСКОТО име.
  Майк никой не длъжен да използва WINDOWS и неговите производни.Или и това със закон ще ни го натресат „ДЪРЖАВНИТЕ РОДОЛЮБЦИ“?!

 • Reply Юзър 12.01.2008 at 10:15

  Наистина можеше да е направен много по-лесно този сайт, а не като за програмисти. Надали има и програмист правил го, който да може от раз да направи всяка процедура в brra.bg.
  Въпреки че бих се надявал да има такъв и поне да напише нещо като КАК-ДА (HOW-TO) поне за най-често срещаните задачки. Нещо като съпка-по-стъпка и какво-ви-трябва-преди-да-започнете.
  А можеше да е пример този сайт за подражание и от другите е-изцепки на правителството.

 • Reply Валентин 08.01.2008 at 18:41

  Има програма, която ремонтира подобни развалени файлове, на които шрифтовете им били винони:

  Отваряне на кирилизирани файлове
  http://bg-howto.hit.bg/#sec5.2

 • Reply Д.Василев 07.01.2008 at 14:47

  @Майк Рам: Когато някой използва шрифтовете за аргумент защо не ми се четяла кирилицата, винаги ме връща едно 12 години назад. Ехоооо! 2008 година е вече.

  В конкретния случай шрифтовете не са виновни. На компютър, на който има инсталирани и MS Office, и OpenOffice.org, прословутият файл doc.doc се визуализира коректно от MS продукта, но не и от OOo. Ясно е, че и двата продукта имат достъп до еднакви шрифтове и не там е проблема, а най-вероятно OOo не чете правилно doc формата. Стана ми интересно къв е този формат и го отворих с текстов редактор. За моя изненада се оказа, че това е html файл. Ок, OOo не интерпретира правилно encoding-а и визуализира глупости, но не знам какъв е този технически гений дето на html файловете слага doc разширение и вместо да ми се рендерира в браузера, което за мен е по-удобното решение, да се налага да се ползват външни програми.

  По отношение на това, какво ти е ДЛЪЖНА държавата, би ми било интересно да ти видя реакцията като отидеш в данъчната служба да си подаваш данъчната декларация, лелката отсреща да те изхвърли с мотива, че не си с розова риза и вратовръзка на слончета, тъй като не е ДЛЪЖНА да те обслужи в противен случай.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 07.01.2008 at 9:16

  Майк: По закон държавата има задължения и ако не ги изпълнява аз имам правото най-малкото да съм недоволен, а още повече да си търся правата, както и всеки от нас.

 • Reply Майк Рам 06.01.2008 at 12:43

  Според мен големият проблем на българското общество е, че всеки смята, че държавата с нещо му е ДЛЪЖНА, а тя, от своя страна въобще не мисли така. :-)

 • Reply Brra.bg в Блог на Богомил "Бого" Шопов. 06.01.2008 at 11:58

  […] в предния ми материал за проблемите с brra.bg, Мike Ramm ми каза, че съм критикувал […]

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 06.01.2008 at 11:24

  Апропо докато се разхoждах из сайта, намерих доста проблеми, които един QA, никога не би допуснал и мъдрещото се отдолу (c) ме изкефи.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 06.01.2008 at 10:02

  @Mike: Когато една държавна структура не ми усигурява достъп, без значение какво ползвам, аз съм длъжен да я критикувам и да я съдя.

  Най-малкото ако до известно време не се оправят с тези и други проблеми е да ги съдя, защото като гражданин нямам достъп до тази важна за мене информация.

  Държавата е ДЛЪЖНА да ми усигури достъп, нали?

  Повярвай ми, критиката е най-малкото, което ще отнесат

 • Reply Недков 05.01.2008 at 18:09

  Това което сте видели е нищо. БТВ казаха, че регистрирането отнема само 8 мин. само че СС „софтуерен специалист“ е правил сайта. След няколко минутно търсене сметнахме, че трябва съществуващата ни фирма да я впишем дори да отнеме и по дълго време. И понеже първите дни на годината не са натоварени решихме да пробваме. Първият проблем ви е известен, с него се справихме рутинно – сменихме шрифта и ок! четем. От многото четене стигнахме до решението че трябва да покълнем форма А4 за регистрация.( труда ни е общ 1 инженер и двама икономисти). Доста се чудихме защо не можем да запишем БУЛСТАТА си при положение че го имаме, но решихме да го прескочим, нали и така е записано за първоначално вписване да не се попълва. Следващият момент, беше постоянен адрес, натискаш бутона за избор на държава и не откриваш Република България. След като проверихме няколко кратно държавите открихме България на първо място. Въпросният СС е решил да я постави на първо място а не в азбучният ред, или в полето по подразбиране да е Република България. След многократни лутания и чужденки “?“ стигнахме до полето за приложения. Тук обсъдихме всички възможни комбинации и стигнахме до извода, че тази форма се отнася за сега създаваща се фирма. Прекратихме регистрацията и започнахме отначало този път с форма Д1 – инженерната ми интуиция подсказа че ще трябва да си запазим и тук фирмата ( Първо я запазихме в съда 1989 – съгласно указ 96 името трябваше да е уникално, второ запазихме името като търговска марка в ИНРА => сега Патентно ведомство на Република България. И защо не в търговският регистър и той е на Република България а тя не е в естественият ред държавите: ИЗВОД – форма Д1 _ Запазване на фирма – току виж съгласно търговският закон този на „АВТОРСКИТЕ ПРАВА И ….“ е отпаднал – тогава да видим какво ще прави Бил Гайтс.
  В форма Д1 – изненадите не бяха толкова много то и полетата са две. В полето за приложения трябва да приложиш два документа: Първият сканирано копие на Д1- ама нали го попълваме електронно и го подписваме електронно? А може би Агенцията по висване не може да разбере дали е подписан или не е и за това иска сканирано копие, ама във какъв формат. В този който ми е удобно или във всички които са ми известни. Второто е документ за платена държавна такса. Добре ама колко и по коя сметка с какъв БИН е тука бяхме разбити. Вярвам че СС име поне една кредитна карта, ако не е пробвал плащане през интернет поне е виждал как се прави. Е … и на това място прекратихме. Успех на всички които пробват.

 • Reply Майк Рам 04.01.2008 at 19:06

  Бого, тук си допуснал няколко грешки, за които ще ти направя забележка.

  Първо, Агенцията съществува поне от 2004 г., което прави няколко години, а не няколко дни.

  Второ, на страницата, която си посочил, има линкове към документи в MS Word формат. Всички те се отварят нормално и се четат нормално. Шрифтът, с който са написани, е Arial, който е де факто стандарт. Това, че ти не ги виждаш добре, най-вероятно се дължи на факта, че ги отваряш с OpenOffice или някакъв друг продукт, който не поддържа качествено Word стандарта.

  Признавам, че съм свързан с хората, които са правили Търговския регистър и ми е много неприятно, когато някой плюе по труда им неподготвен.

  Безспорно, Търговският регистър си има кусури и ще има много трески за дялане. Това се дължи на много причини – от една страна законите се пишат от хора, които нищо не разбират от технологии, от друга, Агенцията по вписвания като възложител въобще не е в състояние да управлява подобни проекти.

  Не се опитвам да ги защитавам, ако са допуснали грешка, но в случая грешка няма. За сметка на това има една лавина от оплювки и това, че ти си сред нея просто не ти прави чест. Твърде много хора те четат и ценят, за да си позволяваш да хвърляш такива фишеци.

  Казвам го най-добронамерено – не искам да се заяждам. Но твоята позиция да оплюваш всичко, което не разбираш или не те кефи, не е градивна и не е правилния път към евродепутатското място.

 • Reply Георги Ангелов 04.01.2008 at 18:19

  И при мен така излиза когато отварям с опън офис. Промених разширението на файла на html и стана перфектно.

 • Reply Стан 04.01.2008 at 18:03

  Сега трябва министър Василев да ни купи по един „изгоден“ Windows и един офис пакет, за да можем И НИЕ да четем тези документи на нормална кирилица.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.