Тероризъм ли…?

Вече съм писал по тази тема в блога си, но информацията вече е публикувана и в Държавен вестник – МВР ще има правото да прави мониторинг на поведението ни в Интеренет и през мобилните оператори с цел евентуална превенция на …тероризъм.

Тъпо, другари, тъпо.

Според информацията, публикувана във всички средства за масова информация, мобилните оператори, ще могат запазват данни за проведени разговори :

 • – от кого
 • – до кого
 • – кога и колко време
 • – къде са се намирали двамата (или) повече говорещи

Намало ‘уж’ да се записва самия разговор.

Това влиза в сила веднага, според изискванията на …Да познахте Евросъюза.

Другото по-интересно нещо е, че от догодина МВР, ще може да събира информация за Интернет-потребители. Eто какви данни ще се събират:

– Колко време потребителя е стоял в Интернет

– Данни за комуникацията на потребителя (e-mail, Skype, ICQ)

Това пак е с такова оправдание. Тази информация, трябва да се пази от доставчиците на услгата за 1 година – съответно мобилния оператор и доставчика на Интернет свързаност.

Малка утеха, е че няма да се събират данни за това какво точно ще си говорят потребителите един с друг, … утеха дръг път. Незнам тези мерки с какво биха помогнали на борбата с тероризма, а вие?

Юристите по -добре си знаят работата, но личното ми мнение, е че това противоречи на Конституцията, ама на кой ли му пука въобще за правата на хората, когато трябва да се изпълняват изисквания на Евро-съюза и докога ние като държава няма да участваме в обсъжданията на тези изисквания когато им е времето, а не само да ги прилагаме. Да не говорим, че и е нарушение на собсвените документи приети от Евросъюза, а именно, член 8 от Евро-конвенцията по човешки права.

Сигурен съм, че информацията, кои на кого е пратил e-mail със сигурност не е оперативна информация по която може да повлияе на разследването в каквато и да е посока, нито да помогне.

Съхранението на данните НЕ Е решение на проблема за борба с тероризма. Отговор на тероризма под формата на масово наблюдение би довел до невероятен успех за извършителите на нападенията: цялостно подкопаване на нашите изконни ценности.

Ето, тук има повече информация по въпроса.

11 мнения за “Тероризъм ли…?

 • Reply roujkabg 01.02.2008 at 13:04

  Честно да си кажа на мен много не ми е ясно какво точно е това понятие тероризъм?

  Терористи ли бяха над 2 милиона мирни иракчани погинали в страната си от американски мироналагащи войски?!примери колкото щеш, от които ми се чини, че това определение е една универсална формулировка, позволяваща законно следене и унишожаване на хора.

 • Reply Of Mice and Men 31.01.2008 at 15:46

  Всичко това се свежда до един основен въпрос: “Защо аз, който знам за кого да гласувам, дори и да няма такава партия, трябва да страдам от това че 95% от сънародниците ми ми натрисат природни недоразумения като мухобойко и Квазимодо?”.
  Отговора на този труден въпрос е “class action”: http://en.wikipedia.org/wiki/Class_action

  Там където има 10 човека които се навият да съдят държавата, тоест 95те процента, в европейския съд, за нарушаване на човешките им права, винаги ще се намерят още сто хиляди, особенно когато става дума за интернет потребители. Ако всеки от ищците си прибере скромната сума от 2000 евро обещетение от данъците на 95те процента, за това че провайдърите му записват личния живот, то тези 95% или ще се освестят, или ще компенсират 5те процента за щетите които им нанасят, или и двете.

 • Reply BlueLink Blog » Blog Archive » МВР ще следи Интернет 30.01.2008 at 17:01

  […] има коментари и в българските блогове: dzver.com/blog/, http://www.bogomil.info, […]

 • Reply optimiced | bg » За свободата на словото и за Интернет 30.01.2008 at 16:27

  […] EDIT (2008/Jan/30@16:15): Още по темата в блога на dzver и на Богомил Шопов. […]

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 30.01.2008 at 16:26

  Ами като нямаме евродепутати да ни защитят :) Всичките са ‘маскари’ :)

 • Reply Комитата 30.01.2008 at 13:11

  Интересно, че опитите за нарушаване на личното пространство не намаляват, а обратно, се ожесточават с развитието на Интернета и новите начини на комуникация.

 • Reply Тодоров 30.01.2008 at 13:01

  За e-mail има PGP, Skype е много яко кодиран и не могат да чуят нито разговор, нито чат.

 • Reply Михаил 30.01.2008 at 12:50

  Аз бях чел какво щяло да се пази. Но ти сигурен ли си, че тихомълком няма да добавят нещо?
  Всички знаем за манията за следене на нашите „правозащитни“ органи.

 • Reply Даниел Панев 30.01.2008 at 12:31

  Е те – мобилните оператори – и сега съхраняват информацията, описана по-горе, за всеки проведен разговор – най-малкото тя е нужна за таксуването на разговорите. Така че това не е проблем. Проблемът е в това защо МВР иска има таен достъп до тези данни… А онова за интернет трафика изобщо няма да го коментирам.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 30.01.2008 at 12:18

  Виж изискванията в директивата, и ще разбереш какво точно ще искат да се пази :)

 • Reply Михаил 30.01.2008 at 12:11

  Като малко допълнение, сигурно ще пазят и кои сайтове си посещавал. Така ще се разбере ако си свалиш някой mp3-ка :)
  Тероризъм, бла-бла, ако искам да се пазя, така ще се разтворя в анонимните проксита и криптиране, че няма да мъ видят края…
  Да му мислят родителите на тийнеейджъри, сега когато Дирекцията за борба с Обикновения Потребител ще знае колко точно си свалил от арената, без да е нужно да им прибират техниката…

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.