n^2 прости правила за да си намериш свястна ИТ работа

Много хора ме търсеха за съвети и за помощ при намиране на работа. На доста от тях съм успял да помогна защото съм знаел, ето тези правила:

0. Знай добре английски – или поне се преструвай

Повечето HR агенции правят интервютата си на английски, защото или работят за чужди клиенти, които са 60% от всички работодатели тук или пък фирмите работят с много чужди клиенти. Странен е е факта, че дори и за български компании, езика е едно от задължителните изисквания.

Не, не се изисква да сте филолог за да минете интервюто, важното е да можете да се представите на този език, да не правите забележка на интервюиращия, че не знае толкова колкото вас езика и да се държите любезно.

1. Бъди свеж

ИТ сферата не е като друга сфера. За да си намерите работа, трябва да можете да пиете бира, да разбирате вицове за програмисти и да бъдете свеж. Усмихнете се, когато влизате на интервю. Разчупването на леда е работа на HR специалиста, но ако го направите вие, ще е един голям плюс. Дори и да сте си льольо – постарайте се да не го показвате – репетирайте.

2. Облечи се добре, освен ако …

Освен ако не сте най-добрия в сферата, ама наистина най-добрия и компаниите се изтрепват за вас, дори и да сте гол, облечете се добре. За бога, не слагайте костюм на интервюто за HR агенцията. Програмист или ИТ специалист в костюм изглежда като крава в панталон – макар, че кравата не си мисли, че изглежда добре.

Забавна тениска с хубав надпис би свършил добра работа. Разбира се, помислете и за това да не миришете на пот или на манджа от близкото заведение. Интервютата се провеждат в малки помещения и това дразни всички.

3. Знай, каквото знаеш.

Често срещано е на въпрос, знаеш ли ‘F–‘, да отговорите – „Да“ или пък „Чувал съм“ с цел да покажете, че сте велик или със страх да не би да не ви харесат. Покажете знания в областите в които ги имате. Така ще помогнете на човека срещу вас и ще му дадете по-добра представа за това кои сте и какво можете. Няма смисъл да знаете всичко и да се правите на велик – така имате доста по-малък шанс. Помнете, че скромността краси човека.

4. Не кради, не чети, не ….

Aко имаш странности – не ги показвай. Повечето ИТ компании търсят хора по шаблон. Прецени какво искаш да правиш и в какава компания искаш да работиш. Спомням си, че ние търсихме хора, които да пият бира, това беше нашето изискване към тях, заедно с уменията им по системна администрация. На такова интервю да кажеш, че любимата ти бира е … е повече от нормално, но на друго не е много правилно.

Проучи компанията и разбери какво искаш от нея.

5. Питай

Мястото на интервюто е да питаш. Да, това е интервю с тебе, но е и обратното. Човекът, който стои срещу теб е този, който ще ти отговори на въпросите. Бъдещето ти може да зависи от това, което ще питаш. Нали не искаш да попаднеш в компания в която няма да ти е интересно и след 3 месеца, пак ще ти се наложи да се видиш със същия този човек за нова позиция?

Отговаряй като те питат, бъди харесван и ще постигнеш това, което искаш. ИТ сферата не е като друга сфера. Там правилата са различни и макар и леко хаотични са свързани в един нов начин на живот.

Успех!

8 мнения за “n^2 прости правила за да си намериш свястна ИТ работа

 • Reply tech_noir 23.03.2008 at 19:51

  Гъвкавостта е много важно нещо според личния ми опит. Важното е ако подходят непредвидено, да не се ошашкваш (репетициите са си направо вредни понякога).
  Едни американци (в София) ме изправиха без предупреждение пред бяла стена и ме фотографираха с полароидче – щрак светкавица в очите, щрак проявяващата се снимка за CV-то (все едно там няма) „let’s dicuss please“. Явно беше важно да имат АКТУАЛНА снимка като на заподозрян в арест, щото тука нали не сме у У Ес ъф А и можем да не знаме какво е фотоапарат. То и електричество можем да не знаем какво е.
  Друг случай в който побеснях, така че като влязох, просто им теглих една майна беше пак свързан с американци, които бяха наели хотелче за целта на майната си. Екстра – ама в 9 сутринта (през зимата) на кална уличка, очакваща асвалтиране бяхме около 300 човека. Викат ни за разговор един по един (да не скверним сигурно килима с присъствието си) да ни питат любезно колко разбираме от правене на специални ефекти, пакети за тримерна анимация от висок клас и кино-постродукция. Слънце грее, леда под краката ти се превръща в рядка кал… влязох май 20-и към един следобед. Най-близкото кафе и сандвич бяха на десетина километра.
  От тогава на интервюта на американски компании не ходя.

  За дрес-кода е малко относително. Понякога са се държали с мен като с нещо изровено от кофата и 2-3 костюмара са хвърляли презрителни погледи към комбинацията от черни „комбати“ и пуловер. Особено често в HR-агенциите. Ама аз по костюм няма да работя, така че ако не ги устройвам в този вид – да си гледат работата (с друг).

  Често се правят на „тежки“ и както отидеш точно на време те оставят да повисиш 15 минути на столче в празна малка стаичка. Предполагам пише нещо в учебниците им за психологическо смазване на кандидата с цел по-лесно уговаряне на по-изгодни за клиента условия. В такива случай вадя телефона и разцъквам някаква игричка. Много се сдухват от спокойната ми усмихната физиономия после.

 • Reply Иван Ангелов 05.03.2008 at 10:39

  Благодаря! Струва ми се, че съвсем скоро ще се възползвам от съветите.

 • Reply Mishef 04.03.2008 at 18:12

  Много полезни съвети.. малко ми е странен обаче този „с забавната тениска с надписа“, но до сега не съм ходил на интервю за ИТ фирма така че от къде бих могъл да знам, кое върши работа и кое не :)

 • Reply BORIME4KA 04.03.2008 at 11:55

  Как да не е N^2. Толкова е! Просто N=2,4494897427831780981972840747059.

 • Reply Калоян К. Цветков 04.03.2008 at 11:33

  Дори и да сте си льольо – постарайте се да не го показвате – репетирайте.

  Хахахаха, суупер ;)

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 04.03.2008 at 10:41

  @Никола: Не е n^2 :) разкри ме :)

 • Reply Никола 04.03.2008 at 10:33

  Чудесни съвети и всъщност валидни не само за IT работа след малко адаптация на дрес-кода. съвети 3 и 5 изглеждат най-важни : много по-добре е да си признаеш че нещо не разбираш отколкото да говориш глупости- ако си умен работодателят ще предпочете да те наеме и да ти даде време да се научиш, но ако си тъп и се правиш на умен- губиш. Също задаването на адекватни въпроси за компанията не само че прави добро впечатление, но и ти дава реален шанс да разбереш дали искаш да работиш за въпросните хора.

  Най-сетне… програмисти- първо започвате да номерирате всичко от нула и второ 6 не е n^2 :) slainte!

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.