Електронно правителство – 2

След като ударих на камък в опитите ми да си комуникирам електронно с държавни органи има продължение. Какво всъщност е електронно правителство.

Е-правителство е достъп по алтернативен път до тези, които трябва да ни управляват и които трябва да се грижат за интересите на всички – тоестправителството и държавните органи.

Имаме ли такова? По пари и по закон – Да. Изхарчиха се страшно много пари за да може да се похвалим, че сме готови и да може да отбегнем санкциите на ЕС в тази част. След като го имаме, всички са страшно изненадани, че сме на последните места в Европа по този параграф.

Николай Василев в последно време даже се учудваше, ама на него това му е работата. Ние го направихме – ама никой не го използва, брей колко е тъп тоя народ, брей …

Тези, които трябва да са готови не са готови

Всъщност за да използваш нещо, трябва да имаш продукт, който да има своите бизнес процеси и да има някаква управленска логика зад него. Е, да, ама не и пак не.

Не знам дали ви се е налагало да говорите с хора, които трябва да работят с електронни документи. В едно министерство e-mail ите се разпочатват на лист и се изпращат по факс до друг отдел. Малоумие? Не, просто така са научени и така са свикнали.

единица

Ето пропуск 1 – хората в министерствата и в администрацията не знаят какво да правят. Вярно е че може би е проведено обучение, ама пак не знаят, а ние им даваме заплатата и им плащаме обучението и данъците и трябва да искаме да могат да го правят.

двойка

За служителите в министерствата работата с компютър е като наказание божие и във всеки един момент гледат да го избегнат. Ето пропуск 2 – мотивиране на персонала. Как да бъдем напред в класацията по е-готовност, когато хората, които трябва да бъдат от другата страна и да правят връзката между новото електронно писмо и старата система ги няма.

тройка

Пробвали ли сте да пратите цифрово подписан документ … Сигурно не сте, защото не ви трябва. Проблем 3, е това, че жителите на таз истрана не знаят какво може този нов метод да им помогне. Това, че не трябва да излизат от тях, ако искат да свършат някаква работа и вместо да се разкарват до общината, те всъщност могат да накарат общината да дойде до тях, което си е тяхно право. Да не говорим за министерство или служба отдалечена на 500 километра. Вече няма нужда да се пътува … е да, ако работеше всичко това. Но ако ние не го поискаме – няма кой да ни го даде.

четворка

Тези на които разчитат институциите да свършат нещо – не го правят. Всички помним некадърно направения сайт на Агенцията по вписванията, които въпреки всички проблеми – не го оправиха. Когато нашите пари отиват във фирми, които само за да отбият номера, като правят ‘нещо’, винаги ще бъдем бедни и няма да имаме електронно правителство, заради мързела и шуробаджанащината.

Ето четири причини да нямаме е-правителство и да сме на последно място. А за да тръгне, просто трябва да имаме желание.

2 мнения за “Електронно правителство – 2

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 04.03.2008 at 17:12

    И аз сега се чудя колко пари сме дали за тази „система“. Апропо, Наско, чудесни неща правите в последно време, мерси за което.

  • Reply Наско Юруков 04.03.2008 at 16:54

    Много добре си го казал. Аз се опитах в Агенцията по вписванията да направя нещо, и въпреки че от 16 годишен се занимавам с Интернет не успях.

    Доста потърсих, но така и не намерих: Дали знаеш колко е струвала изработката на „системата“ за тази агенция. Беше ми много любопитно да намеря инфо за конкурса (кандидати, оферти, печеливш), но уви…

    На 90% съм убеден, че фирмата, която го е правила е от „старите дизонаври“ с тежки програмисти били на върха през 80-те началото на 90-те години. Иначе на виждам кой нормален човек може да измисли толкова глупав UI, който и не работи на всичкото отгоре.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.