МВР не иска анонимни телефони

Край на предплатените карти са обсъждали на заседание в МВР днес. Тяхното искане е вече мобилните оператори да искат лична карта за всяка предплатена услуга, за да могат да се спазят изискванията за следене на трафика на мобилните телефони. Това ще въведе и задължението малките магазини да станат оператори на лични данни, за да могат да продават карти.

Днес коментирах това решение на МВР за „Стандарт“, но според мене ситуацията продължава с бясна сила да се развива още от проблемите с наредбата за ‘слушане на Интернет’.

Още информация – надявам се скоро.

4 мнения за “МВР не иска анонимни телефони

 • Reply Дидо 06.04.2008 at 21:12

  Истинската причина да се изискват лични данни при закупуване на Предплатен пакет (SIM карта) са съвсем други, а не изтъкваните. Засега обществото не знае причината.
  Всеки мобилен телефон си има производствен номер IMEI и дори да се сменят СИМ-картите ако се говори от един същ телефон (един и същ IMEI) може да се засече производствения № телефона (IMEI).
  ЕГН не е толкова секретен, дори за клубна карта на някой магазин го искат. И сега си съществува черният пазар на SIM карти. Какво става със сим карта купена по обява? В Интернет са публик много обяви за придаване на предплатени симове с готини номера или екстри (инвалид, служител и т.н.).

 • Reply Michel 04.04.2008 at 10:37

  Мхм, май е време да ги спрем тези горе… Щото така ако ги оставим, накрая ще ни назначат по един „личен“ полицай на всеки, да ни следи какво пишем говорим и четем…

 • Reply Даниел Денев 02.04.2008 at 20:49

  От това което чета г-н Шопов виждам, че МВР, ДАИТС, ГДБОБ и т.н. и т.н. не търсят баланса и не изслушват. Признават само действия от позицията на силата. Това буди в мен голяма доза раздразнение. Човек трябва съвсем да е лишен от чувство за благоприличие и уважение към обществото за да продължава да поддържа такова отношение, да поддържа във властта компрометирали се хора, откровенно незачитане правата на човека и т.н. Мисля съвсем скоро да оглася някои факти… наистина започвам да губя търпение, а наглостта им мина всякакви граници и култура! Не знам за вас но аз имам доста международни контакти, партньорства и Европейска популярност. Нека им напомня на господата, че тъкмо сега предстоят мониторинг доклади!!! Как ще се отрази поставянето на фактите пред институции извън страната!!!?
  Наистина мисля, че преминаха всякаква граница…
  Между другото, ще ми каже ли някой какво е развитието на въпроса с прихващането на конекциите между IP-тата в Интернет след като беше сезиран Онбудсмана на Републиката г-н Гиньо Ганев??? ??? ???

  http://strongmind.webs.com

 • Reply Кирил Владимиров 02.04.2008 at 19:18

  Да…имам още една идея! Защо не ни сложат по един уникален баркод на китките, да ни обръснат главите и всяка вечер да подаваме пълен рапорт какво сме правили и къде сме ходили през деня. Освен това, монтиране на камери по къщите(включително и стаите)?
  МВР да придобият ранк на недосегаемост и да имат пълни права за разпореждането с живота на всички жители на страната.
  И…ето ви я победата на здравите сили :D

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.