До пушачите

Граждани пушачи,
Съзнавам, че това да пушите е ваш личен избор и право, но от вашето тютюнопушене умират над 200 000 човека всяка година без да са запалвали цигара, а 700 милиона са пасивните пушачи – да тези, които всеки ден опушвате с дима от цигарите си.

Знам, че ще кажете, че това е право, което вие имате. Правото, обаче свършва до лапането на цигарата. В момента, в който я запалите, вече започвате да вредите и на мен, аз не искам да съм един от 200 000 които ще умрат, заради правото ви на избор.

Направете си стая у вас, сложете си хубави плакати и пушете колкото искате, но когато влезете в асансьора или излезете на улицата – нямате правото да ме задължавате да поемам отровата, което изпускате от устата си.

Оправдания много може да намерите за да лапнете цигарата. Не ви виня, а ви моля да не ми пречете да живея още много, вместо да умра от белодробна инфекция или рак, породена от вашите цигари.

Благодаря Ви предварително.

41 мнения за “До пушачите

 • Reply Мали 19.12.2008 at 11:09

  Че пушенето убива – убива. Един казал – хвърлям тютюна и си мечтая някъде към 120, ако ще умирам – да е от СПИН! Не знам продължението, обаче, т.е., май още не е минало толкова време, не съм чула да е гушнал китката засега – но имам търпение – не пуша ;)… е да не пропускам от сметката и Мадам Случайността и това, че ако искаме да разсмеем бог трябва само да му разкажем за плановете си.
  Та, на въпроса – пушенето има и друга по-непосредствена, при това пре-неприятна последица – гадната миризма, която прониква във всичко; като отида някъде, където димят, после начаса тичам у дома да се преоблека, не се трае! И дори и изпрани и с ароматизатор, после ми се струва, че дрехите още вонят. То така вони и от устата на пушачите, ама не се усещат, а да целуваш пушач(ка) е все едно да целуваш ПЕПЕЛНИК! Също, ако от уважение към гост – пушач, не мога да му намекна, че у дома не се пуши, и той си изпафка някоя и друга папироса за кеф и за душевно благополучие, моето такова се разваля за дълго време – за колкото остане в къщата гадния дим (дни, че и седмици), а „невинният“ пушач, дори не се усеща с какви чувства (и словца!) си спомняме за милото му посещение.
  И на улицата е нетърпимо – тъкмо отвориш уста да си поемеш въздух и отнякъде долети отровата; да не говорим, ако кротко си чакаш буса седнал(а) на спирката и някой нервно запали, седнал в съседство, току до теб и почне неистово и нервно да одимява пространството. Та пушеци от Кремиковци + изгорели газове от колите + тютюнев дим, е, съгласете се, много идва! Не можем просто така да елиминираме Кремиковци, не е възможно премахването на МПС-та и подменянето на всички возила с такива с пневматични, електрически, водородни и прочие алтернативни двигатели, значи, сещате се какво – за да се подобри поне малко обстановката – остава червения картон за пушенето на обществени места. Което се и прави!

 • Reply RoujkaBG 26.11.2008 at 7:12

  Статистиката е достатъчно красноречива.

  200 000 умират годишно без да са лапвали цигара, което обаче не означава, че са умрели от пасивно тютюнопушене.

  Вечни хора- НЯМА.
  „Не пил, не курил- здоровенкий помрел“

  Поредният капан, в който вкарват обществото, за да се дели на нанякъв принцип и да се джафка, докато тия, дето ни прилагат тия ишийрети пафкат кубински пури.

 • Reply mertol 28.05.2008 at 14:45

  Абе кво се обясняваш бе орльоу, от изгорелите газове на колите и тец-овете и още каквото там се сетиш поне има някаква полза и спирането им ще е свързано със загуби, а това при пушачите си е чиста простотия и не е само за опушването – като погледнеш на улицата боклуците, които преобладават са фасове и цигарени кутии. Въобще като простотията на българския пушач другаде няма.

 • Reply stanislav 28.05.2008 at 11:24

  Свежо: За съжаление, това с пушенето аз някак съм го приел. Няма как да отидеш на бар и да очакваш, че няма да има пушек от цигари. Като приел, имам предвид – знам че ми вреди, но не му обръщам внимание. Просто има достатъчно други неща, с които да се боря, че да подхващам и това.

 • Reply bogomil 28.05.2008 at 11:10

  Свежо: @фире4о: така е спор няма. Аз просто не искам да ми пушат в лицето – това е. Останалото си е въпрос на техен избор.

 • Reply fire4o 28.05.2008 at 11:03

  Свежо: ти нещо май се обърка…казвам ти че според мен има нетолерантни пушачи и нетолерантни непушачи… Не можеш толкова рязко да нападаш всички..

 • Reply bogomil 28.05.2008 at 10:32

  Свежо: чакай че се зачетох в коментара:

  – Ако един непушач е ‘толерантен’ то би трябвало да остави пушача да пуши в лицето му – така ли излиза? Каква толерантност искаме тогава?

 • Reply bogomil 28.05.2008 at 10:29

  Свежо: Поне прочетете статията и вижте за какво става дума, а не само да си мислите за какво иде реч :)

 • Reply bogomil 28.05.2008 at 10:28

  Свежо: @акафазов: Какви правила?
  @КрлКирилов: Толерантност към кое да има? Личния избор си е личен избор, защо трябва да сме толерантни към този който ме трови. Аз не съм казал не пуши, а не ми пуши в лицето. Това какво правиш със себе си и в какво вярваш си е твоя работа

 • Reply akafazov 28.05.2008 at 9:53

  Свежо: Може и да има нещо вярно в този пост, но подхода и отношението са толкова отрицателни, че нищо няма да се постигне освен озлобяване. Не трябва да се обръщаш към пушачите а към хората, които следят за спазването на правилата на обществени места. Пушачите си имат достатъчно проблеми и без злобата на непушачите, които нямат никакво разбиране.

 • Reply krlkirilov 28.05.2008 at 9:45

  Свежо: Това само показва вашата нетолерантност. А иначе познавам поне 10 души които в момента са над 90 години и имат над 50 години сериозен стаж като пушачи. Това не ги е убило, от каде си сигурен че теб ще убие. Изкам да кажа, че ако има разбиране и толерантност от двете страни, няма да има конфликти. Фанатизма и е опасен във всичките си форми.

 • Reply bogomil 28.05.2008 at 9:25

  Свежо: пушачите убиват непушачите – за каква толерантност иде реч? Пушете си колкото искате, ама някъде другаде.

 • Reply krlkirilov 28.05.2008 at 9:05

  Свежо: Непушачите държат пушачите да бъдат толерантни с тях, ОК така и трябва. Но самите те са нетолерантни с пушачите. А доколко пушенето влияе на здравето няма 100% доказателства, когато докторите се правят на статистици значи и на тях не им е напълно ясно.

 • Reply bogomil 28.05.2008 at 8:48

  Свежо: Аз не казвам пушачите да не пушат, просто да не ми пушат в лицето. Това е :)

 • Reply pavel 28.05.2008 at 8:40

  Свежо: Напълно подкрепям, особено това с пушенето в асансьора.

 • Reply bogomil 28.05.2008 at 7:55

  Свежо: 1.) А доказано е – даже няколко пъти и то от СЗО
  2.) Не вярвам, ти може би, но всеки ден виждам хора пушейки в лицата на други хора.
  3.) Браво

 • Reply fire4o 28.05.2008 at 6:58

  Свежо: 1. Не е доказано, че смъртните случай се дължат на пушенето.
  2. Искам да заявя и то най-отговорно, че пушачите са много по-толерантни от непушачите.
  3. Аз лично като пушач винаги се съобразявам с непушачите, но повечето от тях мрънкат и се сърдят без основание много често.

 • Reply Как светът би станал едно по хубаво място » Сайт / Блог на Георги Боцев » Site / Blog of Georgi Botzev 15.05.2008 at 16:48

  […] ме постът До пушачите в Личен блог на Богомил “Бого” Шопов. Там Богомил изказва много правилно и добре […]

 • Reply Веселин 15.05.2008 at 9:20

  Бого, 100% си прав!
  Уважаеми пушачи, не се изкарвайте жертви – смешни сте. Заради вас милиони хора трябва да се откажат от ходене на приятни места , тъй като сте ги окупирали и не търпите да ви „ограничават свободите“.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 14.05.2008 at 10:13

  @ss7: Можеш и още оправдания да намериш, нали :) Доказано е че пушенето обива, както е доказано и че пасивното пушене и то убива. Концентрацията на вредни вещества на пушач до мене и в пъти повече отколкото вредните емиции във въздуха. А й не всички хора живеят в София.

  Никой не те(ви) кара да спрете, просто се съобразявайте с другите

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.