Eволюция на Уеб към 2.0

Kакво беше когато се появи Уеб

В началото Интернет беше пълен със страници, които се слагаха по уеб-сървърите и бяха забравяни там. За да промените страница, трябваше да я свалите, да я промените и да я качите отново. Може би малка крачка напред беше появата науеб-базиран софтуер за направата на такива статични страници.

Масовият потребител не приемаше идеята, че новините можеха да се появяват автоматично пред екрана им, а още по-малко че можеха сами да публикуват новини и всички пред екрана на компютъра да ги четат.

1.0 -> 1.5

Приьомът беше статичен, идеята беше статична, Интернет беше статичен. След време се появи нуждата информацията да бъде динамична, появиха се програмни езици за това, появиха се системи за управление на съдържанието, появиха се много сайтове които започнаха да предлагат услуги, които те са разработили и да предлагат информация, които те са събрали, започна да се появява Уеб 1.5, предшественика на Уеб 2.0

Какво се случи след това?

Появи се феномена Уеб 2.0. Потребителите започнаха сами да поднасят информация на сайтовете, появиха се обществата, които определяха коя технология как да се развива и в коя насока и то от интереса на самото общество. Тези групи хора започнаха да мислят качествено и да ценят и филтрират информацията. Тези хора се научиха да споделят информацията с други.

Появиха се услуги, които можеха да се интегрират в онези сайтове, които управляваха съдържанието.

Появи се понятието за Уеб като платформа, а не като среда за информация.

Появиха се….

Сигурно ви стана скучно, когато четете тези думи, понеже теорията винаги е скучна, но лично на мене ми е интересна миграцията на Уеб от началото до сега. Тук в този сайт ще намерите и реални примери за това какви Уеб 2.0 технологии, принципи и услуги има у нас и по света. Ще се радвам, ако ми покажете и вие такива.

Още: Какво е Уеб 2.0

Следва: Какво е Enterprise 2.0

Използвани са материали (clipart) от сайта на Нику Букулей

2 мнения за “Eволюция на Уеб към 2.0

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.