Микроформатите: Работа и резюме.

Новите тенденции в уеб се основават на полезността и на идеята за преизползване на информацията. Микроформатите са опит за преизползване на информацията публикувана в Уеб, така, че неизползваемата част на тази информация да бъде достъпна през стандартен интерфейс. Това е част от семантичния подход за търсене на информация, но с правила определени от издателя на информацията.

Може би звучи малко сложно, но това всъщност е една проста концепция, появила се в близкото минало. Както знаем, търсещите машини минават през нашия сайт, филтрират информацията и вземат частта, която им е нужна. Всяка машина си има своя собствена логика и начин на намиране на информацията.

От друга страна всеки уеб-човек, публикува информация в Интернет, която в по-голямата си част е HTML.

Идеята на микроформатите, че този HTML, може да носи много повече информация, която няма да пречи на визуализацията, но ще носи ценното послание, какво е това което се публикува.

Да речем, ако имаме резюме с което искаме да си търсим работа и за да изпълним това го публикуваме на сайта си. Търсачката минава, събира информация и когато някой потърси нещо, което ние искаме да работим, се появяват много резултати, базирани на текстово търсене.

А дали …

Какво, обаче би било, ако можехме да търсим следното в Интернет:

“Търся Business developer с 3 години опит и завършил русенски университет”

Това, да знаете от сега, няма да върне нищо в моментното съсътояние на нещата с търсене в уеб. Добрата новина е, че се работи това да се случи, именно с микроформатите.

Как точно
Когато искате да попълните резюмето си, вие можете да укажете със специални символи, че това е позицията, която искате да работите, да изброите работодателите си, отново със специални елементи, да посочите какво умеете и какво бихте желали да научите, да посочите сертификатите си и т.н

Във външния вид на резюмето ви няма да се промени нищо, но вие ще сте посочили, че именно Business developer е позицията която желаете и това е част от вашето резюме.

Следващият етап е търсещите мащини да могат да да разпознават тази информация или да се създадат сайтове, събиращи такава информация.

Схема
Нека да направим една малка схема на тази логика, която да демонстрира една такава система. Това е и идея за един стартъп, които с малко вложени услилия, може да направи много пари, ако построи такава машина у нас:
mf-1.png

  • Потребителя изгражда резюмето си, били то на ръка или с помощта на специален скрипт, които слага съответните тагове на микроформата hresume
  • Когато потребителя е готов се изпраща ping то сайт, който поддържа такива резюмета или се чака да мине машина за търсене, която да прочете информацията
  • Потребителят е в базата данни, вече с данните, които сам е въвел.
  • Всеки може да търси през уеб интерфейса на този сайт.

Направата на такъв сайт би била удачна в това, че информацията за нашето резюме се контролира от сайта на потребителя. Примерно аз съм си направил резюме и веднага след промяната тя се отразява и на сайта предлагащ търсене по определени критерии.

Ако се интересувате от техническото приложение на тези теории, можете да прочетете спецификацията, тук и да видите една услуга, която ви предлага да си направите резюме, напълно съвместимо с този микроформат и да го сложите на сайта си. Вижте и реализиран пример за такава схема. Можете да създадете резюме, да си го запазите и да уведомите сайта, че то вече съществува.

Изводи

Ако към момента, напълните цялото си резюме с желаната позиция, например, посочения от мен Business developer, е много вероятно търсачката да ви намери при нейното текстово търсене. След приложението на микроформатите, ще може само с един ред, това да стане видно на търсещия точно такава информация. Правилно, лесно изпълнимо и начин за навлизане на пазара на такива услуги.

След като сайта разполага с информацията, той лесно може да я визуализира, категоризира и да я представи по един чудесен и ползваем начин на посетителите си и още по-добре … да изкара много пари.

3 мнения за “Микроформатите: Работа и резюме.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.