Използване на уеб услуги за доставка на информация

Не знам дали знаете какво е уеб-услуга, но в кратце, тя не се различава в нищо от това, което знаете за услугите.

Нека да се представим, че искате на някого да ви направи услуга, като ви преведе нещо или ви плати нещо или да ви даде информация от която имате нужда.

Ако можем да я представим в графичен вид, ето как би изглеждала тя:

postservice1.png

1.Искаме нещо от някого
2.Той решава дали да ни го даде или не
3.Ако отговорът е “НЕ”, по някаква причина, той би трябвало да върне отрицателен отговор или въобще да не отговори
4.Ако отговорът е “Да”, той би трябвало в момента на отговора да даде желаната информация или да го направи по-късно.

Нека сега да сложим и другия основен елемент за да имаме уеб- услуга – Интернет.

postservice-http.png

Какво е нужно, за да ползваме една уеб-услуга?

Разбира се, че първо е нужно да имаме Интернет или интранет, в който комуникацията да стада по HTTP.

Малко теория

Другoтo, което ни е нужно е да имаме доставчик на услуги. За да се избегне хаоса в предлагането на услуги, има създадени спецификации и протоколи за това. Най-известният за това е SOAP, на чиято спецификация няма да се спирам сега, но той може да бъде онзи ‘приятел’, когото можем да помолим да ни извърши услугата и да направи нещо за нас.
Пример

Може би най-известния пример за уеб-услуги това, е когато поискате информация за времето по пощенския код, тя да ви бъде доставена или, ако желаете да направите плащане, да можете да го направите или ако желаете да проверите цената на една книга да имате възможността да го направите.

Протокола по който се доставят услугите, може да бъде имплементиран на почти всеки програмен език, което пък ви дава възможността да използвате функционалности, които вие не можете да разработите. Няма как да направите система за познаване на времето и на температурите, нали? Други вече са го направили, защото разполагат с апаратура за измерване и с лаборатории в които работят специалисти и са решили да ви дадат възможност да използвате тази информация под формата на уеб услуги.

Искате да си направите карта за пазаруване и да приемате плащане? Чудесно! Можете отново да използвате такива уеб-услуги, които да ви помогнат с това и да направят уеб-сайта ви по-посещаем и по-лесен за поддръжка.

Разбира се, че можете, ако имате познанията и възможностите да предлагате и вие уеб-услуги, които другите да използват. Спомянм си, че преди 2 години предлагахме една такава услуга, която при подадено име на домейн, връщаше цялата налична информация за него.

При малко повече желание, можете да продавате полезни услуги и да печелите пари от уменията си и от нуждите на тези, които ще ви ‘молят’ за тях.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.