• PHP за Symbian

  И преди съм писал за това, но сега вече инсталацията е успешна. Да на моята N95 вече имам PHP,MSQL и Апаче :)

  Ако и вие искате да го имате, трябва да направите следното:

  Свалете си  pamp_1_0_1.zip от SourceForge.

  Файла съдържа следните пакети за вашия Symbian телефон:

  • pips_s60_1_3_SS.sis
  • ssl.sis
  • pamp_1_0_1.sis

  Инсталирайте ги в горната последователност, като задължително трябва да имате карта с памет, поне по време на инсталацията.

  След инсталацията влизам в меню Applications

  След това намирам PAMP и влизам вътре

  От там можете да пуснете apache, PHP или MySQL, както и да се вържете към безжична мрежа. Аз пуснах всички въжможни неща

  и когато отидох на даденото IP, видях тестовата страница – ура !

  PHP

  Oсвен, че можете да си пускате любимите PHP приложения на телефона, ще можете да ‘бърникате’ и из него, благодарение на PHP модулите, създадени за целта.  Можете дори да работите с MMS-и :)

 • Мобилна версия

  Направих си версия на блога за мобилен телефон. Сега като се влезе с мобилно устройство се показва компактна версия на блога, оптимизиран само за мобилни телефони. Тъй като бъдещето е в мобилните технологии и съдържанието ще трябва да е достъпно по всички възможно начини такава стъпка беше наложителна.

  Ако използвате мобилен телефон с браузър или iPhone ще виждате тази нова версия. Ако и вие искате да си имате такава, можете да използвате това разширение за wordPress.

  Разбира се, ако можете и имате време да си я направите сами, би било най-добре.

 • Най-добрите скриптове за да си направите социална мрежа

  В последно време се появиха много скриптове, които ви дават възможност да си направите сайт, който да бъде като социална мрежа.

  Ще разгледам два, които можете да използвате както намерите за добре.

  1. Elgg възникна като система за отворено обучение, но все повече минава към социалния софтуер. Разполагате с много добра система, която можете да моделирате, така, че да работи както искате и още по-важно да изглежда както искате. Има създаване на профили, групи, комуникация между потребителите, новини и много други.

  Ето и два примера.

  Отрицателно
  (-) Няма превод на български;
  (-) Основния дизайн е доста дървен и трябва да се преработи, но разполага с няколко вградени дизайна. Ако искате да изглежда добре, всичко е във вашите ръце;

  Положително
  (+) Инсталира се лесно, настройва се лесно, работи лесно;

  Read More
 • Микроблогинг платформата има 60 сваляния на ден.

  60 изтегляния има микроблогинг платформата, която сглобихме, модифицирахме и преведохме на български. новото от днес е, че има вече и учебник как се инсталира тя и какво трябва да се направи за да тръгне от нулата :)

  Ако искате да стартирате собствен микро-блог – хайде на платформата. Скоро ще направим и подобрения в нея, така, че да отговаря на всякаквите нови благинки, които са модерни в тази област. А освен всичко това, интеграцията с pingnime.com ви носи и добро количество трафик към микроблога.

  Ето и какви са предимствата му още:

  * 1. Изцяло на български език
  * 2. Поддръжка на аватари
  * 3. Цялостна система за контрол на съдържанието
  * 4. Възможност за създаване на неограничен брой потребители
  * 5. Интеграция с pingnime.com, което носи трафик
  * 6. Възможност за добавяне на нови функционалности по заявка. Подобрения и настройки в зависимост от клиента.
  * 7. Възможност брандиране на микроблога – с вашия дизайн и марка. Подходящ за компании, които искат да си направят микро-блог платформа
  * 8. Можете да публикувате съобщения и през e-mail, уеб и мобилния си телефон, скоро и през SMS и jabber.

  Хайде да микроблогваме!

 • Използване на уеб услуги за доставка на информация

  Не знам дали знаете какво е уеб-услуга, но в кратце, тя не се различава в нищо от това, което знаете за услугите.

  Нека да се представим, че искате на някого да ви направи услуга, като ви преведе нещо или ви плати нещо или да ви даде информация от която имате нужда.

  Ако можем да я представим в графичен вид, ето как би изглеждала тя:

  postservice1.png

  1.Искаме нещо от някого
  2.Той решава дали да ни го даде или не
  3.Ако отговорът е “НЕ”, по някаква причина, той би трябвало да върне отрицателен отговор или въобще да не отговори
  4.Ако отговорът е “Да”, той би трябвало в момента на отговора да даде желаната информация или да го направи по-късно.

  Нека сега да сложим и другия основен елемент за да имаме уеб- услуга – Интернет.

  postservice-http.png

  Какво е нужно, за да ползваме една уеб-услуга?

  Разбира се, че първо е нужно да имаме Интернет или интранет, в който комуникацията да стада по HTTP.

  Малко теория

  Другoтo, което ни е нужно е да имаме доставчик на услуги. За да се избегне хаоса в предлагането на услуги, има създадени спецификации и протоколи за това. Най-известният за това е SOAP, на чиято спецификация няма да се спирам сега, но той може да бъде онзи ‘приятел’, когото можем да помолим да ни извърши услугата и да направи нещо за нас.
  Пример

  Може би най-известния пример за уеб-услуги това, е когато поискате информация за времето по пощенския код, тя да ви бъде доставена или, ако желаете да направите плащане, да можете да го направите или ако желаете да проверите цената на една книга да имате възможността да го направите.

  Протокола по който се доставят услугите, може да бъде имплементиран на почти всеки програмен език, което пък ви дава възможността да използвате функционалности, които вие не можете да разработите. Няма как да направите система за познаване на времето и на температурите, нали? Други вече са го направили, защото разполагат с апаратура за измерване и с лаборатории в които работят специалисти и са решили да ви дадат възможност да използвате тази информация под формата на уеб услуги.

  Искате да си направите карта за пазаруване и да приемате плащане? Чудесно! Можете отново да използвате такива уеб-услуги, които да ви помогнат с това и да направят уеб-сайта ви по-посещаем и по-лесен за поддръжка.

  Разбира се, че можете, ако имате познанията и възможностите да предлагате и вие уеб-услуги, които другите да използват. Спомянм си, че преди 2 години предлагахме една такава услуга, която при подадено име на домейн, връщаше цялата налична информация за него.

  При малко повече желание, можете да продавате полезни услуги и да печелите пари от уменията си и от нуждите на тези, които ще ви ‘молят’ за тях.

 • Oще подобрения по блога

  От тази сутрин вече са налице планираните промени, които исках да направя на блога си. Първо, това са новините на първа страница, които се сменят автоматично, без да е нужно презареждане. За целта използвам prototype библиотеката.

  Втората промяна е в новите блокчета в страничната лента, които се зареждат интересно при натискане на съответния раздел. Така, съдържанието, може да се контролира от читателите, а не да се показва цялото и да заема излишно място.

  В крайна сметка WordPress, може да бъде направен така, че да обслужва всякакви цели, като например, един сайт за новини или доста по-инерактивен блог.

 • За PHP хора – малко помощ

  Ще се радвам и ще съм биродавен, ако ми помогнете малко. Ето как:

  1. Свалете този пакет и вижте какво прави

  2. Изпълнете php4 или php5 версията и ми пратете резултата на bshopov@sepbulgaria.com или като коментар, тук.

  Ако пък знаете, данните, които този скрипт има нужда, ми ги напишете без да изпълнявате скрипта.

  Благодаря