• Статистика на посетители в WordPress – кампании

  Наложи ми се за един проект, да се извади статистика, каква секция точно посещават регистрираните потребители, по-колко време стоят в тази секция и дали срещат проблеми с дадена част от сайта.

  Google не става
  Проектът e на WordPress и бяхме решили да използваме _setCustomvars към Google Analytics, но целия процес изглеждаше доста бавен, защото първоначално се изисква време от 48 часа, за да се появи такава информация за този тип данни, което се оказа, че в последствие не работи, въпреки, че сайтът изпраща данните коректно.

  Как точно (не)става това?
  Задавате си в кода на GA, следното:

  _gaq.push([‘_setCustomVar’,1,’userid’,’21’,3]);

  Като в общи линии, този код казва на анализатора, че в момента по сайта ви се разхожда потребител с user_id 21, която информация, трябва да бъде видима през интерфейса на GA в частта посетители, което обаче или става след мнооого време, или както в нашия случай, изобщо не стана (все още).

  Решение
  След като времето за предаване на проекта наближи, реших да спра да си губя времето с Google и да използвам инструментите, които са написани за WordPress или да си нашиша свой такъв, което е работа за 1 ден.
  Оказа се, обаче, че има едина добавка, която върши чудесната работа да прави това, което искам (поне на 90%), което значи че клиента ще е доволен. Урааа !

  Wazzup

  Представям ви Wazzzzup, който е перфектен за целите, които си бях поставил в началото и има и още малко възможности, но доста малко повече :) въпроса е, че може да се извади пригледна статистика кои какво право по сайта ви, базирано на потребителско име, както и да виждате това в реално време – при всеки клик, информацията се променя, с помощта на Ajax. Можете да виждате роботите какво правят по сайта ви, както и всеки посетител и да обработвате тази статистика, което за определен тип кампании е много полезно, а в други случаи може да е доста вредно.

  Извод
  Google analytics sux – има доста други инструменти, които могат да го заместят, в известна степен. Чудесен пример за това е OpenWebAnalytics, който ви дава по-голям контрол и API на PHP.

  OWA

 • Изграждане на сайтове чрез WordPress

  От доста време насам си изкарвам и салама и бирата чрез модификация и чрез други услуги на WordPress. Доста време мислих и реших да пусна един сайт в който да трупам знания и да представям възможности за изграждане на елегантни и евтини уеб-решения чрез WordPress.

  Много може да се изпише за WordPress и никога няма да е достатъчно, въпроса е че има голям интерес в бизнеса, извън България към сайтове и към приложения базирани на тази платформа. Вече с радост откривам интерес и в нашата страна, именно зараи всичките му преимущества, заради това, че лесно се интегрира в социалните мрежи и заради това, че може да се изгради корпоративен сайт без много усилия и какво ли още не.

 • vTiger, WordPress и Imap акаунт през SOAP.

  Последната ми задача беше да интегрирам в едно приложение WordPress инсталация, vTiger – система за работа с клиенти и един IMAP акаунт, на който идва информация от четвърто уеб приложение.

  Докато се чудех как да направя, така, че в последствие да ми е най-лесно, реших да приложа ето такава схема:

  https://i0.wp.com/talkweb.eu/wp-content/uploads/2010/08/vtiger1.png?w=500

  Оказа се, че vTiger, която клиентите в България не познават много добре, а е чудесна като безплатна и мног оползваме система за работа с клиенти, поддържа някаква SOAP функционалност. С малко ровичкане се оказа, че мога да правя каквото си поискам чрез SOAP и то само с няколко реда на PHP.

  Сега всичките приложения работят ‘като пушка’, остана да се направи малък тест на сигурността и готови за ‘production’ :)

 • Tеми за WordPress за списания

  Ето няколко теми, които аз харесвам с помощта на които можете да създадете проекти, чиято информация може да е подредена като списание – с отделнои категории, отделни места на сайта за определени типове новини, показване на динамично съдържание с помощта на Ajax и други интересни трикове.

  WordPress Magazine

  Demo

  Download

  NewsWeek

  Demo

  Download

  Mimbo Theme

  Demo
  Download

  The Unstandard WordPress Theme

  Demo

  Download

  Branford Magazine 2.0

  Demo

  Download

  Options Magazine Style WordPress Theme

  Има по-нова версия, базирана на framework, но тази все още си остава най-ползваемата тема – използвана е за много интересни сайтове, като например  wtconferences.com

  Demo

  Download

  Structure Magazine Style WordPress Theme

  Demo

  Download

  Arthemia: WordPress Magazine Theme

  Demo

  Download

  OpenBook

  Demo
  Download

  Hamasaki WordPress Theme

  Demo

  Download


  MonoChrome Gallery

  Demo

  Download


  FakeBlog

  Demo

  Download

  Guzel Magazine Theme

  Demo

  Download


  Artfull Magazine Theme

  Demo

  Download


  Visionary Theme

  Demo

  Download


  Purple Fever

  Demo

  Download

  Smooth News

  Demo

  Download

  Forte Theme

  Demo
  Download

  Magadine 1.2 – Magazine Style WordPress Theme

  Demo

  Download

  Shiva Theme

  Demo

  Download
  PressBox Theme

  Demo
  Download

  Tamodachi Theme

  Demo
  Download

  Update

  Форекспрес
  Подходяща за финансов сайт, тип „списание“, готова е за включване на реклами в нея, 3 колони, поддръжка на видео и има собствена администратовна част за пвечето неща

  Преглед

  Зенгард
  Много забавна и свежа тема, 2 колони, видео, реклама, собствена административна част.
  Преглед

 • 2.6.2

  Хайде и аз осъвремених версията на WordPress на всичките си блогове до последната. Много рядко го правя, но днес сигурно ми е работлив ден :)

 • Микроблогинг платформата има 60 сваляния на ден.

  60 изтегляния има микроблогинг платформата, която сглобихме, модифицирахме и преведохме на български. новото от днес е, че има вече и учебник как се инсталира тя и какво трябва да се направи за да тръгне от нулата :)

  Ако искате да стартирате собствен микро-блог – хайде на платформата. Скоро ще направим и подобрения в нея, така, че да отговаря на всякаквите нови благинки, които са модерни в тази област. А освен всичко това, интеграцията с pingnime.com ви носи и добро количество трафик към микроблога.

  Ето и какви са предимствата му още:

  * 1. Изцяло на български език
  * 2. Поддръжка на аватари
  * 3. Цялостна система за контрол на съдържанието
  * 4. Възможност за създаване на неограничен брой потребители
  * 5. Интеграция с pingnime.com, което носи трафик
  * 6. Възможност за добавяне на нови функционалности по заявка. Подобрения и настройки в зависимост от клиента.
  * 7. Възможност брандиране на микроблога – с вашия дизайн и марка. Подходящ за компании, които искат да си направят микро-блог платформа
  * 8. Можете да публикувате съобщения и през e-mail, уеб и мобилния си телефон, скоро и през SMS и jabber.

  Хайде да микроблогваме!