• ZRTP като лекция на P2P конференцията

  ZRTP  протокола е предложен от автора на PGP, като идеята е да се пренесе логиката на защита на комуникацията и в гласовата комуникация.

  Лекцията си заслужава слушането и надявам се демонстрацията. Лекторът е италианец, който много добре говори български и доста добре познава материята.

  Повече за този протокол и за имплементацията му наречена zPhone, може да намерите в Wikipedia, а ако искате да чуете лекцията – марш да се запишете за участие в конференцията.

 • PHP за Symbian

  И преди съм писал за това, но сега вече инсталацията е успешна. Да на моята N95 вече имам PHP,MSQL и Апаче :)

  Ако и вие искате да го имате, трябва да направите следното:

  Свалете си  pamp_1_0_1.zip от SourceForge.

  Файла съдържа следните пакети за вашия Symbian телефон:

  • pips_s60_1_3_SS.sis
  • ssl.sis
  • pamp_1_0_1.sis

  Инсталирайте ги в горната последователност, като задължително трябва да имате карта с памет, поне по време на инсталацията.

  След инсталацията влизам в меню Applications

  След това намирам PAMP и влизам вътре

  От там можете да пуснете apache, PHP или MySQL, както и да се вържете към безжична мрежа. Аз пуснах всички въжможни неща

  и когато отидох на даденото IP, видях тестовата страница – ура !

  PHP

  Oсвен, че можете да си пускате любимите PHP приложения на телефона, ще можете да ‘бърникате’ и из него, благодарение на PHP модулите, създадени за целта.  Можете дори да работите с MMS-и :)

 • Мобилна версия

  Направих си версия на блога за мобилен телефон. Сега като се влезе с мобилно устройство се показва компактна версия на блога, оптимизиран само за мобилни телефони. Тъй като бъдещето е в мобилните технологии и съдържанието ще трябва да е достъпно по всички възможно начини такава стъпка беше наложителна.

  Ако използвате мобилен телефон с браузър или iPhone ще виждате тази нова версия. Ако и вие искате да си имате такава, можете да използвате това разширение за wordPress.

  Разбира се, ако можете и имате време да си я направите сами, би било най-добре.

 • Проблеми на сигурността, банките и всичко останало

  След проблемите на ПИБ, дойде време и за шум около мобилните оператори. Някой пуснал мухата, че ако въведеш таен код, може да се получи отдалечен достъп до SIM картата. Все едно да можеш да пиеш вода от Марс със сламка от Земята. Глупости, ама народа вярва ли вярва.

  Какъв е проблема
  Когато хората не познават технологията всичко им се струва реално и може да бъде прието за истина. Тук, разбира се освен всички други аспекти, изниква въпроса за сигурността. Може ли да бъдем сигурни, че няма да ни източат парите от картата или че няма да ни копират информацията от телефона или да се обаждат от нашия номер за наша сметка?

  Я, да видим
  Как всъщност се справят в Европа и останалата част на света? Ами…никак. Този проблем не може да бъде решен – не и по традиционния начин. Чиповете в картите /дебитни или кредитни/ не могат да ме успокоят, защото ПИН кода го въвеждам къде ли не – точно на банкоматите се слагат “сканиращите” устройства, а пък и не мога да бъда сигурен, че продавачката в магазина не е “в играта”. Значи картата определено не е сигурна, колкото и да я рекламират като такава с някакви клипове по телевизията или с промяна на идеята, че от магнитна лента се минава на ‘сигурна’ чип-технология

  Как стои въпросът със телефона – ами пак по същия начин. Едва ли ще ми копират информацията от телефона, не че не е възможно, но все пак не се чувствам сигурен.

  Какво ми остава тогава ?
  Да се върна пак на това как стоят нещата в Европа и по-скоро какви алтернативни методи са дали те /освен плащането в кеш и карта/ – плащане с мобилен телефон. Разбира се, това определено не е новост – в много страни го има, включително и в България има плащане с…SMS, което е сигурно, като това да пратиш мейл от кварталния доставчик.

  Новото е появата на Trusted services manager (TSM), който най-точно може да се определи като медиатор, който свързва банките и мобилните оператори при извършването на плащанията. Проекта е на Асоциацията на мобилните оператори, в която членуват водещи мобилни оператори.

  TSM изгражда инфраструктурата, гарантира сигурността на плащанията и предлага електронни услуги. Проблема със въвеждането на ПИН кода е решен /въвежда се от телефона естествено/, а SIM картата е от ново поколение UICC. Проектът се нарича Pay-by-mobile и предлага отворен бизнес модел, в който имат възможност да се присъединят всички, които желаят. Това е в Европа, но и ние вече имаме TSM и това е СЕП.

  Свързани статии
  iPhone, Android и СЕП
  Ще пазаруваме с мобилния телефон

 • Fring – говори с много хора през мобилния си.

  Днес докато се мотах из интересни сайтове, изморен от многото задачи попаднах на интересно приложение наречено Fring.

  С няколко думи това е приложение, което ви позволява да си говорите с познати в мрежите на Skype, Gtalk и всеки jabber, ICQ, AIM, Twitter и други. Интересното в този прдодукт, е че дори нямате нужда от SIM карта за да говорите с приятели и познати.

  Освен текстовата комуникация, можете да говорите и по VOIP, а освен това, можете да говорите през приложението с реални телефонни номера, на ниски цени.

  screen

  Какво по-чудесно от това. Единственото условие е да разполагате с телефон с wifi и свободно място за инсталация.

  Има версии за symbian, iPhone, UIQ и дори за Windows mobile.

  Хайде на фринга :)

 • Микроблогинг платформата има 60 сваляния на ден.

  60 изтегляния има микроблогинг платформата, която сглобихме, модифицирахме и преведохме на български. новото от днес е, че има вече и учебник как се инсталира тя и какво трябва да се направи за да тръгне от нулата :)

  Ако искате да стартирате собствен микро-блог – хайде на платформата. Скоро ще направим и подобрения в нея, така, че да отговаря на всякаквите нови благинки, които са модерни в тази област. А освен всичко това, интеграцията с pingnime.com ви носи и добро количество трафик към микроблога.

  Ето и какви са предимствата му още:

  * 1. Изцяло на български език
  * 2. Поддръжка на аватари
  * 3. Цялостна система за контрол на съдържанието
  * 4. Възможност за създаване на неограничен брой потребители
  * 5. Интеграция с pingnime.com, което носи трафик
  * 6. Възможност за добавяне на нови функционалности по заявка. Подобрения и настройки в зависимост от клиента.
  * 7. Възможност брандиране на микроблога – с вашия дизайн и марка. Подходящ за компании, които искат да си направят микро-блог платформа
  * 8. Можете да публикувате съобщения и през e-mail, уеб и мобилния си телефон, скоро и през SMS и jabber.

  Хайде да микроблогваме!

 • NFC .eu одобрен

  Не веднъж съм писал в блога си и на други места за NFC. Ето, че вече е одобрен и от ETSI:

  От Eвропейския стандартизиращ институт по телекомуникации (ETSI) най-сетне одобриха финалната версия на технологията NFC. Оказва се, че от ETSI са се бавили с решението си заради комуникацията между NFC чипа и SIM картата на телефона, която явно е създавала проблеми. Те обаче вече са разрешени и GSM асоциацията дава зелена светлина на операторите да се подготвят за въвеждането на новите услуги за безконтактно разплащане, които ще бъдат достъпни благодарение на технологията NFC.

  Ако пък искате да научите много и то от дълбочина за този нов начин за комуникация, можете да прочетете статията ми в новия брой на списаниеBusiness Web„.