Проблеми на сигурността, банките и всичко останало

След проблемите на ПИБ, дойде време и за шум около мобилните оператори. Някой пуснал мухата, че ако въведеш таен код, може да се получи отдалечен достъп до SIM картата. Все едно да можеш да пиеш вода от Марс със сламка от Земята. Глупости, ама народа вярва ли вярва.

Какъв е проблема
Когато хората не познават технологията всичко им се струва реално и може да бъде прието за истина. Тук, разбира се освен всички други аспекти, изниква въпроса за сигурността. Може ли да бъдем сигурни, че няма да ни източат парите от картата или че няма да ни копират информацията от телефона или да се обаждат от нашия номер за наша сметка?

Я, да видим
Как всъщност се справят в Европа и останалата част на света? Ами…никак. Този проблем не може да бъде решен – не и по традиционния начин. Чиповете в картите /дебитни или кредитни/ не могат да ме успокоят, защото ПИН кода го въвеждам къде ли не – точно на банкоматите се слагат “сканиращите” устройства, а пък и не мога да бъда сигурен, че продавачката в магазина не е “в играта”. Значи картата определено не е сигурна, колкото и да я рекламират като такава с някакви клипове по телевизията или с промяна на идеята, че от магнитна лента се минава на ‘сигурна’ чип-технология

Как стои въпросът със телефона – ами пак по същия начин. Едва ли ще ми копират информацията от телефона, не че не е възможно, но все пак не се чувствам сигурен.

Какво ми остава тогава ?
Да се върна пак на това как стоят нещата в Европа и по-скоро какви алтернативни методи са дали те /освен плащането в кеш и карта/ – плащане с мобилен телефон. Разбира се, това определено не е новост – в много страни го има, включително и в България има плащане с…SMS, което е сигурно, като това да пратиш мейл от кварталния доставчик.

Новото е появата на Trusted services manager (TSM), който най-точно може да се определи като медиатор, който свързва банките и мобилните оператори при извършването на плащанията. Проекта е на Асоциацията на мобилните оператори, в която членуват водещи мобилни оператори.

TSM изгражда инфраструктурата, гарантира сигурността на плащанията и предлага електронни услуги. Проблема със въвеждането на ПИН кода е решен /въвежда се от телефона естествено/, а SIM картата е от ново поколение UICC. Проектът се нарича Pay-by-mobile и предлага отворен бизнес модел, в който имат възможност да се присъединят всички, които желаят. Това е в Европа, но и ние вече имаме TSM и това е СЕП.

Свързани статии
iPhone, Android и СЕП
Ще пазаруваме с мобилния телефон

NFC – идеи и примери

NFC е начин за високочестотна безжична комуникация, която позволява обмен на данни от близко разстояние. По принцип тя е разширение на досега съществуващите RFID стандарти, но комбинира в едно и картата и предавателя.

Тоест, имате устройство, което може и да чете и да предава данни, на друго подобно устройство, което се намира близо до него, в рамките на до 10 сантиметра.

Ето как изглежда един NFC телефон:

kyocera-nfc-1.jpg

Устройството е готово за приемане на данни и очаква да бъде доближено до предавател на такива. С помощта на NFC, можете да си плащате сметки, вместо банкова карта, да си отваряте гаража, да си влизате у вас, без да е нужен ключ и всичко, което може да хрумне във въображението на изборетателите.

За момента цената на един такъв телефон е много висока, но много скоро конкуренцията ще свали цената им много и бързо. След лидерите на пазара на такива устройства,Kyocera, който прототип се вижда на снимката, напредва с яки темпове. В играта са се включили и други големи играчи, които ще нарравят борбата много интересна.

Примери

В Ханау, Германия, хората използват мобилни телефони, снабдени с NFC, за да купуват, записват и използват билети в системите на обществения транспорт. В Лимбург, Холандия, футболните фенове имат клубни карти, подходящи за NFC телефони. Те ги използват, за да влязат на стадиона, да купуват храни и напитки, както и сувенири от магазина на клуба.

В същото това време жителите на Каен, Франция, използват телефоните си за плащане в магазини и паркинги, за получаване на туристическа информация и за изтегляне на мелодии и разписания на автобуси от интелигентни постери.

Спортните фенове в САЩ също откриват удобството на NFC. На стадиона „Филипс арена“ в Атланта, щата Джорджия, се провежда голямо проучване на база NFC, което позволява на феновете да влизат на терена само като покажат своите NFC телефони. А като ги покажат отново, те могат също толкова лесно да си купят стоки от щандовете на стадиона и от магазините за облекло.

O2 Wallet

Британският оператор O2 обяви начало на тестовете на технологията NFC (Near Field Communications), съобщава NewLaunches.com. Чрез специалното приложение O2 Wallet британците ще могат да плащат с мобилния си телефон покупки в магазини и пътувания в градския транспорт, както и други подобни услуги.

Засега технологията не се радва на особена популярност – поне в Европа само Великобритания е започнала тестовете й. Там в продължение на шест месеца с NFC ще работят 500 доброволци, подбрани от O2, живеещи в различни райони на Лондон. За употребата на услугата обаче е необходим специален телефон (най-малкото такъв, поддържащ специалната SIM карта, използвана за NFC); в конкретния случай това е Nokia 6131 NFC с предварително инсталиран софтуер O2 Wallet.

Aзия

Междувременно технологията се тества активно и в Азия – тайванският Chunghwa Telecom съвместно с Taipei Smart Card Corporation през януари 2008 започва на свой ред изпитания на реализация на NFC, съобщава Digitimes.com. Там за целта ще се използва телефонът BenQ T80. Освен градския транспорт и покупките в магазини потребителите ще могат чрез NFC да получават и платена информация за пътния трафик и задръстванията.

Използвани са материали на Philips и Technozone