FTP must die, must die

FTP
(cc) някой права запазени от Anton Lindqvist

Предната седмица имах много усилен диалог с една фирма, която се нуждаеше от моите услуги по модификация на известна CRM система с отворен код. Зарадвах се, че някоя въобще я ползва в България и се сългасих да поема проекта, въпреки натоварения ми график.

Дойде време да се разберем за техническите неща и се започна драмата с FTP. Няколко пъти влизахме в итерация със сисадмина:

Той: Искам статичен IP адрес за да ти дам достъп до FTP
Аз: Нямам статичен, ето ми хоста, който е от no-IP и показва актуалния ми IP във всеки един момент
Той: Не мога да отворя мрежата си за целия Интернет (?!?) искам статичен IP
Aз – (пак от начало)

В крайна сметка дойде мейл, че ми е разрешил достъп до последното IP, което връща моя хост с идеята да му кажа, като се смени, а той вече беше стар.

Въпреки желанието ми, няма да го поема този проект.

Мерки
Според мен, тези мерки са поне от 10 години и вече е смешно да се използват. Може би, ако някой от четящите тук е сисадмин ще ме поправи, но за мен като разработчик това е стар начин за „сигурност“.

Лично аз предпочитам да дам на някого публичния си SSH ключ и да работя по SSH, но може би и тотгава пак ще ми искaт IP адрес и ЕГН за да вляза някъде…

vTiger, WordPress и Imap акаунт през SOAP.

Последната ми задача беше да интегрирам в едно приложение WordPress инсталация, vTiger – система за работа с клиенти и един IMAP акаунт, на който идва информация от четвърто уеб приложение.

Докато се чудех как да направя, така, че в последствие да ми е най-лесно, реших да приложа ето такава схема:

https://i2.wp.com/talkweb.eu/wp-content/uploads/2010/08/vtiger1.png?w=500

Оказа се, че vTiger, която клиентите в България не познават много добре, а е чудесна като безплатна и мног оползваме система за работа с клиенти, поддържа някаква SOAP функционалност. С малко ровичкане се оказа, че мога да правя каквото си поискам чрез SOAP и то само с няколко реда на PHP.

Сега всичките приложения работят ‘като пушка’, остана да се направи малък тест на сигурността и готови за ‘production’ :)