Умен плакат или NFC отблизо

Технологиите все повече стават и ще стават част от живота ни. Сигурен съм, че много хора използват доста от техно-джаджите, защото им харесва или просто защото вече не могат без тях. Какво би станало, обаче, ако гледайки един плакат, може получим още информация за това, което той изобразява?

Нека да си представим следното. Топъл следобед се разхождате по “Витошка”, гледате хората, магазините, прелитащите бавно трамваи, птичките и тревичките, бездомните кучета, плаката за концерта на Metallica у нас, близкия магазин, баничарницата, …

Ей, ей чакай, дай да се върнем на плаката. Плаката на любимата банда- безценно. Хубав дизайн, визия, близка дата. Разбира, се че трябва да отидете, поне аз така бих направил.
Е, добре. Какво обаче, може още да си представим. Вадим си мобилния телефон. Датата за концерта на Металика, веднага влиза в телефона ни, след оторизация и наглася алармата, за да ни извести за събитието, примерно 2-3 дена преди него.

След това ви предлага да куите билет, веднага и през телефона си, за да имате, така желания билет още днес с 4-5 настискания на бутоните на телефона. Готово !

Може да продължите доволно разходката си по “Витошка” с гарантиран билет и с чудесна емоция. А защо не и със снимки от предното турне, които сте свалили докато чакате да мине транзакцията.

Технология
Всичко това не е мечта, а е реалност. То става възможно благодарение на една технология, наречена NFC.

NFC е начин за високочестотна безжична комуникация, която позволява обмен на данни от близко разстояние. По принцип тя е разширение на досега съществуващите RFID стандарти, но комбинира в едно и картата и предавателя.
Тоест, имате устройство, което може и да чете и да предава данни, на друго подобно устройство, което се намира близо до него, в рамките на до 10 сантиметра.

Още един пример?
Искате да пътувате от София до Плевен, но нямате време да си купите билет? Е, случва се. Лично аз не харесвам, това, че трябва да си купя билет от място, което ми е на 40 минути от у нас или от офиса и то предния ден или дори една седмица по-рано. С помощта на NFC, това може да се промени и да купите билета си от всяко място, в което има такъв терминал, а заедно с него, можете да научите и разписанието и за връщане, което да се запамети на телефона ви и дори да ви предложи да си изберете билет за връщане.

Примери много могат да се посочат, но най-важна е идеята, че телефона или други устройство, което поддържа тази технология, може да се превърне в терминал за информация и покупки, което ще ви спести време и ще ви даде повод да се похвалите пред приятели.

Тук, можете да намерите реални примери на приложение на NFC технологията.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.