OpenFest история

OpenFest 0
По време на първия OpenFest, състоял се на 14 септември 2003 за първи път България стана домакин на международен free/open source форум. Мероприятия на OpenFest 2003 се проведоха в българските градове София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Чепеларе, северноамериканският град Ocean City и канадският град Шербрук (Квебек) със своята конференция Festival Linux.
1 2

2004
През 2004 година OpenFest се проведе отново в няколко града на България, а в столицата София проявата продължи два последователни дни в две препълнени зали на специализирания конгресен център на Inter Expo Center. За първи път през 2004 годишната BSDcon-конференция на почитателите на операционните системи *BSD се проведе в рамките на OpenFest. Програмата на конференцията включваше лекции с концептуална и техническа насоченост, както и презентации на комерсиални продукти, стъпили на софтуер с отворен код. Събитието в София беше посетено от над 1000 регистрирани посетители и неизвестен брой нерегистрирани. Всички презентации с видео и звук бяха излъчвани на живо през Интернет.


/снимки: Горица Белогушева/

2005
През 2005 OpenFest се отличаваше с най-големия брой регионални прояви, състояли се в градовете Добрич, Русе, Пазарджик, Велико Търново, Пловдив, Сливен. Отново голямото централно двудневно събитие се проведе в столицата в конгресните зали на InterExpo център. Освен станалата традиционна BSDcon конференция, която привлече огромен интерес, паралелно течаха бизнес-поток и OpenArt ателие-workshop, което включваше многобройни инсталации на свободни творби, свободна музика, дискусии, фотографска изложба. Щандовете на спонсорите добавиха към фестивала и елементи на експо-изложение. Презентациите с видео и звук отново бяха излъчвани по Интернет.


/снимки: Христо Еринин/

2006
През 2006г. характерни за четвъртото издание на OpenFest година бяха високото професионалното звучене и експертна тематика на лекционния поток и съпътстващите мероприятия. Конференцията отново се проведе в рамките на три паралелни потока: OpenTech, OpenBiz и OpenArt. За трети пореден път в рамките на OpenFest се стоя специализираната техническа конференция на потребителите и разработчиците на *BSD операционните системи. В стремежа си да издигне равнището на техническата експертиза на българските специалисти, OpenTech потокът беше съсредоточен върху по-задълбочените и по-детайлни технически разработки в сферата на свободния софтуер и софтуера с отворен код. За първи път тази година на OpenFest се проведоха технически работни сесии (workshops), представляващи кратки презентации, последвани от продължителни сесии за въпроси и отговори и практическа работа. Те бяха предназначени както за IT експерти, така и за неспециалисти и потребители, които желаят да направят своите първи крачки в работата със свободен софтуер и софтуер с отворен код.


/снимки: Мария Малцева/

2007
Събитието ще се проведе в края на месец октомври. Повече информация, тук.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.