OpenFest история

OpenFest 0
По време на първия OpenFest, състоял се на 14 септември 2003 за първи път България стана домакин на международен free/open source форум. Мероприятия на OpenFest 2003 се проведоха в българските градове София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Чепеларе, северноамериканският град Ocean City и канадският град Шербрук (Квебек) със своята конференция Festival Linux.
1 2

2004
През 2004 година OpenFest се проведе отново в няколко града на България, а в столицата София проявата продължи два последователни дни в две препълнени зали на специализирания конгресен център на Inter Expo Center. За първи път през 2004 годишната BSDcon-конференция на почитателите на операционните системи *BSD се проведе в рамките на OpenFest. Програмата на конференцията включваше лекции с концептуална и техническа насоченост, както и презентации на комерсиални продукти, стъпили на софтуер с отворен код. Събитието в София беше посетено от над 1000 регистрирани посетители и неизвестен брой нерегистрирани. Всички презентации с видео и звук бяха излъчвани на живо през Интернет.


/снимки: Горица Белогушева/

2005
През 2005 OpenFest се отличаваше с най-големия брой регионални прояви, състояли се в градовете Добрич, Русе, Пазарджик, Велико Търново, Пловдив, Сливен. Отново голямото централно двудневно събитие се проведе в столицата в конгресните зали на InterExpo център. Освен станалата традиционна BSDcon конференция, която привлече огромен интерес, паралелно течаха бизнес-поток и OpenArt ателие-workshop, което включваше многобройни инсталации на свободни творби, свободна музика, дискусии, фотографска изложба. Щандовете на спонсорите добавиха към фестивала и елементи на експо-изложение. Презентациите с видео и звук отново бяха излъчвани по Интернет.


/снимки: Христо Еринин/

2006
През 2006г. характерни за четвъртото издание на OpenFest година бяха високото професионалното звучене и експертна тематика на лекционния поток и съпътстващите мероприятия. Конференцията отново се проведе в рамките на три паралелни потока: OpenTech, OpenBiz и OpenArt. За трети пореден път в рамките на OpenFest се стоя специализираната техническа конференция на потребителите и разработчиците на *BSD операционните системи. В стремежа си да издигне равнището на техническата експертиза на българските специалисти, OpenTech потокът беше съсредоточен върху по-задълбочените и по-детайлни технически разработки в сферата на свободния софтуер и софтуера с отворен код. За първи път тази година на OpenFest се проведоха технически работни сесии (workshops), представляващи кратки презентации, последвани от продължителни сесии за въпроси и отговори и практическа работа. Те бяха предназначени както за IT експерти, така и за неспециалисти и потребители, които желаят да направят своите първи крачки в работата със свободен софтуер и софтуер с отворен код.


/снимки: Мария Малцева/

2007
Събитието ще се проведе в края на месец октомври. Повече информация, тук.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.