Какво е OpenFest?

OpenFest e ежегодна конференция, посветена на свободния софтуер, свободната култура и свободното споделяне на знания. Създаден като празник на почитателите, създателите, поддръжниците на софтуер с отворен код в България и целящ да популяризира проекти и идеи, днес OpenFest е най-голямото събитие в България, включващо технически лекции, презентации на конкретни продукти, проекти и бизнес-модели, концептуални дискусии за проблематиката, разработването и внедряването на свободния софтуер и софтуера с отворен код, форум за свободно изкуство, интерактивни инсталации, аудио-визуални изложби.

OpenFest се провежда в рамките на три паралелни потока – OpenTech, включващ разнообразни технически лекции и презентации, характерни с високо професионалното звучене и експертна тематика и ниво на сложност, покриващо спектъра от начинаещи до силно напреднали; OpenBiz панел, посветен на приложението на свободния софтуер и софтуера с отворен код в бизнеса; OpenArt, форум за свободното изкуство.

Паралелно с тях се провежда и специализираната конференция BSDcon за потребителите и разработчиците на тези операционните системи.
Мотото на конференциите е „Да споделим свободата!“.

Кога и къде ще се проведе през 2007 година?
В София, празника ще се проведе на 27 и 28 октомври (събота и неделя) във няколко зали във Военен Клуб, където беше и миналата година.
Хубавото на мястото е, централното му местоположение, многообразността на залите и разбира се, наличието на места за пиене на бира, което за участниците в OpenFest е от критическо важно значение.

Какво ново тази година?
За новите неща тепърва ще се разбира. Към момента новината е свързана с OpenBiz конференцията, която тази година ще бъде по-бизнес насочена. Ще може да се влиза само с покана и ще се разглеждат РЕАЛНИ решения за приложение на продукти с отворен код. Ще бъдат показани успешни практики и ще бъде показано на бизнеса как да печели от софтуера с отворен код и от свободния софтуер. Полезно, нали.

А къде другаде, ще има OpenFest?
Kакто всяка година, се очаква да има и местни прояви под шапката на празника. Ако искате да огранизирате такъв фест и да покажете на хората и бизнеса във вашия град, че има и друга свобода, и друг начин за споделяне на знания, и друг тип софруер и операционна среда, ви трябва само желание. Ето няколко насоки как да го направите, които започна Мариян, още миналата година

Какво е нужно за да направите сами OpenFest:

1. Голямо желание
2. Свободно време
3. Място където да се проведе събитието
4. Лектори
5. Реклама

1. Идва само от самите вас. Ние не можем да ви накараме да го направите… А и е доста егоистично да ни карате ние да го направим и във вашият град след като всяка година OpenFest има в поне още 4 града освен София.

2. Имате нужда от свободно време за да уговаряте мястото, да говорите с лектори и да рекламирате събитието.Понякока подготовката може да отнеме доста пт времето ви. Добра идея е да се съберте повече хора и да разпределите задачите си.

3. В по-малките градове е сравнително лесно да се намери място за подобно събите. Може да потърсите на следните места:

* някой университет (ако има такъв)
* училището в което учите или някое друго
* читалището на града
* младежкият дом в града
* някоя компютърна зала
* общината

Когато се опитвате да намерите зала търсете направо директорите или управителите на съответното учереждение. Те ще ви попитат каква е тази конференция която се опитвате да организирате. На тях трябва да им се обясни, че това е конференция за хората използващи Свободен Софтуер и Софтуер с Отворен Код, конференция която учи хората как да споделят и най-вече показва новостите в тази сфера на Информационните Технологии. Добра идея е и да се потърси за помощ общината, която има пряка полза от такова събитие, и принципно дава ресурсите като зала и оборудване на съвсем символична цена.

4. Лектори може да намерите сред приятели и познати които смятате, че разбират повече в дадени области или може да се свържете със организаторите в софия на info@openfest.org които да ви помогнат в тази насока.

5. Рекламата на подобно събитие върви от уста на уста и в основните места за срещи на хора които се занимават със Свободен Софтуер:

* Linux-Bg.org
* Linux Users Group – Bulgaria (lug -bg@linux-bulgaria.org)
* На страниците на списанието, което четете в момента.
* Потърсете местните медии за помощ. Те рядко отказват, особенно ако ги направите медийен партньор на събитието и им позволите да сложат малък транспарант в залата на провеждане…

Принципно организирането на един OpenFest не е много сложна задача. Въпреки, че е възможно да срещнете големи пречки :) И точно тук идва вашето голямо желание да случите нещо във вашият град!

В крайна сметка …
В крайна сметка се задава едно чудесно събитие, на което е повече от желателно да участвате, било то като посетител, лектор с лекция или работлиница в някой от потоците или организатор на местно ниво. Нека да споделим свободата заедно!

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.