Даитс пак сгази лука

Сигурно сте чули за новата инициатива на ДАИТС :

Кирилицата може да бъде въведена в Интернет комуникациите до 2010 година,
още повече, че българският език става един от официалните в Европейския съюз. Това заяви председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения/ДАИТС/ Пламен Вачков на среща днес, 28 юни с Го Кун, който е бил премиер на Република Южна Корея в периода 2003 – 2004 година, изпълняващ длъжността президент през 2004 и два пъти кмет на столицата Сеул. Г-н Го е на частно посещение в България във връзка с удостояването му с титлата Доктор Хонорис Кауза на СУ”Св. Климент Охридски”.
Възможността за изписване на Интернет адресите на кирилица се реализира с българо-корейски проект.

България ще използва корейския опит и в разработване на стратегията за широколентов достъп до Интернет и електронни услуги, посочи председателят на ДАИТС. Като политик който има основна заслуга за прокарването на високоскоростен Интернет до всеки корейски дом, г-н Го посъветва в България този въпрос да се реши комплексно – още при проектирането и построяването на новите сгради.
България има добри перспективи за развитие на сектора на информационните технологии, съдейки по управленския състав на държавата агенция и по наличието на добри ИТ специалисти в страната, каза в заключение Го Кун.

Какво обаче се случва всъщност. Българската страна ще работи с небезизвестната фирма Netpia, която се предполага да бъде многомилионна компания, но всъщност е пред фалит, според сигурен източник, който държи да не споменаваме името му. Водят се доста дела срещу нея и се очаква да бъде обявена в несъстоятелност до края на годината.

Това българската страна го знае много добре или корейците се прикриват и искат да спечелят пари преде да “потънат гемиите” им. От ДАИТС отказват да дадат повече информация за проекта, като се оправдават с незнание. Страннo поведение на неинформираност по важен проблем, не мислите ли. Благодаря на Илия от Тиликс, за това, че ме насочи към следата, а аз ще продължавам да ровя, докато разберем имитира ли дейност държавата и защо ще си даваме парите на компания, която отива към фалита.

Не е и странно, че и ICANN и идея си няма по въпроса, а от тях зависи това да се случи. 2010 година изглежда като много близка цел. Кое ли правителство ще “опере пешкира” за тези действия на Вачков…

Този материал е под Крейтив Комънс лиценз и можете да го използвате свободно в сайтовете си и в печатни и електронни издания.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.