Какво е “Линукс”

Линукс (Linux) е ядро за свободни операционни системи (ОС), подобни на UNIX. Ядрото е започнато от шведскоговорящия финландец Линус Торвалдс през 1991. Създаването на Линукс е вдъхновено от проекта GNU с основател Ричард Столман и от малката операционна система Minix на холандския професор Андрю Таненбаум.
Линукс е името единствено на ядрото на операционната система (един от хилядите компоненти, между 0,6 и 22 MB). Цялата свободна операционна система е правилно да се нарича ГНУ/Линукс. Цялостна, работеща система се получава едва когато към ядрото Linux се добавят огромен брой малки и по-големи приложни програми, създадени от проекта GNU и затова наричани “GNU софтуер”.

От комбинацията между ядро Линукс и програми на GNU идва името GNU/Linux.

Голяма част от сървърите в Интернет и по различни интранети работят с операционна система GNU/Linux. Тя става все по-популярна и като настолна система. Има голям брой програми за графични среди (например KDE и GNOME), обхващащи целия спектър от графични приложни програми – от текстообработка и графичен дизайн, през мултимедия и комуникации до системи за CAD и за изчисляване на електронни схеми.

Графичните среди и голям брой от програмите са преведени на различни езици, включително и на български.

Тъй като системата GNU/Linux се разпространява свободно, броят на потребителите ѝ не може да бъде определен точно, но според някои предположения той е повече от потребителите на Apple. Тъй като изходният код за всички програми е достъпен, всеки може да направи или предложи подобрения, което допринася за бързото разрастване и подобряване на софтуера

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.