Какво е “Линукс”

Линукс (Linux) е ядро за свободни операционни системи (ОС), подобни на UNIX. Ядрото е започнато от шведскоговорящия финландец Линус Торвалдс през 1991. Създаването на Линукс е вдъхновено от проекта GNU с основател Ричард Столман и от малката операционна система Minix на холандския професор Андрю Таненбаум.
Линукс е името единствено на ядрото на операционната система (един от хилядите компоненти, между 0,6 и 22 MB). Цялата свободна операционна система е правилно да се нарича ГНУ/Линукс. Цялостна, работеща система се получава едва когато към ядрото Linux се добавят огромен брой малки и по-големи приложни програми, създадени от проекта GNU и затова наричани “GNU софтуер”.

От комбинацията между ядро Линукс и програми на GNU идва името GNU/Linux.

Голяма част от сървърите в Интернет и по различни интранети работят с операционна система GNU/Linux. Тя става все по-популярна и като настолна система. Има голям брой програми за графични среди (например KDE и GNOME), обхващащи целия спектър от графични приложни програми – от текстообработка и графичен дизайн, през мултимедия и комуникации до системи за CAD и за изчисляване на електронни схеми.

Графичните среди и голям брой от програмите са преведени на различни езици, включително и на български.

Тъй като системата GNU/Linux се разпространява свободно, броят на потребителите ѝ не може да бъде определен точно, но според някои предположения той е повече от потребителите на Apple. Тъй като изходният код за всички програми е достъпен, всеки може да направи или предложи подобрения, което допринася за бързото разрастване и подобряване на софтуера

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.