Какво е Unix

Unix (Официалната търговска марка е UNIX) е компютърна операционна система разработена през 60-те и 70-те години на 20-ти век от група от AT&T работеща в Bell Labs включваща Кен Томпсън, Денис Ричи, и Дъглас МакИлрой. Днешните Unix са разделени на различни версии, разработени през годините от AT&T, и други комерсиални доставчици и некомерсиални организации.

Unix операционните системи се използват както за Сървъри така и за работни станции. Unix обкръжението и моделът клиент-сървър са основни елементи за разработването на Интернет и създаването на компютърните мрежи в контраст на индивидуалните компютри.

Както Unix, така и C разработени от AT&T и разпространени в правителството и академичните институции, са прехвърлени на различни архитектури и операционни системи. Като резултат Unix се свързва с “отворена система”.

Unix е проектирана като преносима, многозадачна и многопотребителска когато е във времеразделяща конфигурация. За Unix системите са характерни: използването на неформатиран текст за запазване на данни; иерархична файлова система; устройствата и някои видове процеси (inter-process communication) (IPC) са третирани като файлове; използването на голям брой малки програми които могат да бъдат навързани заедно чрез интерпретатор на командна линия чрез канали, в контраст на използването на една монолитна програма имаща същата функционалност. Тези концепции са известни като философия на Unix.

В Unix, “операционната система” се състои от много от тези инструменти заедно с основната контролираща програма ядрото (kernel). Ядрото отговаря за пускане и спиране на програми, работа с файловите системи и други задачи от “високо ниво” общи за повечето програми, но най-важната задача е че то отговаря за директния достъп до хардуера и разрешаването на конфликти, когато две програми се нуждаят едновременно от достъп до едно и също устройство. Затова ядрото има специални привилегии за достъп до системата, което води до разделянето на “потребителско” и “системно” пространство.

Микроядрото се опитва да намали размера на ядрото, като разделя ядрото на много малки части изпълняващи определени опреции. По времето когато “нормалния” компютър се състоеше от твърд диск и терминали за вход-изход, файловия модел на Unix работеше много добре, тъй като входно-изходните операции бяха “линейни”.

Но модерните системи имат мрежа и други по-нови устройства. Описването на графичен потребителски интерфейс с мишка в “събитиен модел” не функционираше добре със стария модел. Работата върху системи поддържащи тези нови устройства през 80-те доведе до появата на неблокиращ вход-изход, варианти на междупроцесна комуникация различни от съобщителен канал (pipe), както и изваждането от ядрото на мрежовите протоколи.

Aко желаете да научите повече за тази операционна система, можете да прочетете материала в Уикипедия

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.