Интервю: Боян Джумаков

bdj
Въпрос: Разкажете повече на нашите читатели за проекта за превода на Убунту на български. Как се роди идеята да се захванете с него. Какви планове имате за бъдещо развитие на проекта.

Боян: Проекта за превод на Убунту на български не е нов. Преди известно време няколко човека се заеха да локализират документацията за тази дистрибуция, тъй като тя бе все още доста млада, смея да твърдя дори бебе.
Проектът в последно време се забеляза че е замрял, за разлика от мощните темпове с които тръгна развитието на Убунту.

Нямаше информация на родния ни език за това защо да предпочетем тази дистрибуция, защо
тя е подходящата за нас дистрибуция, а още по-малко бе информацията за това как се работи с нея. Именно за това стартирахме тази инициатива за превод на Убунту на български, която да събере на едно място всичката писана до сега информация за Убунту, да предостави едно място за новините свързани с Убунту и да започнем процеса по допълването й. Както казах други хора са се занимавали преди това с подобен проект, но в момента информацията продължава да е оскъдна.

Ха-ха-ха бъдещите творчески планове… идеята е да направим тази дистрибуция известна на всички, защото тя наистина променя начина по който обикновения човек работи с Линукс, а най-лесния начин да направим това е да предоставим богата информация за него.

За сега има доста ентусиасти, които с охота се заемат да помагат в тази насока, а
инициативата е все още млада. За да помогнете на проект като този, не е въобще необходимо да разбирате от Линукс, а стига само да имате желание. Можете да помогнете като разказвате, документирате, а ако разбирате от програмиране или дизайн… още по-добре.


Защо точно Убунту. Много хора твърдят, че развитието на тази
дистрибуция зависи много от спонсора им , а не толкова от обществото,
което го разработва.

Боян: Защото това е млада дистрибуция с много години история. Странно звучи, да!
Убунту е дериватив – дистрибуция, изградена на базата на дългогодишния опит на Дебиан (шеговито наричано от противниците му Дебилиан). Дебиан беше сериозната дистрибуция, на чиято база се изграждаха хиляди сървъри по света.

Убунту от своя страна използва тази стабилна база за да изгради една приветлива за потребителя операционна система. В Убунту има много иновация, улеснения и добри идеи, които прикриват иначе суровия характер на Дебиан. Много хора не я харесват заради нейния иновативен подход, а именно Уиндоусизирането й. В нея, за разлика от други дистрибуции, почти всичко може да да стане с няколко движения на мишката.
Колкото до развитието на Убунту, не беше ли по едно време с подобен проблем и Федора? Изхвърлена като пеленаче от RedHat за да умилостиви боговете на отворения код, а сега е с първата си самостоятелна версия, която се появи преди седмици.

Зависимостта… Както и останалите подобни дистрибуции, Убунту е проектирана да се ръководи от общество. ИЗЦЯЛО! Развитието му не лежи ни най-малко на гърба на Canonical ltd., тъй като участието на Canonical е единствено идеята. От там нататък те единствено помагат на проекта, защото плановете за развитието на тази дистрибуция са дългосрочни. Това което основателя на Убунту e осъзнал е, че една дистрибуция е създадена “наужким”, ако не е помислено за развитието й, за прилагането и в бизнеса, защото имено там е голямото потребление.

Признай си, че ако една операционна система като Windows, да ме прощават читателите, не беше продадена на компаниите с по 20,000 служители, те нямаше да я ползват и у дома си и в момента развитието й щеше да е на ниво команден ред и една изкуствена графична среда.
Canonical живее от нещо елементарно – предоставяне на услуги като поддръжка на линукс работни станции и сървъри. Те преговарят с големите компании да сложат именно този линукс и те да извършват консултациите около него. Директно давам за пример нашумялата
напоследък новина за DELL. Не са една или две компаниите по света, които се хранят от това и не намирам за странно те да подпомагат дистрибуцията която им харесва, както правят от Canonical ltd.

Разкажете малко за себе си, какво работите, какви други проекти
правите.

Боян: Увлякох се по линукс преди 4 години когато за малко да унищожа компютъра в къщи, но вече 3 години съм му се доверил изцяло, а явно и той на мен.

Освен този проект, поддържам сайта “PHP за Българи”, като участвам и в българската PHP потребителска група. Хоби и професия също така ми е разработването на Web-базирани приложения и предпочитам това да става на PHP, като с това се занимавам приблизително от 6 години.

Пожелайте нещо на читателите на списанието

Боян: Искам да им пожелая всичко най-хубаво… хе-хе! В същност искам да им пожелая да реализират всичките си идеи, да направят успешен бизнес с тях, но да го направят благодарение на отворения код, защото това е един от малкото начини да помогнат
истински на хората – като им дават възможност да се развиват. Кой ли не би дал мило и драго след 5 години хората по света да живеят по-лесно благодарение именно на една негова инициатива с отворен код…

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.