Linux сертификация? За какво ми е?

Едно от най-страшните неща за един специалист е да се яви на сертификация, за да докаже знанията си. Дали това става, защото, всеки си мисли, че знае толкова много, че не е нужно да си губи времето и средствата да се явява на безмислен за него изпит или пък ‘уж специалиста’ знае само много малко от нещата, който наистина трябва да знае? Всеки сам ще реши за себе си.

Защо?
Разбира, се че може да има и други причини, които се крият в това, че сертифициращите организации, не са си направили труда, да обяснят, какво е това сертификация и как тя би била полезна в едно бъдещо професионално развитие на всеки линукс специалист.

От друга страна работодателите, все още не са заинтересувани да вземат сертифицирани специалисти. Първо, защото те струват много и второ защото много рядко работодателите наемат с дългосрочна визия специалисти.

Какво представлява сертификацията?
Сертификацията доказва знанията, които имате пред себе си, пред работодател или пред когото имате нужда да докажете тези знания. Всеки сертификационен процес, обхваща сериозен спектър на умения – от най-елементрани неща, до определено специфични, които няма как да научите от учебника, а трябва да сте го изпитали вече във вашата професионална кариера.

Явяването на изпит е най-лесната част от този процес. Можете да го направите или он-лайн в изпитните центрове на определени организации или по време на някое линукс събитие в България.

За момента тези събития са три:

– месечните конференции на “Линукс за българи”, където от време на време се провеждат изпити за LPI сертификати. Тези събития са в София и там става самата сертификация.
– УебТех конференциите, който главно се провеждат в София, но и във Варна от време на време.
– Празника на свободата “OpenFest”, който го има в много градове и можете да следите информацията за това дали ще има изпити и в кой град, както на сайта на събитието, така и в това списание.

Традиция е по време на тези конференции да има намаление на таксата за изпит.

Какви стъпки би трябвало да се предприемат от страна на работодателите и на сертификационните организации за да стане този сертификат ценен и желан от страна на специалистите?

Работодателите, все още не оценяват знанията със истинската им стойност. Поне не повечето. Те са готови да дадат 250 лева заплата на някой който има много малки познания и поемат риска цялата им система да бъде подложена на сериозни колебания, вместо да си усигурят стабилността на познанията на един добър и сертифициран специалист, които в крайна сметка, ще им спести пари.

Сертификаторите, трябва да говорят за полезността не на самите специалисти, а на работодателите и на институциите, които да бъдат убедени, че един сертификат е полезен колкото за самите тях, толкова и за специалиста, когото евентуално ще наемат.

Специалистите сами ще разберат, че е полезно да бъдат ценени именно заради знанията си и пречките, които посочих в началото сами ще отпаднат и процесът ще заработи в полза на всички три елемента на тази система.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.