В какво вярват хората

Днес гледам информация за изборите в Сандански. Там, както и на морето и в по-апетитните късчета на България изборите не минават без рекет, без бой, без купуване на гласове, без рекет, без бой.

Все повече хора взеха да ‘влизат’ в политиката. Не помня кой беше казал, че когато народа иска да влезе в политиката идва време за комунизъм и за онази революция, която толкова ще напомни на 1917 година и за Аврора.

Полицайчета, бизнесменчета, племенници на престъпници, дори разни субекти се решават да навлизат в политиката с една или друга цел.

Защо хората вярват на измислени неща. Ами, просто е, защото повечето хора, не знаят какво искат.

Един субект, казва „Ще изгоним турците и циганите“ и народа си вика „Ух, че хубаво, точно от това имам нужда“

Друг казва „Ще увеличим пенсиите“ и пенсионерите хукват да гласуват. Да увеличават ги, но след като инфлацията ги е изяла двукратно

Трети говорят глупости и неразбираеми неща за масите и те им вярват. Един дядо ми сподели „Щом не им разбирам, значи са умни и знаят какво правят“.

Когато имаш ясна цел, обаче, можеш ли да избираш на кой да вярваш. Наситихме се много години на всякакви обещания и все чакаме на всяка нова партия да бъде месията, който ще ни спаси. Е, няма да стане. Много ясно.

Ние сме хората, които трябва да се спасим. Сами!

Кой е виновен за положението в страната? Управляващите? Може би в малка степен.

Ако живеем тежко и все се оплакваме от инфлацията, от дупките, от това, че правилата не се спазват, от това, че намират заклани деца в дворовете или малолетни биват изнасилвани по брутален, от това, че ученици бият учители и обратно, тогава не са виновни управляващите, а сме виновни ние.

Най-лесно е да обвиниш друг, за това, че има катастрофи по пътищата вместо да намалиш скоростта и да не говориш по телефона. Да, простo се иска да спазваш правилата, а не да се правиш на тежкар.

Всичко е в нашите ръце и в нашите умове. Ние можем да го променим заедно, но само ако знаем какво искаме. Тогава вече ще знаем и за кого да гласуваме.

Макар и ‘всички да са маскари’, все ще се намери някой, който по волята на обществото да помогне в промяната.

Страх ли ни е
Българите сме пасивни. Ние чакаме, някой да дойде и да направи нещата които искаме да бъдат сторени, затова и прехвърляме вината по най-бързия начин – общината, правителството, ЕС, САЩ, Господ ….

Страх ли ни е от промяната? Страх ли ни е да застанем с това робско мислене на примиренци зад идеите си и да работим те да станат реалност за да може да живеем по-добре.

Всичко е в нашите ръце и в нашите умове. Ние можем да го променим заедно, но само ако знаем какво искаме и как да го отстояваме.

Докато сме такива, ‘които не рипат срещу ръжена’ ще го търпим на наш гръб, ще се оплакваме, а вечер ще се прибираме, ще пием по една ракия и ще псуваме Държавата, комшиите и живота си

3 мнения за “В какво вярват хората

 • Reply Краси 05.06.2008 at 14:20

  Доста съм се опитвал по всевъзможен начин да изкажа точно същото мнение. А есето ми за българските проблеми бе оценено със среден, не заради друго, а защото всички други участващи в инициативата „Какво мислиш за България“ бяха писали колко им е добре, че не им правят проблеми, когато по цяла нощ са на дискотека. Как полицаите си затварят очите срещу 20 лв. за да не се провери личната карта…

  Опитах се да защитя есето си по всевъзможен начин, само дето проверяващата реши, че е с прекалено натуралистично за да участва в конкурса и лепна среден три. Без нито една правописна или пунктуационна грешка.

  Защо всички са с този закърнял начин на мислене ?! Защо никой не го интересува, че в момента сме в криза и постоянно ни мамят ?! Защо никой нищо не прави навън, а вкъщи вечер докато порка ракия псува държавата, политиците, живота и каквото се сетиш ?!

  Докато не се промени начина на мислене – няма да стане нищо.

  Докато не влязат нови /млади/ лица в политиката нищо няма да стане. Ще ги има измислените патриоти, които правят партии, обявяват, че няма да се коалират с престъпниците, после се коалират точно с тях…порочен кръговрат.

  Не, не ме е срам да съм Българин, да живея в България и да отстоявам правата си…жалкото е обаче, че масово хората не се гордеят, че са Българи, че живеят в България, но не отстояват правата си…

  Много добър постинг, Бого!

  Поздрави, Краси.

 • Reply Orlio 05.06.2008 at 13:11

  Първо хич не ме е страх.
  Второ хич не съм пасивен.
  Трето към никой не прехвърлям вината ни ЕС ни САЩ са ми виновни.
  Това,че всичко е в нашите ръце и умове го остави.Не знам какъв е този оптимизъм,който е изгрял в теб:)
  Сега ще ти кажа какъв ни е проблема,а той е ЛИПСА НА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ И ОТГОВОРНОСТ!.
  Не може човек,да се мъчи да прави нещо да драпа със зъби и нокти и поредният мухъл(политик) да се прави на дръж ми шапката.
  Общо взето това ни е проблема.
  ЕС какво да са ми виновени?За помощите които първо тръгнаха да ги дават и лакомчовците даже не знаеха,как да ги откраднат?!
  Хората да са ми виновни,че си спряха парите?
  И аз да съм на тяхно място и аз ще спра помощи субсидии и т.н.
  Всичко е в политическата ни класа.Особенно пък за това правителство.То не бяха миньорски стачки,учителска стачка,скандал в МВР,скандал в Топлофикация,протести на еколози и те оцеляват.
  Даже и гордо го заявяват.Ей вярвай ми докато те „оцеляват“ с глави заврени в з… скоро няма да има оправия!

  Дано и аз стана такъв оптимист,като теб:)

 • Reply wampeters 05.06.2008 at 12:40

  Много вярно! Една партия, която обаче прави изключение: http://bulgariangreens.org/ Дано да съберат достатъчно членове, необходими за да мине регистрацията. Дано да стане, че да има за кого да гласувам.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.