Ще съсипе ли ДАИТС Интернета?

На 27 този месец, ще се гласуват предложенията в телеком пакета в Съвета на министрите. Представител на нашата държава, ще е Пламен Вачков, който се очаква да гласува в решителен вот за бъдещето на Интернет – като среда и като развитие. Ако искате повече за проблема, можете да прочетете тук.

Oказва се, че в предложенията , които ще се разглеждат от съвета има такива, които са гласувани и приети  от 88% от предствителите в Евро-парламента, а липсват във списъка с предложения за Съвета.

Знам, че така функционира ЕС, не ми напомняйте, но тук има и друг проблем. Най-важното предложение, а именно 138, не е включено за гласуване, следователно няма да бъде подложено и на второ гласуване, ако някой от министрите не попита „Абе какво става тук, има малко разлики, къде е 138 …“. Не очаквам това да направи представителя на България, но дано се намери някой умен, защото аз и вие лично ще държим отговорни хората съсипващи неутралността на Интернет и още повече хората не зачитащи човешките права, които това предложение защитава.

Не, тук не става дума за борта с пиратството или за други бизнес интереси, предложението на Боно, защитава правта на гражданите в най-чистата им форма и е баланс между това и потребителя да е защитен и носителя на авторско право да е доволен.

.. тогава защо го няма.

Защото Саркози не иска това да се случи. Той е силния на деня и той е твърдо против това да има такова предложение прието от институция като ЕС. Ако се приеме 138 това означава, че ново приетив закон във Франция, от който всички французи се срамуват, директо би бил невалиден. По силата му, човек, който уж незаконно сваля нещо доживоно ще бъде със забрана да ползва Интернет – все едно да ти спрат водата със закон, а освен това, повечето от софтуера, ще се сертифицира от държавна агенция, за да бъде сигурна държавата, че той не може да се използва за сваляне на ‘незаконно съдържание’.

Саркози и админситрацията му и доставчиците на съдържание във Франция искат това да се случи и в цяла Европа, затова с добро лобиране и доста натиск, това предложение не беше предадено за по-нататъшно гласуване.

А сега де… Парламента гласува, а една институция, която не е изборна и е псевдо -експертна ще решава вместо всичко нас. Запитайте се колко разбира Пламен Вачков или министъра на транспорта от Интернет. Аз ще ви кажа „Nada“.

Обречени ли сме? Това ще се види на гласуването на 27 ноември.

Oще връзки:

от Technews.bg

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

15 мнения за “Ще съсипе ли ДАИТС Интернета?”

 1. Колко разбира Пламен Вачков от Интернет? Ще разберете когато направите вярна справка колко специалисти с ИТ образование работят въобще в ДАИТС. Ще бъдете много изненадани защото бройката им е нула или много, много малка, защото такава е политиката на Пламен Вачков.

 2. Вени, без да искам да се намесвам в дискусията ви, не мога да не отбележа, че докато името на ДАИТС започва с буквата „Д“, не само Богомил, а и всеки друг Българин има правото да ги коментира и критикува както си иска. И в този смисъл, отново докато ДАИТС започва с Д, те трябва да защитават общественият интерес. А аз някак си не го забелязвам, или те някак не ми го показват. Мисля че, ако направим анкета в индустрията в БГ, с въпрос „мислите ли, че ДАИТС защитава обществен или частен интерес“, частен ще е най-споменатия отговор. Тоест, ако някъде защитават обществения интерес, за нас някак си това не става видно.

 3. Бого,
  какво конкретно в Интернета е съсипала политиката на ДАИТС?
  Конкретно!
  Хайде да не бъдеш такъв популист – има няколко причини, поради които няма да си успешен. Първо и най-важно: не можеш да стигнеш батя ти Бойко Борисов :)
  Второ – в Интернета хората не пасат трева и не бива да се опитваш да ги товариш с дребни аргументи от типа „ако мине“.
  Трето – България има трайна политика в областта на Интернет от 1999 г. насам, която не е променяна много-много.

 4. Пъхам си гагата защото политиката на ДАИТС съсипва много сектори в Интернета у нас, ето за това :)

 5. А-а-а… Да, прав си – твой си е блогът. Тогава, по тази логика, защо си пъхаш гагата в ДАИТС? Тя да не би да е твоя? Бъди по-точен, ако искаш мнението ти да има сила. Ако искаш само да си чешеш езика, тогава да – прав си, блогът си е твой. Но не го отваряй за читатели :)

 6. Аз за това предприемам една иницатива в моя блог да разясня в няколко последователни публикации как да съхраним доколкото можем своята сигурност. След като хората, които избираме не мислят за нея, време е ние сами да се погрижим да направим пребиваването си в интернет такова каквото би трябвало да бъде.

 7. Бого, след чудото, което видях снощи, се отчаях окончателно от ДАИТС – там няма кой да направи елементарна уеб анкета, ние ги търсим за някакви отговорни решения, от които ни зависи бъдещето.

 8. @Вени: Причините са ми известни и си прав, че е много емоциолален поста, но той си е на моя блог, ама и ти не бъди „на всяка манджа мерудия“, а направи нещо за да се променят нещата. Нали трябва да работим здраво. Покажи, че правиш нещо.

 9. Пак имаш шанса да сгрешиш.
  Заседанията на Съвета си имат дневен ред; предложение 138 (както и други) не е влязло в дневния ред поради причини, които очевидно не са ти известни.

  И с такива публикации вместо да се изпишат вежди, се вадят очи. После се чудиш защо никой не те чува.

 10. Да са живи и здрави ама имат да взимат. Да видим сега като примеат предложенията как ще ги приложат, защото ще ми е много интересно това ;-) Тъкмо ще стане по интересно, защото играта ще е на котка и мишка, а мисля че ще трябва да започнат и да строят много много затвори за да прибират лошите интернет потребители в тях :-) Смешници са!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.