Германия прецака потребителите си на Интернет

Преди малко беше приет закон (само с един глас разлика), който задължава всеки потребител да инсталира троянец, който да следи целия му входящ и изходящ трафик.

На печелившите, честито.

Ето и източника
Eто и още източници:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3888772,00.html
http://www.bundesrat.de/EN/Home/homepage__node.html?__nnn=true

Update 2:
Oще по темата (мерси на Иван за препратката):
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=314745

„Полицията от известно време проучва възможностите за проникване в домовете на гражданите и поставяне на устройства, които да следят информационния поток, преминаващ през личните компютри, или за заразяването им през интернет с вируси, което ще позволи на следователите да следят съдържанието на харддисковете.

Съгласно проекта депутатите, духовните лица и адвокатите, работещи по дела, ще са напълно защитени срещу подобна намеса в личния им живот, но това не важи за журналистите, юристите, лекарите и представителите на много други професии“

Да не на всички потребители явно, ще се слага троянец и там депутатите гласуват да се подслушват други хора, но не и те самите. Демокрация в действие !

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

42 мнения за “Германия прецака потребителите си на Интернет”

 1. Бого,
  имам идея.
  Защо не се свържеш със студентите от СРОКСОС и Призив и не направиш нещо съвместно с тях на протеста на 14-ти януари? Те приканват всички недоволни от управлението да се включат със своите искания, може би това е добър шанс да се привлече вниманието към този проблем.
  След купона помисли за това, плийз:)

 2. Това ми звучи малко абсурдно.. всеки полу-грамотен човек ще успее да се справи с евентуален троян чрез филтриране или по 1000 други начина. А и не ми е ясно как точно ИСП-то ще ми инсталира каквото и да е на моя компютър, камо ли троян, особено след като съм с UNIX.

 3. бого, оценявам провокацията, ама нали знаеш приказката за лъжливото овчарче?

  смятам, че тук четат достатъчно интелигентни хора, които да оценят новината и опасността, която подобен закон носи, без да има нужда да прибягваш до такива фойерверки

  това е само моето мнение, разбира се, както винаги.

 4. Буквално не го пише, да, но тази мярка ще доведе до това, което е и заложено като дух и намерения и в Телеком пакета на ЕС.

  Във Франция пък създадоха агенция за сертификация на софтуера за сигурност, който ще се ползва от потребителите с цел да не се допусне случайно да се изтегли ‘незаконно съдържание’.

  Цялата тенденция в Европа е точно такава, така, че този закон има за цел точно това, което написах в заглавието, като първата стъпка вече е направена и много се радвам, че въпреки провокацията от моя страна, се появиха хора, които прочетоха материала и коментираха разумно. Благодаря.

  Що се отнася до борбата с тероризма, то и директивата за Задържане на данни е за борба с тероризма, но се подслушват всички потребители на Интернет с измислени основания и данните им се използват по всякакви начини.

  През следващата година ще станем свидетели на много ограничаване на правата ни с цел прокарване на определени интереси, но не и в името на доброто на обществото, както се плокрамира в основанията на тези документи.

  Айде аз отивам да си празнувам рожденния ден :)

 5. ох човече не сртесирай така положението. Никъде не пише че някой

  „задължава всеки потребител да инсталира троянец, който да следи целия му входящ и изходящ трафик.“

  Просто ако кукуте решат може да се обърнат към провайдъра за съдействие в атакуването на компютъра на заподозреното в тероризъм лице. Т.е. с две думи – не ставайте заподозрени в тероризъм и никой няма да ви тормози за свалените емпетройки. Ако случайно обаче сте заподозрени в тероризъм, тогава нелегалните музика и филми на компа ви ще са ви най малкия проблем :).

 6. Свежо: Това са закони тип „преливане от пусто в празно“. Абсолютно безсмислени и неприложими (на този етап на развитие на пазара).

 7. ДЕРЗАЙТЕ ВСИЧКИ ДАНС ВИ НАБЛЮДАВА ТАКА ЧЕ ВНИМАВАЙТЕ КАКВО ПИШЕТЕ ТУК?

 8. @Pavel – мерси- много добър материал. Не съм убеден обаче, за разрешението на съда, това беше единия от проблемите.

 9. Да, прецака е много на място казано според мен. Очевидно доста хора ще писнат от това, но трагедията е че се нарушава личното пространство на хората, а това е повече от подсадимо.

  Филтрите или технологията която хващат думи с „тероризъм“, „наркотици“ и т.н. са повече от необходими. Но някой мухлю да те следи и да тиу чете личната поща си е направо удар под кръста.

 10. Заблуждаващо за теб, може да е собствената ти преценка за приложимост на един такъв акт, но германците не мислят така и доколкото знам, ще го пратят към конституционния съд.

 11. Напротив, има и точно поради тази причина се подема кампания за отмяна на този закон, като сложим и идеите в телеком пакета нещата стават зле.

 12. аха, значи все пак няма закон, който да задължава потребителите да си инсталират троянци

  макар да оценявам високо стремежа и борбата ти за свободен интернет и свободно слово, налага се да ти кажа, че не одобрявам подобни заблуждаващи постове, ако и да смяташ, че привличат обществено внимание към даден проблем

 13. Тези наредби и закони трябва да се четат както дявола чете евангелието, да се търси не какво пише пряко в тях, а какво може да се направи въз основата им.

 14. Точно за това става дума. Не се определя понятието тероризъм и налагането на мярката не става със съдебна заповед, тоест всеки може по осмотрение на някой да стане обект на наблюдение.

 15. „como realizar escuchas telefónicas, instalar dispositivos de videovigilancia en los domicilios privados de los presuntos sospechosos o espiar sus ordenadores privados.“ y „se le permitirá introducir programas ‘troyanos’ en los ordenadores de los sospechosos“-чети внимателно!Никъде никой нищо не казва в статията за това да се инсталират троянци в компютрите на всички граждани!!!Те говорят сямо за хората,които са заподозрени в тероризъм!!!Изобщо можеш ли да говориш испански или само използваш някакви си долнопробни интернет преводи дето по принцип за нищо ни стават???

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.