Германия прецака потребителите си на Интернет

Преди малко беше приет закон (само с един глас разлика), който задължава всеки потребител да инсталира троянец, който да следи целия му входящ и изходящ трафик.

На печелившите, честито.

Ето и източника
Eто и още източници:
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3888772,00.html
http://www.bundesrat.de/EN/Home/homepage__node.html?__nnn=true

Update 2:
Oще по темата (мерси на Иван за препратката):
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=314745

„Полицията от известно време проучва възможностите за проникване в домовете на гражданите и поставяне на устройства, които да следят информационния поток, преминаващ през личните компютри, или за заразяването им през интернет с вируси, което ще позволи на следователите да следят съдържанието на харддисковете.

Съгласно проекта депутатите, духовните лица и адвокатите, работещи по дела, ще са напълно защитени срещу подобна намеса в личния им живот, но това не важи за журналистите, юристите, лекарите и представителите на много други професии“

Да не на всички потребители явно, ще се слага троянец и там депутатите гласуват да се подслушват други хора, но не и те самите. Демокрация в действие !

42 мнения за “Германия прецака потребителите си на Интернет

 • Reply Селин 22.12.2008 at 8:32

  Бого,
  имам идея.
  Защо не се свържеш със студентите от СРОКСОС и Призив и не направиш нещо съвместно с тях на протеста на 14-ти януари? Те приканват всички недоволни от управлението да се включат със своите искания, може би това е добър шанс да се привлече вниманието към този проблем.
  След купона помисли за това, плийз:)

 • Reply Мардук 21.12.2008 at 16:42

  Това ми звучи малко абсурдно.. всеки полу-грамотен човек ще успее да се справи с евентуален троян чрез филтриране или по 1000 други начина. А и не ми е ясно как точно ИСП-то ще ми инсталира каквото и да е на моя компютър, камо ли троян, особено след като съм с UNIX.

 • Reply Longanlon 21.12.2008 at 13:19

  бого, оценявам провокацията, ама нали знаеш приказката за лъжливото овчарче?

  смятам, че тук четат достатъчно интелигентни хора, които да оценят новината и опасността, която подобен закон носи, без да има нужда да прибягваш до такива фойерверки

  това е само моето мнение, разбира се, както винаги.

 • Reply Horus 20.12.2008 at 20:20

  Свежо: Интересно кой е този дето ще следи, чрез троянеца. Господ ли?

 • Reply man0l 20.12.2008 at 18:25

  Свежо: ще направим операционна система, на която не може да се инсталират троянци :Д

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.12.2008 at 18:23

  Буквално не го пише, да, но тази мярка ще доведе до това, което е и заложено като дух и намерения и в Телеком пакета на ЕС.

  Във Франция пък създадоха агенция за сертификация на софтуера за сигурност, който ще се ползва от потребителите с цел да не се допусне случайно да се изтегли ‘незаконно съдържание’.

  Цялата тенденция в Европа е точно такава, така, че този закон има за цел точно това, което написах в заглавието, като първата стъпка вече е направена и много се радвам, че въпреки провокацията от моя страна, се появиха хора, които прочетоха материала и коментираха разумно. Благодаря.

  Що се отнася до борбата с тероризма, то и директивата за Задържане на данни е за борба с тероризма, но се подслушват всички потребители на Интернет с измислени основания и данните им се използват по всякакви начини.

  През следващата година ще станем свидетели на много ограничаване на правата ни с цел прокарване на определени интереси, но не и в името на доброто на обществото, както се плокрамира в основанията на тези документи.

  Айде аз отивам да си празнувам рожденния ден :)

 • Reply монк 20.12.2008 at 18:16

  ох човече не сртесирай така положението. Никъде не пише че някой

  „задължава всеки потребител да инсталира троянец, който да следи целия му входящ и изходящ трафик.“

  Просто ако кукуте решат може да се обърнат към провайдъра за съдействие в атакуването на компютъра на заподозреното в тероризъм лице. Т.е. с две думи – не ставайте заподозрени в тероризъм и никой няма да ви тормози за свалените емпетройки. Ако случайно обаче сте заподозрени в тероризъм, тогава нелегалните музика и филми на компа ви ще са ви най малкия проблем :).

 • Reply wattie 20.12.2008 at 16:03

  Свежо: Това са закони тип „преливане от пусто в празно“. Абсолютно безсмислени и неприложими (на този етап на развитие на пазара).

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.12.2008 at 16:23

  Ники: Да заповядат, ще им направим кафе :)

 • Reply ники 20.12.2008 at 16:20

  ДЕРЗАЙТЕ ВСИЧКИ ДАНС ВИ НАБЛЮДАВА ТАКА ЧЕ ВНИМАВАЙТЕ КАКВО ПИШЕТЕ ТУК?

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.12.2008 at 15:41

  @Pavel – мерси- много добър материал. Не съм убеден обаче, за разрешението на съда, това беше единия от проблемите.

 • Reply Pavel 20.12.2008 at 15:38

  Ето нещо по въпроса http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=314745

 • Reply AntiVirus 20.12.2008 at 15:29

  Да, прецака е много на място казано според мен. Очевидно доста хора ще писнат от това, но трагедията е че се нарушава личното пространство на хората, а това е повече от подсадимо.

  Филтрите или технологията която хващат думи с „тероризъм“, „наркотици“ и т.н. са повече от необходими. Но някой мухлю да те следи и да тиу чете личната поща си е направо удар под кръста.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.12.2008 at 15:13

  Заблуждаващо за теб, може да е собствената ти преценка за приложимост на един такъв акт, но германците не мислят така и доколкото знам, ще го пратят към конституционния съд.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.12.2008 at 15:11

  Напротив, има и точно поради тази причина се подема кампания за отмяна на този закон, като сложим и идеите в телеком пакета нещата стават зле.

 • Reply Longanlon 20.12.2008 at 14:58

  аха, значи все пак няма закон, който да задължава потребителите да си инсталират троянци

  макар да оценявам високо стремежа и борбата ти за свободен интернет и свободно слово, налага се да ти кажа, че не одобрявам подобни заблуждаващи постове, ако и да смяташ, че привличат обществено внимание към даден проблем

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.12.2008 at 14:34

  Тези наредби и закони трябва да се четат както дявола чете евангелието, да се търси не какво пише пряко в тях, а какво може да се направи въз основата им.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 20.12.2008 at 14:33

  Точно за това става дума. Не се определя понятието тероризъм и налагането на мярката не става със съдебна заповед, тоест всеки може по осмотрение на някой да стане обект на наблюдение.

 • Reply Longanlon 20.12.2008 at 14:25

  Бого, ако това е статията, която имаш пред вид:
  http://translate.google.com/translate?hl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.elmundo.es%2Fnavegante%2F2008%2F12%2F19%2Ftecnologia%2F1229680587.html

  моля те посочи ми къде ТОЧНО пише нещо такова, щото нещо не го виждам…

 • Reply rosa 20.12.2008 at 14:13

  „como realizar escuchas telefónicas, instalar dispositivos de videovigilancia en los domicilios privados de los presuntos sospechosos o espiar sus ordenadores privados.“ y „se le permitirá introducir programas ‘troyanos’ en los ordenadores de los sospechosos“-чети внимателно!Никъде никой нищо не казва в статията за това да се инсталират троянци в компютрите на всички граждани!!!Те говорят сямо за хората,които са заподозрени в тероризъм!!!Изобщо можеш ли да говориш испански или само използваш някакви си долнопробни интернет преводи дето по принцип за нищо ни стават???

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.