Ma ние сме си кенеф, що се плашим?

Сигурно сте чули/видели/прочели случката с Ентропа и нашата мила татковина. Чешкия артист Черни направи комозиция, която представя неговото виждане за Европа, като цяло и като отделни държави.

снимка BBC
Снимка: BBC

Нашата страна, беше представена като взаимно свързани турски тоалетни (тоалетна без чиния за сядане, тип клекало).

От тогава насам цялото официлано ръководство на Държавата се хвана да протестира, то не бяха официални ноти, то не бяха заплахи, дори от шефа на БНБ (?!?), ще нама да иде на среща, дори най-висшите ешалони на властта се затириха да опазят … какво?

Това, че сме си тоалетна е повече от логично, макар, автора да има друга версия, за това защо е сложил точно такива неща в композицията си.

Пикаят и серат отгоре ни, а ние не реагираме, пускат водата, влизаме в лайната и пак не реагираме. Миришещи и намазани с екскременти се опитваме да протестираме, без да помислим, че ние наистина сме затънали до гушата в лайна, бе хора.


А защо тоалетните са свързани?

Аз много харесвам композицията на Чорни и за другите държави, които можете да видите в уикипедия, тук

26 мнения за “Ma ние сме си кенеф, що се плашим?

 • Reply JFA 22.01.2009 at 11:17

  Свежо: Liske
  Нещо се засягаш, що така? Или сега е лично? Или какво ти си супер яка и готина а България е кенеф? Виждаш ли това е основната разлика между мен и теб когато става въпрос за България за мен е лично за теб не е. И още нещо когато някой не знае какво да каже обикновено се хваща за правописа. Ти пишеш прекрасно и без грешки, нали това искаш да чуеш :))))))))

 • Reply Lissa_waw 22.01.2009 at 9:10

  Свежо: JFA,
  абсолютно си прав, щом това ти се иска да чуеш :)
  Само дето, на теб ти се струва, че:
  -не съм българка
  -не ме засяга дереджето на държавата ни
  -нямам право на лично мнение, с което по никой
  начин не те ангажирам.
  Неграмотен българин ми прави характеристика без да ме познава, и без да може да ползва правилно майчиният си език :)
  -http://vanyog.com/grammar-bg/online/index.php
  – bg.wikipedia.org.
  Не си губи времето в правене на сложни психологически портрети на непознати, а се заеми със себе си. Ще ти е полза и няма да се излагаш като „кифладжия без кифли“. :)
  Ако се замислиш може и да се сетиш кой е „Глист в кенеф“ /определението е твое/. Хайде със здраве :)

 • Reply bobo 21.01.2009 at 21:15

  защо да търсите някаква метафора в тиа кефнефи, че хората са кенефи или държавата е кенеф.
  НЯМА НИКАКВА МЕТАФОРА ИМА НОСОВАДНО МИРИШЕЩИ КЕНЕФИ .
  В България трябва да има Закон за Кенефа с примерно съдържание : мнимални размери 2х3, с топла вода , с това с онова….
  Иначе винаги ще си е така!!!!

 • Reply opened_eyes 21.01.2009 at 19:15

  НЕ „Ние сме кенеф“ а ВИЕ сте кенефи.. щом така се чуствате бъдете си такива..
  Аз съм горд БЪЛГАРИН и не съм се чуствал и не смятам да се чуствам като „кенеф“!
  Само моля не ми казвайте че е редно всички да ни плюят и да ни се смеят.. комплексираното Ви самосъзнание може и да приема тази идея – за мен е противна и унизителна.
  Имаме много поводи да сме горди и е редно да обърнем поглед към тях а не към мимолетните ни несгоди – те НЕ ни правят нация от КЕНЕФИ!

  Ние сме нация просъществувала до ден днешен от можем спокойно да кажем ХИЛЯДИ години.. Ние сме нация която е оцеляла няколко тежки вековни робства и не се е нитоо пречупила и претопила.. Ние сме Нация от Българи! И ще оцелеем Отново!

  Плюя на ВСИЧКИ КЕНЕФИ с извинение – автора и прочие коментари след него не просто са обидни.. те Не са Българи!
  Те ще се чустват „кенефи’ където и да попаднат просто защото имат смачкано самочуствие и никакво самосъзнание!
  Хора които подхождат с такъв негативизъм не би трябвало да им се позволява да коментират дори подобни теми – те заразяват с отровните си умове

 • Reply Пари От Нета 21.01.2009 at 18:47

  лайняна работа е тая композииция ам хич да не ни пука!

 • Reply JFA 21.01.2009 at 17:24

  Свежо: О още нещо Lissa, аз нямам нужда да чета на някой нещо си за да знам че съм прав, не въобще не ме интересува кой какви декларации и статии е писал ако ще да е Нелсън Мандела, аз знам че съм прав.

 • Reply JFA 21.01.2009 at 17:11

  Свежо: :)))))))))))))
  Просто ще ме умориш от смях Иво Инджев :)))))))))). Какво ми показваш студентите, абсолютно неориентирани, без ясна позиция и воля. Какво имаш в предвид под студентите 100-тина човека, които само като ги погледнеш как говорят са едни малки Бойко Борисовци, няма такова общество като „студентско“ те просто са едни жалки популисти, просто вдигат шум но имат воля колкото безгръбначни. Така като гледам имаш самочувствие, от къде един глист в кенеф като теб има самочувствие, аз да ти обясня ти просто не си проумяла какво е България, за теб това е Сергей Станишев, Първанов, Доган, за мен България е много, много повече, най-малкото България това сме самите ние, ти се държиш като страничен наблюдател, затова така назидателно ми пишеш, ти не се чувстваш част от тази България ти си „над това“ затова теб не те засяга къде какво пише или се показва за България. И да ти кажа нещо понякога на човек (разбирай държава) му остава да живее за едното име и трябва да го прави достойно.

 • Reply bayiliya 21.01.2009 at 16:31

  Не съм доволен от композицията на тоя Черни. Трябваше да я нацвъка и с 240 лайна с лицата на депутатите, ама явно не е имал достатъчно инфо.

 • Reply drJeckyll 21.01.2009 at 16:20

  Добре де … някъв си там уж творец решил, че България му прилича на кенеф … да е жив и здрав … това което продължавам да не разбирам е защо разни хора уж Българи, уж загрижени за таз наша мила родина му ходят по акъла и му се радват … може и да сме в лайната ама са си наши … сигурно е няква форма на мазохизъм да си гледаш страната кат’ кенеф и да казваш даже че било малко това … ш’се опраим … след кат’ си опраим мисленето … щото от много акъл сме на тоя хал …

 • Reply ssk 21.01.2009 at 15:18

  Дълбоко против подобно изказване сме. Трябва ако не друго честта да си пазим, а и този негативизъм, с който подхождаш към държавата ни според мен е един от основните и проблеми!

 • Reply Иванка Краева 21.01.2009 at 14:26

  Ние сме най изкукалата дъжава която успя за 20години да превърне прекрасната си страна в наакан кенеф. Не разбирам за какво и защо се сърдим като сме си точно такива. Като ходят до Брюксел тези неграмотни селяци представляващи България какво видяха на какво се научиха с какво промениха държавата ни . За какво харчат държавни пари за да стиснат по някоя и друга Европейска ръчичка да се поусмихнат за снимка и после да пообиколят със семействата си да си накупят парцалки . Тъжното е че си мислим че сме щасливи докато живеем в този кенеф но такива ще си останем завинаги.

 • Reply ... 21.01.2009 at 14:09

  http://www.atanas.fr/articles/2008-04-27-01-49-09/104-klekala
  мисля че няма какво повече да коментирам.

 • Reply Иван Иванов 21.01.2009 at 13:33

  Ами така си е нашата държава си е точно това. И народа български се е огъзил и разтворил бузки дори! Нека ви другари и другарки при нас няма демокрация а криво разбран комунизъм. Пак ни управляват същите другари и другарки, просто само се правят, че са от друга боя!

 • Reply Lissa_waw 21.01.2009 at 13:30

  Свежо: Прочети още и „ДЕКЛАРАЦИЯТА“ на студентите, с която се разграниават от исканията на гражданското общество и после пак ми говори! :) И за какъв чеп им беше моята подкрепа, боят на другите, които реално ги подкрепиха, а сега ги „предават“? Май, за да направят списък за ДС или какво друго, че не мога да се сетя?

 • Reply Lissa_waw 21.01.2009 at 13:22

  Свежо: Иди и прочети статията на Иво Инджев, отвори линка към един коментар и пак ми говори, слушам те.

 • Reply Lissa_waw 21.01.2009 at 13:20

  Свежо: А на мен ми се чини, че там се ядат лайна, а всички казват, че са пасти :)

 • Reply JFA 21.01.2009 at 12:26

  Свежо: Lissa_waw
  Забелязвам някакви нотки на национален мазохизъм примесени с черно чувство за хумор. Твоите мисли и усещания са едно името България е съвсем друго не бъркай двете неща.

 • Reply RoujkaBG 21.01.2009 at 11:10

  Не трябваше да покриват тоалетната, а да я доизрисуват.

  Трябваше малко натурални цветове от жълто до кафяво, примесено с червено
  /кръвта на битите протестиращи/, нещо като спукан хемороид.

  В черният траурен чаршаф, с който ни наметнаха, чини ми се скоро ще се чуе за предпазна клауза на ЕС и чаршафа ще си виси там, като за Бог да прости, България.

  българия, наша, ваша…А бе, дайте я на ЕС да я коландри, че барем знае как.
  Виждаме къде са другите европейски държави, къде сме ние след СИВ…а бе, даже не сме в кенефа, ами сме си лайната, другарки и другари. Тоя чист кенеф е комплимент за нас, а не обида.

  Ако съм на мястото на Черни не само, че няма да се занимавам да поднасям извинения, а ще изпиша с червени букви имената на всичките български милиардери и милионери. И на спорът, и на диалогът, и на монолозите- точка.

  Хем НАСРАНИ, хем засмяни, хем пози на обидени герои. Аз тоя геройско- порнографки филм съм го гледала още 1989г със списъците на милионерите, дето ДС сами си ги разпространяваха.

  За 20г милионерите станаха милиардери, а Ние пак в лайната. Техните, ама ние ги ядем. Пък те Ни казват, че са пасти.

 • Reply Lissa_waw 21.01.2009 at 10:09

  Свежо: или ни жалеят.

 • Reply Lissa_waw 21.01.2009 at 10:09

  Свежо: Тоя чист кенеф си е направо комплимент, а трябваше да си има и естествени цветове върху бялото от жълто до кафяво, примесено с червено- кръвта на битите мирно протестиращи граждани и на умрелият в ареста български гражданин.Спукаха ни хемороида.
  Чорни и ЕС да нанесат корекциите върху черният траупрен чаршаф, който май е сигурен намек, че България скоро ще го напусне.Чорни да не се извинява, ами да си довърши произведението и да напише с големи ЧЕРВЕНИ букви имената на милионерите и милиардерите върху жалейката, че барем да се знае, заради кого жалеем.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.