Цифровите права пак имат нужда от защита.

15:01
–––––––
Днес е хубав ден за човешките права. Докато пишех долното съобщение (14:50) ми се обадиха, да кажат, че това за което драснах по-долу вече НЕ Е Валидно. Възможността за спиране на Интернет завинаги или използването му като наказателна мярка за известно време НЕ Е приложимо вече, дори във Франция, което е много голяма загуба за Саркози.

Националната асамблея е гласувала против, въпреки, че сената беше приел закона.

Идеята и цялото лобиране беше основен приоритет на френския президент, разбира се под натиск на „издателите“ на съдържание.

Малко на френски тук

Интересното е, че се очаква Саркози да го предложи пак за гласуване, въпреки всички аргументи. Това, защо ми е познато някак си и от къде лииии?

Така или иначе борбата срещу него продължава, защото Евро-парламента ще обсъжда тази идея да стане директива, а ние не искаме това нали?

14:50
––––
След като мина малко скандала със ЗЕС и с гласуването му на 4-5 пленарни заседание и с финалната версия в която потребителите правим невероятния компромис да дадем на МВР данните си за 1 година за цялата ни комуникация в Интернет и от GSM разговорите, идва следващата задача.

Във Франция се появи закон, който дава право на „спиране“ на Интернет завинаги, на дадено лицe, което бъде хванато със „незаконно съдържание“.

Това е все едно да ти спрат правото да четеш вестници или да получаваш ток или вода. Най-малкото ти е отнето правото на информираност, което е гарантирано от Конституцията.

Това е една от задачите, по която в „Електронна граница“ работим в Европейския парламент и ще работим и тук, ако реши тази практика да се принесе и у нас.

Добрата новина е че скоро този закон във Франция и подобна практика като идея ще бъде забранена, поради множество факти, които не искам да споделям, защото този блог четат и много хора, които биха били за подобни мерки, който според тях биха „спрели пиратството“, ама уви, те не водят до това.

3 мнения за “Цифровите права пак имат нужда от защита.

  • Reply музика mp3 02.07.2009 at 0:35

    Много хубава статия и фактите са на лице :)

  • Reply Телеком пакета или какво се случи за по-малко от година в ЕП в Блог на Богомил "Бого" Шопов 07.05.2009 at 8:11

    […] един закон, който предвиждаше наказателна мярка “Спиране на Интернет до живот” на провинен в престъпления срещу авторските и […]

  • Reply ljubima 09.04.2009 at 19:50

    Свежо: Безконтролното следене на информацията онлайн не е чак толкова лесна задача, макар и желана от БСП, тъй като нарушава Европейските правни разпоредби, нека цитирам дословно чл. 10 т.1 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи – свободата на изразяване на мнения и свободата да се получава и разпространява информация през границите БЕЗ НАМЕСАТА НА ДЪРЖАВНИТЕ ВЛАСТИ.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.