Драмата с подслушването отново е на дневен ред

Версия на МВР:

Ще създадем действаща група, която ще работи по всички належащи законодателни промени, заяви Цветанов. Като пример посочи проблема с разпечатките от мобилни телефони – няма текст, който да задължава мобилните оператори да предоставят тази информация в кратки срокове. А времето в такива случаи е решаващо за успеха на разследването. Идеята е след получаването на разрешение от съдия процедурата да се поема от специализираните звена в МВР, които чисто оперативно ще я извършват много-по-бързо и качествено. Промяната ще бъде предложена като законодателна инициатива на министерството на заседание на МС. Министърът изрази надежда в края на август тя да бъде внесена в Народното събрание.Съществуващият контрол върху специалните разузнавателни средства не оставя никакви съмнения за злоупотреби, подчерта вътрешният министър. Той съобщи още, че ще предложи на премиера да бъде създадена работна група от представители на юридическите отдели на МВР и ДАНС, за да започне изчистването на профила и да отпаднат дублиращите функции, които има днес. За мен най-добрият вариант е, че като министър на вътрешните работи получавам подкрепата на премиера и мисля, че можем и с политическата воля да постигнем по-добри резултати от работата на МВР – декларира Цветанов.

Едва една седмица след встъпването си в длъжност новия мнинистър на МВР, даде изявление, подходящо за предшествениците му:

Според News.bg:

Относно разпечатките от мобилните телефони Цветанов се обяви за промени в закона за електронните съобщения, като предлаганите промени от ГЕРБ според него ще могат да влязат в Народното събрание в края на август.

В момента първо се иска разрешение от съдия, след което се иска разрешение от мобилния оператор за разпечатка. Това трябва да се промени
, смята Цветанов.

Спомням си как в Сеизмограф по Бтв, когато срещу мене беше предната власт, Цветанов имаше обратна позиция, че трябва да има заповед за разпечатките и т.н, но явно нещата се обръщат.

Преди малко ми се обади Иван Бедров, да ме пита за мнение и спомена, че нещата не са чак токова нагли, както предното управление, но още чакам детайли за предложението на ГЕРБ, което ще трябва първо да мине през новата комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Знаете, че точно преди да свърши мандата на предното народно събрание в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се е получило предложение от МВР, за което Минчо спасов, коментира така:

Там подробно се мотивирало как изискването за съдебно разрешение при ползването на телефонни разпечатки и интернет трафик спъвало работата на МВР и затова разкриваемостта на престъпленията куцала. Нищо ново под слънцето- същите мотиви, които пречеха на кривата ракета да лети в космоса бяха изтъкнати при дебата за чл. 251 от ЗЕС. Но има нов много интересен нщанс: МОТИВИТЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА СА С ГРИФ ‘СЕКРЕТНО’.
Втори мандат в парламента не бях виждал засекретен законопроект. Но може би аз не съм достатъчно опитен и не знам такава парламентарна практика.
Може би тя прикрива не някаква държавна тайна, а срама, че отново се повдига въпрос за нарушаването на елементарни човешки права- битка, която загубиха, но очевидно искат реванш.

Категорично становище е изразено и в доклада на Омбудсмана на Република България, в който се посочва, че разпоредбата на чл. 34, ал. 1 от Конституцията на Република България се отнася както за интернет комуникациите, така и за така наречените “разпечатки” за проведени телефонни разговори, които не следва да се предоставят на Министерството на вътрешните работи и службите за сигурност, без да е спазен общия ред за работа със специални разузнавателни средства.

Aнализ на ситуацията
Докато не се видят промените предложени от МВР, не може реално да се коментира, но фактът, че ще се иска да се гласува промяна през народното събрание, а не това да се определни с наредба, защото тък става дума само за срок на действие на мобилния оператор, ме навежда на мисълта, че ще се пробва и да се направи и друга промяна, но бъдещето ще покаже … Всъщност няма да чакаме да го показва, а ще се опитаме да го променим, но затова по-нататък.

Ако цитираме отново МВР:

..Идеята е след получаването на разрешение от съдия процедурата да се поема от специализираните звена в МВР, които чисто оперативно ще я извършват много-по-бързо и качествено.

– Това може да значи само едно. След разрешение на съдия мобилния оператор да предостави достъп до системата си на МВР. може би ще се въведе пасивния терминал, а може би не…

13 мнения за “Драмата с подслушването отново е на дневен ред

 • Reply Маркуча 04.08.2009 at 11:17

  Става дума само за бърз достъп до разпечатките. За подслушване продължава се изисква съдебна заповед. Ако цитатът е верен, значи просто премахват искането на разрешение от мобилния оператор. Това не е лоша идея, защото ако съдът е позволил достъп до разпечатките, операторът може да протака колкото си ще.

 • Reply Иван 30.07.2009 at 23:13

  Ако ще има промени, то аз предлагам да се въведе възможност освен съдия, разрешение за ползване на разпечатките да се дава и от самият човек, или неговия най-близък роднина. Така ще могат да се разследват и не толкова сериозни престъпления (тормоз), както и да се действа мълниеносно при отвличане. Това би позволило да се премахнат някои от сега съществуващите вратички, като министри, заместници и т.н.

  Ако операторите се бавят с разпечатките, в закона може просто да се окаже че при всички необходими документи, операторите са задължени да издадат разпечатките веднага. Физическото отиване до оператора, легитимирането, предоставянето на необходимите документи, е един от начините по който се осъществява балансиращ контрол.

 • Reply Политика в България » България » Промените в ЗЕС за проследяването са отново на дневен ред 30.07.2009 at 20:52

  […] Нещо се случва с всеки министър на МВР само миг след като влезе във ведомството. Спомняте ли си Миков как бе за по-сериозен контрол над министерството, а когато стана министър обърна резбата? Контрол трябва да има, ама да е вътрешен. Което е еквивалентно на това да няма контрол, защото никой извън системата няма как да разбере има ли такъв в действителност или не. Новият министър Цветан Цветанов преди време по Сейзмограф изказа становище, че за достъп до разпечатките на разговорите на гражданите и комуникацията им в Интернет трябва да има разрешение от съдия. Това бе и становището на ВАС, както и на Омбусдмана на републиката. Дори представители на ГЕРБ защитаваха това становище и пред други медии по-късно. Няма и седмица обаче, откакто е министър, и резбата отново се промени. Цветанов щял да предложил (през Август) изискването за разрешение от Съдия да отпадне. И да внесе като предложени промени от ГЕРБ, вероятно същите ония, които преди толкова нагло се опитваха да прокарат БСП и ДПС. Тези промени както съм дискутирал нееднократно няма да помогнат на МВР в борбата с престъпността, по очевидни причини. Да не говорим, че опасно претупват конституцията. Ще бъде и интересно да видим първото решение на парламента, в което вероятно ГЕРБ, БСП и ДПС ще гласуват заедно. Защото последните ако се откажат да ги подкрепят ще бъде сякаш очевидно, че в МВР има нещо (ако бях религиозен, щях да кажа “Нещо зло!”) дето влияе със страшна сила, на тези които са на власт, но сякаш опозицията има имунитет да гледа отстрани и разумно. Всъщност нека не забравяме – търсените промени най-вече целят да оправдаят статукво, в нарушение на закона (сега очевидно, поради наличието на закон действащ от март месец, преди не толкова очевидно, докато не излезе становището на ВАС), тъй като разпечатки се правят и сега, прескачайки съдии и мобилни оператори, дори и най-малкото поради факта, че липсващото право (отхвърлено от закона) на “Пасивен терминал” към записите на мобилните оператори съществува от няколко години, и неговите наети линии никога не са били прекъсвани (тук се надявам да скочи някой да го отхвърли това твърдение, но се съмнявам). Което ми напомня, самото това нещо е факт показващ, че промените няма да помогнат в борбата с престъпността. Отваряте вестник и четете защо. А “безконтролните разпечатки” уж с цел борбата със същите тия престъпници от вестниците, ги има от 2004-та година за всички оператори. Само ефект няма. Че Цветанов ще извърти позицията си бе лесно да се предвиди. Това е първата ми сбъднала се “Лесна прогноза” – прогноза номер 3 от тук http://delian.blogspot.com/2009/07/blog-post_22.html За повече информация вижте и блога на Богомил Шопов http://www.bogomil.info/2675/ […]

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 30.07.2009 at 18:54

  @Hlorida – да, може да има и такова тълкуване. Затова трябва да се види текста на предложението.

 • Reply Наско 30.07.2009 at 18:52

  Ако правилно разбирам не искат да премахнат съдебното разрешение, а размотаването на операторите след като се получи такова разрешение.

 • Reply hlorida 30.07.2009 at 18:24

  Не съм 100% сигурен, но мисля, че избързвате и грешно тълкувате казаното от Цветанов. В тоя контекст аз го разбирам така: Подават искането за инфо до оператора преди да е излязло разрешение от съдия, но ако не излезе разрешение, няма да имат право на инфото…просто асинхронно става, но ако действително на операторите им отнема много време да изготвят инфото, може да се каже, че би имало някаква практическа полза(е..може да се натоварят с малко излишна работа телекомите), без да се нарушават тези правни текстове, които се цитират по-горе. Естествено това е грозен уъркараунд, който може да докара нови бъгове, но не мисля че директно е някакво измятане….това е ако съм разбрал правилно думите на Цветанов само.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 30.07.2009 at 17:31

  @Dzver @Бoян – Съдът НЕ може да ползва този терминал, а САМО МВР.

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 30.07.2009 at 17:29

  @Dzver – ама сега ще се легализира :)

 • Reply dzver 30.07.2009 at 17:13

  @Боян, ако се вярва на блога на Делян, а той е доста компетентен по тези въпроси, директен достъп до тези данни има в момента и се ползва, просто незаконно.

 • Reply Боян Юруков 30.07.2009 at 16:26

  Решението е да се ускори работата на съдиите. Просто да има 2-3ма дежурни и да се знае към кой да се обърне полицията като и трябва нещо. Реално за 15 мин. ще може да се получи така разрешение, а не да се чака няколко дни докато онзи види всичко. Решението е да се ускорят процедурите, а не да се прескачат стъпки.

 • Reply Добри Бoжилов 30.07.2009 at 15:31

  Сега вече има мнозинство от поне 90% депутати, които са за подслушването. Не виждам как нещата могат да се спрат. Ще слухтят ченгетата както си искат…

 • Reply sami 30.07.2009 at 13:56

  Дай примери къде в Европа как е.

 • Reply dzver 30.07.2009 at 12:40

  Очаквах го. Същите боклуци. Сега просто няма да му викат „легализиране на безконтролното подслушване в Интернет“, а „свободен достъп на полицията до разпечатки“.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.