Драмата с подслушването отново е на дневен ред

Версия на МВР:

Ще създадем действаща група, която ще работи по всички належащи законодателни промени, заяви Цветанов. Като пример посочи проблема с разпечатките от мобилни телефони – няма текст, който да задължава мобилните оператори да предоставят тази информация в кратки срокове. А времето в такива случаи е решаващо за успеха на разследването. Идеята е след получаването на разрешение от съдия процедурата да се поема от специализираните звена в МВР, които чисто оперативно ще я извършват много-по-бързо и качествено. Промяната ще бъде предложена като законодателна инициатива на министерството на заседание на МС. Министърът изрази надежда в края на август тя да бъде внесена в Народното събрание.Съществуващият контрол върху специалните разузнавателни средства не оставя никакви съмнения за злоупотреби, подчерта вътрешният министър. Той съобщи още, че ще предложи на премиера да бъде създадена работна група от представители на юридическите отдели на МВР и ДАНС, за да започне изчистването на профила и да отпаднат дублиращите функции, които има днес. За мен най-добрият вариант е, че като министър на вътрешните работи получавам подкрепата на премиера и мисля, че можем и с политическата воля да постигнем по-добри резултати от работата на МВР – декларира Цветанов.

Едва една седмица след встъпването си в длъжност новия мнинистър на МВР, даде изявление, подходящо за предшествениците му:

Според News.bg:

Относно разпечатките от мобилните телефони Цветанов се обяви за промени в закона за електронните съобщения, като предлаганите промени от ГЕРБ според него ще могат да влязат в Народното събрание в края на август.

В момента първо се иска разрешение от съдия, след което се иска разрешение от мобилния оператор за разпечатка. Това трябва да се промени
, смята Цветанов.

Спомням си как в Сеизмограф по Бтв, когато срещу мене беше предната власт, Цветанов имаше обратна позиция, че трябва да има заповед за разпечатките и т.н, но явно нещата се обръщат.

Преди малко ми се обади Иван Бедров, да ме пита за мнение и спомена, че нещата не са чак токова нагли, както предното управление, но още чакам детайли за предложението на ГЕРБ, което ще трябва първо да мине през новата комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

Знаете, че точно преди да свърши мандата на предното народно събрание в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред се е получило предложение от МВР, за което Минчо спасов, коментира така:

Там подробно се мотивирало как изискването за съдебно разрешение при ползването на телефонни разпечатки и интернет трафик спъвало работата на МВР и затова разкриваемостта на престъпленията куцала. Нищо ново под слънцето- същите мотиви, които пречеха на кривата ракета да лети в космоса бяха изтъкнати при дебата за чл. 251 от ЗЕС. Но има нов много интересен нщанс: МОТИВИТЕ НА ЗАКОНОПРОЕКТА СА С ГРИФ ‘СЕКРЕТНО’.
Втори мандат в парламента не бях виждал засекретен законопроект. Но може би аз не съм достатъчно опитен и не знам такава парламентарна практика.
Може би тя прикрива не някаква държавна тайна, а срама, че отново се повдига въпрос за нарушаването на елементарни човешки права- битка, която загубиха, но очевидно искат реванш.

Категорично становище е изразено и в доклада на Омбудсмана на Република България, в който се посочва, че разпоредбата на чл. 34, ал. 1 от Конституцията на Република България се отнася както за интернет комуникациите, така и за така наречените “разпечатки” за проведени телефонни разговори, които не следва да се предоставят на Министерството на вътрешните работи и службите за сигурност, без да е спазен общия ред за работа със специални разузнавателни средства.

Aнализ на ситуацията
Докато не се видят промените предложени от МВР, не може реално да се коментира, но фактът, че ще се иска да се гласува промяна през народното събрание, а не това да се определни с наредба, защото тък става дума само за срок на действие на мобилния оператор, ме навежда на мисълта, че ще се пробва и да се направи и друга промяна, но бъдещето ще покаже … Всъщност няма да чакаме да го показва, а ще се опитаме да го променим, но затова по-нататък.

Ако цитираме отново МВР:

..Идеята е след получаването на разрешение от съдия процедурата да се поема от специализираните звена в МВР, които чисто оперативно ще я извършват много-по-бързо и качествено.

– Това може да значи само едно. След разрешение на съдия мобилния оператор да предостави достъп до системата си на МВР. може би ще се въведе пасивния терминал, а може би не…

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

13 мнения за “Драмата с подслушването отново е на дневен ред”

 1. Става дума само за бърз достъп до разпечатките. За подслушване продължава се изисква съдебна заповед. Ако цитатът е верен, значи просто премахват искането на разрешение от мобилния оператор. Това не е лоша идея, защото ако съдът е позволил достъп до разпечатките, операторът може да протака колкото си ще.

 2. Ако ще има промени, то аз предлагам да се въведе възможност освен съдия, разрешение за ползване на разпечатките да се дава и от самият човек, или неговия най-близък роднина. Така ще могат да се разследват и не толкова сериозни престъпления (тормоз), както и да се действа мълниеносно при отвличане. Това би позволило да се премахнат някои от сега съществуващите вратички, като министри, заместници и т.н.

  Ако операторите се бавят с разпечатките, в закона може просто да се окаже че при всички необходими документи, операторите са задължени да издадат разпечатките веднага. Физическото отиване до оператора, легитимирането, предоставянето на необходимите документи, е един от начините по който се осъществява балансиращ контрол.

 3. @Hlorida – да, може да има и такова тълкуване. Затова трябва да се види текста на предложението.

 4. Ако правилно разбирам не искат да премахнат съдебното разрешение, а размотаването на операторите след като се получи такова разрешение.

 5. Не съм 100% сигурен, но мисля, че избързвате и грешно тълкувате казаното от Цветанов. В тоя контекст аз го разбирам така: Подават искането за инфо до оператора преди да е излязло разрешение от съдия, но ако не излезе разрешение, няма да имат право на инфото…просто асинхронно става, но ако действително на операторите им отнема много време да изготвят инфото, може да се каже, че би имало някаква практическа полза(е..може да се натоварят с малко излишна работа телекомите), без да се нарушават тези правни текстове, които се цитират по-горе. Естествено това е грозен уъркараунд, който може да докара нови бъгове, но не мисля че директно е някакво измятане….това е ако съм разбрал правилно думите на Цветанов само.

 6. @Dzver @Бoян – Съдът НЕ може да ползва този терминал, а САМО МВР.

 7. @Боян, ако се вярва на блога на Делян, а той е доста компетентен по тези въпроси, директен достъп до тези данни има в момента и се ползва, просто незаконно.

 8. Решението е да се ускори работата на съдиите. Просто да има 2-3ма дежурни и да се знае към кой да се обърне полицията като и трябва нещо. Реално за 15 мин. ще може да се получи така разрешение, а не да се чака няколко дни докато онзи види всичко. Решението е да се ускорят процедурите, а не да се прескачат стъпки.

 9. Сега вече има мнозинство от поне 90% депутати, които са за подслушването. Не виждам как нещата могат да се спрат. Ще слухтят ченгетата както си искат…

 10. Очаквах го. Същите боклуци. Сега просто няма да му викат „легализиране на безконтролното подслушване в Интернет“, а „свободен достъп на полицията до разпечатки“.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.