Какво ново на фронта срещу подслушването

Няколко нови и интересни неща се случиха миналата седмица и ще видим развитието им през тази:

– МВР официално обяви, че е разполагало, което беше публична тайна с терминали, чрез които има пряк достъп до данните за телефонните разговори на всеки , използващ мобилен телефон.

– МВР официално поиска, парламента да им разреши да ги използва, защото досега, уж, не били можели да ги използват. От тук, нататък, МВР, официално ще може да следи кой с кого говори и къде се намира без причина. Оставало, според министър Цветков, изискването за съдебна заповед. Тогава, защо ви е терминал за достъп. Как точно информацията от този източник, може да се класифицира и да отговаря по закона за СРС, което е изискване към тези данни, заложени в ЗЕС.

– За един месец, МВР е поискало над 400 разпечатки от мобилните оператори, по сега действащия закон за електронните съобщения, за тежки престъпления, което в мен буди едно голямо недоумение. За месец, са станали над 400 тежки престъпления, хм …. Според мен са станали някакви други престъпления, за който МВР са поискали от операторите да им бъде дадена информация (както досега), но операторите на основание на промените в ЗЕС, просто са ги отсвирили.

Какво ще стане тази седмица:
– Очаква се искането на МВР министъра, да стигне в парламента

Някой мисли
МВР отново иска безконтролен достъп до нашите данни от мобилната комуникация. Никой не може да контролира достъпа на МВР до системата с която разполага и към която има наети линии. Всеки служител на МВР, който има достъп, може да влезе, да направи заявка и да получи информацията веднага, без да е нужна заповед или някаква конкретна причина.

А защо се променя закона? За да се случи каквото и досега в новото управление – шум за нищо. Да се вдигне малко прах, хората да се почувстват спокойни, а всъщност птоблемите да останат и да се задълбочат. Този пък пак ли ще го позволим?

Прочетете и това

Ето и един чудесен материал от Делян, в който се обхваща и малко предистория.
Коритаров също дава своя коментар

One thought on “Какво ново на фронта срещу подслушването

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.